abuzul emotional

Vocea ei interioara care ar fi trebuit sa o sustina o auzea acum critica nicidecum de partea ei. De ce o cearta incontinu, de ce nu o incurajeaza cum facea o data. Mainile ii incepura sa tremure, lacrimi mari curgeau din ochii ei obositi. Corpul ii era rece, si frica aceea ca el se poate intoarce ii facea capul sa vajaie si sa tremure de frica. Simtia manie, furie dar nu avea curaj sa o strige, sa o scoata din umbra in care era. Simtea nevoia sa fuga, sa evadeze dar unde? Unde se va simti in siguranta? Dintr-o data ideea ca moartea ar putea-o scapa de acest chin i se paru salvatoare. Dar nu azi poate maine inca mai licarea o speranta ca ziua de maine va fi mai buna ca cea de azi.

Era o victima, dar nu a violentei fizice ci asupra ei era exercitat abuzul emotional.

Relatiile sunt obligatiuni emotionale pe care le indeplinim unii fata de altii. Atunci cand suntem implicati in relatii exercitam anumite influente unii fata de altii. In momentul in care incepem sa abuzam de aceasta influenta atunci relatia devine una abuziva. Ranile sufletesti, cicatricile nu sunt vizibile iar cei din jur isi vor da seama foarte greu ca acea persoana sufera.

De ce este periculos abuzul emotional?

Pentru ca partea atacata nu este corpul ci partea nevazuta de ceilalti mintea, personalitatea si emotiile unei persoane.

Ce este abuzul emotional?

Abuzul emotional consta in a provoca in persoana cu care suntem in relatie sentimente puternice de teama, nesiguranta, vinovatie, neliniste, rusine, umilinta, inutilitate, furie, incapacitate. Victima traieste timp indelungat sub actiunea unor emotii negative care au efecte distructive asupra personalitatii ei.

Modele ale abuzului emotional

Dominarea, este incercarea unuia dintre parteneri de a controla actiunile celuilalt partener prin restrictionari materiale, financiare sau a activitatilor sociale, izolarea acestuia de prieteni sau familie, amenintari sau abuzare a cestuia sau a copiilor, gelozie excesiva si posesivitate.

Insultele verbale, acest abuz este foarte daunator pentru stima de sine. In momentul in care partenerul urla si striga la celalalt acesta se simte injosit si ii va fi teama ca va fi lovit. Umilirea, poreclele, dezgustul fata de o persoana, critica, invinuirile excesive sarcasmul fac parte din acesta.

Critica si invinovatirile constante, acest tip de abuz ii distruge victimei increderea in sine si sentimentul propiei valori. Agresorul isi invinovateste partenerul de cuplu de tot ce merge prost si ii gaseste acestuia doar defecte, nu poate fi multumit niciodata.

Asteptari exagerate, un partener care are asteptari exagerate nu va fi multumit niciodata deoarece acesta va dori ca celalalt sa isi petreaca timpul in permanenta cu el, sa ii indeplineasca toate dorintele si sa ii acorde toata atentia.
Santajul emotional, este una dintre cele mai puternice forme de manipulare deoarece agresorul se foloseste de teama,vina sau compasiunea partenerului.

Cum recunoastem o persoana care ne poate agresa sau santaja emotional?

  • Starneste teama in mintea noastra prin expesii cuvinte sau gesturi
  • Ne ameninta ca ne paraseste daca nu ne schimbam comportamentul
  • Se foloseste de teama noastra pentru a ne tine sub control
  • Ne cere sa renuntam la ceva sau cineva ca dovada de iubire
  • Apeleaza la violenta indirecta prin spargerea unor obiecte sau aruncarea unor lucruri
  • Cand ne ignora succesele si le trateaza ca fiind nesemnificative
  • Ne incita si ne alimenteaza teama de abandon
  • Critica continu si ne da mereu exemplu pe altcineva
  • Cand foloseste puterea lui financiara pentru a ne controla
  • Se poarta dragastos in public cand sunt prezente alte persoane iar in privat te injoseste

Orice persoana se afla intr-o astfel de relatie ar trebuie sa incerce sa iasa cat mai repede posibil din ea. O relatie bazata pe abuzul emotional duce la grave probleme psihologice. Punerea partenerului pe primul loc mai presus decat propia persoana nu este o scuza. Relatiile noastre trebuie sa fie echilibrate bazate pe iubire, incredere si compasiune.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?