Lecţii de viaţă în “About time”

Ruxandra Zamfir

Am vizionat în ultimul timp mai multe filme cu tematici diferite, dar mi-a atras atenţia unul specific şi anume, About time. Merită toată atenţia fiindcă are în poveste momente care schimbă radical evenimentele, şi este scris extraordinar. Faptul că te trimite într-o fantezie cum că poţi călători înapoi în timp să schimbi şirul evenimentelor este ceva fantastic, dar se potriveşte atât de bine poveştii, încât asimilezi asta foarte uşor. Imaginează-ţi că mai ai a doua şansă în orice. Că poţi să fii stăpânul propriului destin, the captain of your own ship.

Tu ce ai schimba?

Ai profita de orice oportunitate apărută în acel moment? Ai fi mai încrezător, ai petrece mai mult timp cu familia, ai evita unele momente grele din viaţa ta şi unele care ţi-au adus regrete mai târziu? Te-ai bucura mai mult de copilărie, de tinereţe, de anii frumoşi? Ţi-ai consolida cariera şi ai pune bazele unei afaceri bănoase? Eu ştiu sigur că sunt multe lucruri pe care le-aş aborda cu mai multă perspicacitate şi toleranţă, şi cu mai mult curaj.

About time este scris frumos. Regizorul Richard Curtis încheagă o poveste de familie, unde Tim(Domhnall Glesson) este ghidat de tatăl lui să descopere momentele frumoase ale vieţii. Ne asociem foarte uşor cu Tim, fiindcă ne aduce aminte de tânărul introvertit, nesigur,visător din noi. Când Tim îşi serbează ziua de naştere la 21 de ani, află de la tata că bărbaţii din familie au un dar. Pot călători în timp. Dar îl atenţionează că dacă vrea să câştige bani fără să muncească îşi va pierde timpul. Aşa că Tim se foloseşte de călătoria prin timp să-şi găsească sufletul pereche şi să aibă o viaţă de familie.

Lecţiile pe care acesta le învaţă sunt foarte valoroase, şi de fapt, sunt şi centrul poveştii. În primul rând, nu poţi face pe cineva să te iubească. Apoi, timpul de calitate cu persoanele pe care le îndrăgeşti, sunt cele mai preţioase momente ale vieţii. Îmi amintesc că un lucru important spus în film care te pune pe gândit este şi faptul că îngrijorându-te de viitor e ca şi cum ai rezolva o problemă la matematică prin a face baloane cu gumă de mestecat. Sună bine, nu?

Mai apoi, sora lui Tim trece printr-un accident care-i pune în pericol viaţa, iar el încearcă să evite accidentul, călătorind în timp. Nu-i reuşeşte, fiindcă asta ar însemna să schimbe cursul întâmplărilor, şi deci, să se trezească cu un copil diferit, fiindcă deja familia lui avea şi un bebe, iar acesta se năştea băiat, în loc de fetiţă. Dar să nu intrăm în amănunte.

Cert este că învaţă că adevăratele probleme în viaţă sunt cele care vin neaşteptat şi nu-ţi trec niciodată prin îngrijorata ta minte. De asemenea, câteodată trebuie să se întâmple lucruri teribile în viaţă, ca aceasta să se schimbe în bine.

Într-un final, Tim renunţă să mai călătorească în timp fiindcă îşi dă seama că merită să încerce să-şi trăiască timpul frumos şi simplu, alături de familie: “ Adevărul este că, acum nu mai călătoresc în timp, nici măcar pentru o zi. Doar încerc să trăiesc astăzi, ca şi când aş fi venit intenţionat din viitor să o petrec aşa cum îmi doresc. Pentru a mă bucura de ea. Că şi când ar fi ultima zi, din extraordinara şi banala mea viaţă.”

Mi-a plăcut mult ideea filmului, din prisma faptului că toţi trăim cu regrete complet degeaba. Chiar şi călătorind în timp nu poţi întoarce totul în favoarea ta. Atunci de ce s-o facem? De ce să nu ne gândim că am făcut tot ce ţinea de noi până acum, iar viaţa e minunată, şi aşa cum e ea astăzi. Fiindcă e a noastră, iar regretele sunt piedici şi frâne pe care ni le punem singuri. Un film la care ai vrea să fii şi tu părtaş. Recunosc că îmi este dor de personaje, aş fi vrut să fiu aproape de ele mai mult.

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?