Sunt un om ca toti ceilalti, ma trezesc imi beau cafeaua, imi fac planurile pentru ziua in curs, imi amintesc ce am facut ieri, cum m-am simtit.

Fiecare situatie din viata mea nu ma lasa indiferenta, e ca un ecoul cu o rezonanta mare in propia mea constiinta. Sunt evenimente care m-au bucurat, care m-au intristat, unele mi-au starnit entuziasmul, altele m-au umplut de indignare dar toate acestea dau culoare si substanta propriei noastre existente.

Tot ceea ce se impleteste ca un intreg formand relatiile noastre cu mediul inconjurator i-au forma unor trairi afective.

Dar aceea ce traiesc eu poate fi diferit de ceea ce traiesti tu, poate trebuintele mele sunt diferite, interesele sau aspiratiile personale, satisfacerea lor creaza efecte positive implicand satisfactie, placere sau bucurie pe cand nesatisfacerea determina nemultumire, indignare sau tristete.

Afectivitatea este o mare diversitate a trairilor noastre afective.

Modul in care reactionam afectiv la o anumita situatie dezvaluie natura trebuintelor noastre.

Cu alte cuvinte afectivitatea este o alternanta de contraste. Iubirea se transfirma in contrariul ei cand ne simtim tradati, admiratia in dispret cand asteptarile noastre ne sunt inselate. Sfera afectivitatii noastre este foarte variata ea incluzand toate trairile care reflecta relatia noastra cu ceilalti si ea este alcatuia din emotii, dispozitii, sentimente si pasiuni.

Tu cum iti manageriezi emotiile si afectivitatea?

Ca si om sunt unic in acest Univers dar emotiile mele sunt la fel ca a celorlalti si mie imi este teama, am fost trista , uneori m-a cuprins furia, anticipez sau sunt surprinsa, accept sau ma bucur, ceea ce le face diferite ca trairi a fiecaruia in parte este intensitatea cu care acestea se produc.

Tristetea poate varia de la o usoara mahnire pana la tristetea profunda sau disperare, frica poate trece de la una abia perceptibila la una paralizanta (groaza). Atunci cand acestea devin intense vorbim de emotii soc care apar brusc si cu o intensitate foarte mare, pot scapa de sub controlul constient si putem savarsi fapte necugetate.

Uneori vad viata ca o explozie de culori , alteori mi se pare gri, uneori sunt bine dispusa, alteori sunt moracanoasa in functie de dispozitie.

Daca emotiile sunt constiente, dispozitiile nu sunt legate de o situatie anume, aparitia lor tine de factorii interni(oboseala, stare de sanatate, resurse energetice) sau de factori externi(climatul familial,relatiile cu prietenii, atmosfera de la locul de munca).

Aud de multe ori in jurul meu expresia „nu ai sentimente” dar stim ce sunt sau le confundam cu emotiile.

Sentimentele sunt trairi afective de lunga durata, stabile si de intensitate moderata, ele persista in timp, se cristalizeaza, apoi se maturizeaza dar apoi se sting prin uzura, satietate sau suprasolicitare. Ele presupun un control constient, o analiza rationala in vederea intelegerii lor precum si un efort voluntar.

Mereu am spus despre mine ca sunt un om pasional pentru simplu motiv ca ma simt cuprinsa de o energie care ma impinge intr-o anumita directive, ma face active si-mi creaza o stare de bine.

Ca atare pasiunea este o traire intensa, stabila, de lunga durata si care antreneaza intreaga noastra personalitate.

Trebuie sa facem o distinctive totusi intre pasiunea nobila, constructive si pasiunea „oarba”. Iubirea pasionala, pasiunea pentru un anumit domeniu, pasiunea de a colectiona, pasiunea de a face muzica, de a scrie, de a fotografia sunt de natura constructiva pe cand gelozia, patima pentru jocurile de noroc, dependenta de droguri, alcoolismul sunt pasiuni „oarbe” si au efectul de a bulversa viata psihica, de degradare fizica si morala.

Ele pot atinge o intensitate patologica facand ravagii in personalitate si sfarsesc prin adevarate psihoze.

Pastrarea echilibrul trairilor noastre afective, controlul si gestionarea eficenta a lor ne da taria si energia necesara de a luat viata in piept in fiecare zi.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Echipa Echilibrul Tau va multumeste pentru interesul si afectivitatea cu care ii urmariti postarile.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?