adolescenta

Adolescenta este o perioada de tranzitie intre copilarie si varsta adulta care se caracterizeaza printr-o serie de transformari.

Aceste transformari nu au loc doar asupra fizicului ci si asupa emotiei, perceperii modului de viata si a relatiilor sociale.

  • Corpul, adolescentul se preocupa de imaginea sa si se obisnueste tot mai mult cu transformarile corpului sau.
  • Emotiile, apar fluctuatii rapide ale starii de spirit, interes crescut spre senzatii tari ,descoperirea unor emotii noi.

Modul in care sunt percepute viata si oamenii din jurul lui, adolescentul devine constient de situatia parintilor sai materiala si sociala. Apar noi dezamagiri, adolescenta este o etapa in care parinte nu mai apare ca o persoana perfecta.

Relatiile sociale, adolescetul doreste sa se diferentieze cat mai mult de parinti pentru asi crea propia identitate sociala si a constru relatii privilegiate cu ceilalti.

Cu alte cuvinte in perioada de adolescenta se cauta depasirea dependentei fata de parinti, cautarea unei identitati personale si dorinta de intimidate.

Adolescentul hiperactiv

Pentru adolescentul hiperactiv aceasta tranzitie dintre copilarie si varsta adulta reprezinta o mare provocare datorita lipsei de atentie si impulsivitatii.

Cu toate ca acum agitatia motrica cel caracteriza in copilarie s-a mai diminuat pot aparea alte simptome care ar putea sa ii diminueze drumul catre constructia de sine.

El manifesta in continuare o anumita imaturitate si o neincredere in propia persoana. Randamentul scolar este unul fluctuant iar distractiile si impulsivitatea au efecte nefaste asupra relatiilor interpersonale

Adolescentul hiperactiv continua sa aiba nevoie de atentie, incredere, intelegere si dragoste din partea parintilor dar in acelasi timp simte nevoia de a se afirma, de a fi ascultat si apreciat.

Ca sa raspundeti acestor necesitati firesti trebuie sa va inarmati cu rabdare, fermitate si sa urmati strategii castigatoare.

  • Pastrati contactul, intretineti o legatura apropiata si calduroasa. Acordati-i importanta, afectiunea contrabalanseaza conflictele care apar periodic. Adresati-va intr-o maniera interactive, o incurajare , o gluma, gesture complice, radeti impreuna.
  • Interesati-va de el, adolescentul hiperactiv are nevoie sa stie ca parintii il accepta si il recunosc mai mult decat o fac cei din jur astfel va fi convins ca este iubit.
  • Discutati cu el despre ceea ce il preocupa mai mult in viata, despre sentimente, despre opinii. Informati-l asupra piedicilor pe care trebuie sa le infunte datorita sindromului sau, astfel el va fi receptive si vigilant.
  • Invatati sa il ascultati si sa acceptati ceea ce este diferit de modul vostru de gandire, avand rabdare sa descoperiti ce se ascunde in spatele cuvintelor si comportamentelor sale.
  • Respectati-i intimitatea, sentimentele si relatiile sociale.
  • Fiti constienti ca acum prietenii ocupa un loc important in viata lui, puteti amenaja spatial unde locuiti in asa fel incat acestia sa se simta bineveniti.

Complet diferita de perioada copilariei aceasta tranzitie este diferita .Acum adolescentul este cel care incearca sa va spuna sa il lasati mai singur. Va veti simti putin dat la o parte dar ca orice tanar trebuie sa invete din propiile greseli.

Desigur toate acestea se vor transforma pentru voi in temeri si deceptii care va vor insoti in aceasta perioada de tranzitie. Nu va impacientati ele fac parte din transformare. Continuati sa vegheati si sa  savurati orice moment de reusita.

 Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?