abuzul asupra copilului

A venit vacanta de vara. Perioada cea mai asteptata de copii. Parcurile se anina de rasete zglobii, intreceri si alte jocuri specifice copilariei. Cu cata placere ne aducem aminte de copilarie. Ce poate fi mai frumos decat un copil fericit?

Copilarie este etapa din viata noastra in care putem crea universuri si vise ce par a fi reale.

Si totusi copilaria nu este pentru toti copiii la fel.

Traim intr-o societate care incearca sa se redreseze deja de foarte multa vreme fara a avea inca un rezultat concret. Suntem impartiti in saraci si bogati, fara a avea si o clasa de mijloc cat de cat inchegata, foarte multe familii cu un numar mare de copii traiesc la limita saraciei.

Saracia este un factor care afecteaza cresterea si ingrijirea copiilor in familie. Pe fondul lipsurilor materiale si financiare, dificultati de comunicare, acceptarea violentelor domestice si a pedepselor corporale exista riscul de a aparea abuzul si neglijarea copilului.

Abuzul asupra copilului este un comportament agresiv sau necorespunzator indreptat asupra unui copil sau asupra unei alte persoane care este lipsita de aparare si care are consecinte fizice sau emotionale negative.

Prin neglijare fizica intelegem incapacitatea parintelui de a asigura copilului hrana, imbracaminte adapost, supraveghere sau ingrijire medicala copilului.
Prin neglijare emotionala intelegem imposibilitatea parintelui de a asigura un mediu securizat psiho-afectiv favorabil cresterii si dezvoltarii normale a copilului.

Nu este de ajuns sa ii oferim copilului partea materiala pentru ca el are nevoie pentru a se simti in sigurata de comunicarea reala cu parintele sau, de intarirea comportamentelor pozitive prin atentia care o acordam oricarei activitati pe care acesta o desfasoara.

Prin abuzul fizic se intelege provocarea unei suferinte unui copil prin forta fizica.

Cele mai frecvente manifestari abuzive sunt impingerea, lovire, tararea, arderea, oparirea cat si pedepsirea crunta a copilului.

Abuzul emotional se refera la violenta verbala cum ar fi insultele, injuriile, umilirea , denigrarea respingerea sau refuzul. Copilul este criticat constant , umilit in public, subapreciat.
Abuzul sexual este definit ca o activitate sexual intre un adul si un copil cu sau fara constrangere. Acesta cuprinde violul, incestul si molestarea. S-a constata ca acest tip de abuz este realizat cu o frecventa mai mare de catre rude, prieteni de familie sau persoane care cunosc foarte bine copilul decat de alte personae straine acestora.

Efectele abuzului:

Indiferent de tipul de neglijare sau abuz s-a constata ca acestea produc tulburari mentale, afecteaza dezvoltarea fizica si emotional, stima de sine si calitatile interactiunilor sociale.

  • Anxietate, depresie, stima de sine scazuta, viziune negative asupra vietii, idei suicidale.
  • Cosmaruri, retrairea traumei in timpul somnului.
  • Stima de sine scazuta, copiii cred ca adultii au mereu dreptate.
  • Probleme emotionale, incapacitatea de a intelege sentimentele celorlalti si dificultati in exprimarea emotiilor fie ele positive, fie ele negative.
  • Instabilitate emotionala, probleme de control al pulsiunilor, indiferenta, abuz de substante si tulburari de alimentative.
  • Probleme de invatare, rezultate slabe la invatatura.
  • Simptome somatic functionale, dureri de cap, varsaturi, stare de somnolent, tahicardie, alergii psihogene, infectii ale vezicii urinare, dureri pelviene, insomnia, enuresis nocturn.
  • Dificultati in stabilirea si mentinerea relatiilor interpersonale.

In cultura noastra populara exista un proverb ,,Bataia este rupta din rai”, consider ca nu isi mai are rostul pentru ca orice copil abuzat prezinta riscul ca la randul lui sa devina abuzator.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Consiliere Psihologica si Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?