art-terapia

Atunci cand ne gandim la arta, ne gandim la un proces complex prin intermediul careia personalitatea noastra comunica celorlalti emotiile noastre interioare cat si cele mentale.

Inca din vechi timpuri arta a fost un mod de exprimare strict personala dar cu o vasta adresabilitate. Astfel produsul finit, opera de arta capata virtutile unui mesaj, o proiectie a inconstientului artistului in exterior.

Art-terapia implica totalitatea proceselor de educare folosite in terapia ocupationala si recuperatorie folosind toate formele expresive: muzica, pictura, sculptura, poezia,dansul, metafora, teatrul.

Este o terapie bazata pe activitatea creativa care are ca rezultat diagnosticarea si tratarea tulburarilor psihice cat si ca optimizare si dezvoltarea personala.
Chiar daca nu avem o pregatire artistica sau un talent nativ ne vin in ajutor o varietate de tehnici si metode de lucru.

Care sunt metodele art-terapiei?

  • Metoda desenului tematic, aceasta metoda este inspirata de testele proiective.
  • Metoda desenului copiat, acesta metoda este mai putin creativa dar vizeaza introducerea treptata intr-o activitate personala, stimuland initiativa.
  • Metoda desenului liber, este metoda cea mai ideala astfel putem proiecta continutul inconstientului intr-un mod direct
  • Metoda,,finger painting,, , ne da astfel posibilitatea printr-o implicare motorie sa cream forme originale si placute, este o activitate foarte relaxanta.
  • Metoda art-terapiei familiale, consta in implicarea intregii familii in activitatea de creatie, astfel se restaureaza dinamica familiala, relatiile interpersonale si comunicarea.

Fiind o activitate placuta art terapia ajuta la intarirea Eului, restabilind echilibrul psiho- emotional. Ne dezvolta inteligenta emotionala, spiritul creativ, reduce anxietatea, creste readaptabilitatea in societate, dezvoltarea echilibrata si armonioasa a copiilor.

Care este rolul art-terapeutului?

In cadrul sedintelor de art-terapie, terapeutul nu ne va invata sa compunem muzica, sa confectionam obiecte complicate sau sa desenam la nivelul unor profesionisti ci ne va sustine sa folosim exprimarea prin arta asa cum o simtim noi.

Fiecare exprimare artistica este transpusa intr-un limbaj universal al simbolurilor pe care noi le dam o anumita interpretare.

Ne este greu sa vorbim despre familia noastra , despre o anumita trauma fizica sau emotional dar cu ajutorul simbolurilor putem face acest lucru cu usurinta. Astfel art-terapeutul ne va incuraja sa vorbim despre sentimentele noastre cat si a problemelor neconstientizate pana atunci. Cu alte cuvinte are rolul de a modera, de a incuraja exprimarea libera a creativitatii intr-o atmosfera degajata.

Art terapia nu se adreseaza doar unui anumit segment ci se adreseaza oricui indiferent de varsta, statut sau pregatirea profesionala.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Platforma de Psihoterapie Online Echilibrul Tau organizeaza sedinte de Art Terapie in cadrul Sanatoriului de Nevroze din Predeal.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?