comportamentul contradependent contradependentul

Comportamentul contradependent

Ce este comportamentul contradependent?

 

În timp ce codependentul îşi asumă statutul de lider, dependentul se lăsa condus, un contradependent va căuta să se distanţeze.

Contradependenţa: fuga de intimitate. Decizi că nu ai nevoie de nimeni lângă tine.

În mod firesc, un copil se ataşează de cel care are grijă de el şi îi acordă atenţie. Când cel care creşte copilul o face pentru că aşa este firesc şi dacă eşti părinte este obligaţia ta, nu oferă afectivitate, atunci copilul nu se simte dorit, important, acceptat. Cei care nu investesc şi în nevoile emoţionale ale copilului, nu o fac pentru că la rândul lor, nu ştiu cum. Astfel, va creşte privat de ataşament şi reticient în a simţii apropiere de cineva. Concluzia la care va ajunge este: pot trăi şi singur.

 

Echilibrul Tău îți oferă ședințe de consiliere online sau în cadrul cabinetului!

Ședințe de Psihoterapie

Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică

Contradependentul în relații

Ajuns adult, în relaţii, îşi va suprima pornirile de afecţiune, îşi va impune să nu se ataşeze de cineva, va avea bariere şi nu va accepta prea multă intimitate.

  • Va ţine oamenii la distanţă, consideră că apropierea de cineva le răpeşte independenţa;
  • Îşi formează un scut de protecţie să nu se poată apropia nimeni;
  • Este dedicat propriei persoane şi propriilor nevoi;
  • Da mereu impresia că este sigur pe el;
  • Un contradependent estemai predispus la scăderea încrederii în sine, depresie din cauza singurătăţii, narcisism;
  • Dă vina pe ceilalţi;
  • Cel mai probabil în copilărie a suferit abuzuri fizice şi emoţionale.

Paradoxul este că ceea ce i-a lipsit toată viaţa (ataşamentul şi afecţiunea) va căuta şi va dori în relaţiile pe care le va avea, dar “nu se va coborâ”, “nu va trece de mândrie şi orgoliu” să recunoască niciodată, sau să ceară. Să ceară ceva sau să admită că are nevoie de ceva sau cineva îl face să se simtă ruşinat sau umilit.

Relaţiile unei persoane contradependente

Contradependentul caută să se separe de cei care se agaţă de el (dependenţii). În relaţii, contradependentul crează mari tensiuni în cuplu, deoarece va avea mereu teama de intimitate, de a-şi exprima dorinţele, de a comunica deschis cu partenerul. Acest aspecte vor dăuna armoniei cuplului din cauza suspiciunilor permanente şi a lipsei de încredere a codependentului, implicit a frustrărilor partenerului.

Contradependentul ambiţionându-se să îşi patreze spaţiul intim şi independenţa îl evită pe celălalt. Se va menţine distant şi este mereu nehotărât, ezitant, neimplicat, dezinteresat de celălalt, tot timpul pe picior de plecare, aspecte care ameninţă siguranţa dependentului şi creând conflicte.

Dacă ajunge într-o relaţie:

  • Se simte “prins într-o capcană”;
  • Oamenii tot profita de tine şi când nu mai au ceva de obţinut de la tine, te abandonează.
  • Cei din jur nu sunt capabili să înţeleagă”.

Codependentul îşi doreşte atenţia şi validarea celorlalţi. El cauta să facă pe plac celorlalţi, luându-şi în serios rolul salvatorului a toţi şi a toate. El are înclinaţia de a oferi chiar şi atunci când nu i se cere. După ani de codependenţă, după multe eşecuri în relaţii codependentul poate deveni contradependent.

Contradependentul în relații

Contradependentul este adeptul nu lasă pe nimeni să se apropie prea tare pentru că oricum te va dezamăgi. Teoretic, un contra-dependent nu are nevoie de nimeni. Păstrează aparenţele unei persoane puternice şi auto-suficientă. Dincolo de aparenţe intimitatea unei relaţii îl apasă şi îl sufocă.

Cel mai mult va tolera un codependent pentru că:

  • Acesta oferă de la sine fără să i se ceară, iar contradependentul nu suportă să fie pus în situaţia să ceară.
  • Se va ţine după el „să îl salveze” şi să îi ofere.

Consideră că acceptarea sau afirmarea că are nevoie de cineva este un semn de slăbiciune, vulnerabilitate, este ceva ruşinos.

Contradependentul: imagine versus realitate

Relaţia dintre cei doi se bazează exact pe atitudinea aparentă a codependentului de a fi atent cu nevoile celorlalţi şi de a oferi atenţie şi înţelegere. Contradependentul îi va permite codependentului să aibă grijă de el, atâta timp cât nu se va spune clar acest lucru (nici măcar răsuflat în mijlocul unei discuţii mai aprinse) şi va rămâne o înţelegere tacită. Dacă i se va arunca în faţă acest lucru, atunci nu va mai tolera prezenţa celuilalt.

“Persoanele cu comportament contradependent par puternice, sigure și de succes în exterior, în timp ce pe interior se simt slabe, fricoase, nesigure și au nevoie de multă atenţie. Ei funcționează bine în lumea afacerilor, dar relațiile intime sunt pentru ei o luptă.”

Fuga de intimitate: Vindecarea relaţiei de contradependenţă-cealaltă latură a codependenţei, Janae B. Weinhold and Barry K. Weinhold

Indiferent de asociere, fiecare are ceva de obţinut de la celălalt. Dacă îşi conştientizează priorităţile şi ce doresc unul de la celălalt, atunci se adaptează, se înarmează cu răbdare şi înţelegere şi se suportă în continuare unul pe celălalt.

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

 

 

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și: