comportamentul agresiv

Omul se naste cu porniri agresive. In multe culturi normele sociale reprima orice forma de agresiune. Atunci impulsul este refulat pana ce izbucneste puternic si deosebit de agresiv.

Se spune ca orice frustrare duce la agresiune iar comportamentul agresiv are la baza o frustare.

Daca dorim sa mergem la un suc cu prietenii si nu avem bani pentru a putea merge, lipsa banilor o vom simti ca o frustare. Dorim sa obtinem note mari la un examen si nu avem suficient timp sa ne pregatim ne vom simti frustati.

Toate aceste sursa de frustare pot produce comportamentul agresiv, furie si ostilitate.

Furia apare atunci cand apreciem anumite evenimente ca nejustificate. Cand frustarea este justificata nu devenim furiosi.

Factori ai comportamentului agresiv

Factori personali, pentru fiecare dintre noi este usor sa stabilim in functie de punctul nostru de vedere al agresivitatii daca o persoana este agresiva mai mult decat alta.

S-a constatat ca barbatii manifesta un comportament agresiv utilizand violent fizica si atitudinile agresive. Femeile sunt la fel de agresive ca barbatii insa din punct de vedere al violentei verbale.

Factori de mediu, anumiti factori de mediu pot stimuli comportamentul agresiv.

Zgomotul amplifica agresivitatea numai pentru acei dintre noi care avem deja tendinta de a actiona agresiv.

Aglomeratia poate fi perceputa subiectiv, astfel atunci cand mergem intr-un club foarte aglomerat ea este perceputa ca si placuta. In momentul in care suntem prinsi in trafic sau in mijloacele de transport in comun la o ora de varf si acea aglomeratie ne blocheaza implinirea unor planuri personale tendintele agresive se accentueaza.

Comportamentul agresiv poate sugera o stima de sine foarte scazuta . Cei care folosesc acest comportament o fac pentru a obtine ceea ce vor de la ceilalti. Scopul este de a domina , de a intimida si de a detine controlul celorlalti.
In concluzie atunci cand utilizam comportamentul agresiv comunicam ganduri, emotii si nevoi intr-un mod in care ii ranim pe ceilalti.

Psiholog Margareta Adela Chitu

 

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?