fobie

Lipsa energiei in fata dificultatilor, capacitate redusa de raspuns in situatiile tensionate, incapacitatea de a face fata unei multitudini de situatii, teama nejustificata, cresterea batailor inimii, cresterea cantitatii de adrenalina, frica, transpiratie rece, stare de stress, reactii la nivelul corpului, durere in stomac, nod in gat, teama de necunoscut, anxietate, pierderea controlului… si apoi atac de panica.

Sunt cuvinte ce le regasim usor, cu care de multe ori suntem familiarizati dar in dialogul interior propriu nu dorim sa le intalnim si pe care de cele mai multe ori nu le recunoastem din teama de ce se gaseste dincolo de aceste cuvinte.

Tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente probleme de ordin psihic, afectand aproximativ 16% din populaţie. Anxietatea poate lua forma mai multor tulburari, simptomul comun al acestora fiind teama, îngrijorarea, frica excesiva si stresul si  in forma sa extrema – atac de panica.

Aceste reactii sunt un complex de reactii involuntare, raspunsuri fiziologice normale ale organismului care ne ajuta sa depasim un pericol prin activarea sistemului neurovegetativ simpatic. Acesta stare de stres are ca efect producerea de catre glandele suprarenale a unor cantitati crescute de hormoni, in principal adrenalina.

Atac de panica:

Cresterea cantitatii de adrenalina din organism rezulta intr-un metabolism crescut al proteinelor, grasimilor si carbohidratilor spre a produce mai rapid energia necesara corpului si a face fata situatiei de pericol (a lupta cu acesta sau a fugi din fata lui). In acelasi timp creste tonusul muscular si ritmul batailor inimii, respiratia se amplifica si devine mai rapida.

Celelalte functii ale organismului (digestia, defecatia, diureza) scad in intensitate sau se opresc in aceste momente (in cealalata extrema se afla senzatia iminenata de a folosi toaleta).

Organismul este astfel procupat sa aiba mai mult sange in creier, muschi, plamani spre a avea resurse de a infrunta pericolul asa cum se poate vedea in urmatoarea imagine:

simpatic_parasimpatic

In fata acestor pericole, organismul se mobilizeaza pentru a putea supravietui. Atacul de panica se produce intens si rapid fara un anume motiv sau scop.

Clasificarea anxietatii:

 • Agorafobia – teama de spatii deschise, de a intra in magazine, de multimi si locuri publice, sau teama de a calatori singur cu trenul, autobuzul sau avionul. De cele mai multe ori se creeaza un mecanism de evitare a acestor locuri sau situatii in care apare senzatia ca scaparea poate fi dificila, jenanta sau ajutorul nu este accesibil in eventualitatea unui atac de panica.
 • Panica fara agorafobie – se caracterizeaza prin atacuri de panica recurente, inopinante, in legatura cu care exista o preocupare persistenta.
 • Agorafobie fara istoric de panica – se caracterizeaza prin prezenta agorafobiei si a simptomelor similare panicii, fara un istoric de atacuri de panica inopinante.
 • Fobia specifica – se caracterizeaza printr-o anxietate semnificativa, provocata de un obiect sau o situatie care in general este considerata neamenintatoare, ducand adesea la dorinta de a evita situatia sau obiectul care induce teama si atac de panica.
 • Fobia sociala – se caracterizeaza printr-o anxietate semnificativa provocata de expunerea la anumite tipuri de situatii sociale sau de performanta, ducand adesea la comportamente de evitare.
  Tulburarea compulsiv-obsesiva – se caracterizeaza prin obsesii sau compulsii ce servesc la diminuarea anxietatii.
 • Stresul posttraumatic – se caracterizeaza prin reevocarea unui eveniment traumatic extern, acompaniat de simptome de excitatie crescuta cat si evitarea stimulilor asociati cu trauma.
 • Stresul acut – se caracterizeaza prin simptome similare celor ale stresului posttraumatic ce apar imediat, ca urmare a unui eveniment traumatic extern ce prefigureaza un atac de panica.
 • Anxietatea generalizata – se caracterizeaza prin cel putin 6 luni de anxietate si preocupare excesiva si persistenta.
 • Tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale – se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate, considerate a fi in consecinta fiziologica directa a unei conditii medicale generale.
  Tulburarea anxioasa indusa de o substanta – se caracterizeaza prin simptome proeminente de anxietate considerate a fi consecinta directa a unui drog sau medicament toxic.
 • Anxietatea de separare – apare de regula in copilarie si se manifesta printr-o asteptare anxioasa si neliniste cu privire la viitor, teama ca ar putea surveni un accident sau eveniment care ar duce la pierderea celor dragi.

 

                                                                                                Psiholog: Maria Coman

                                                                                                Psiholog clinician: Tony Rafailă

Va multumim pentru timpul acordat!

Echipa Echilibrul Tau

Dacă vă confruntați cu atacuri de panică sau stări de anxietate generalizată Echilibrul Tău vă pune la dispoziție următoarele pachete:

Te confrunți cu stări de anxietate?

Urmăriți ca și până acum secțiunea de noutăți pentru a descoperi pachetele terapeutice pe care vi le punem la dispoziție.

Echilbrul Tău și Tony Rafailă vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele, serviciile sau evenimentele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?