Copilul hiperactiv

Asa cum v-am promis data trecuta vom continua seria indrumarilor cu privire la gestionarea eficenta si adaptarea unor metode de lucru privind copilul hiperactiv.

In primul rand trebuie sa ne organizam noi insine pentru a putea sa il invatam sa se organizeze.

Cum sa te porti cu copilul hiperactiv de la 6 la 12 ani ?

  • Pentru a executa o sarcina, planificati totul impreuna, explicandu-i ce are de facut si cum poate sa ajunga sa si duca la bun sfarsit acea sarcina. Impartiti sarcina in etape mai mici si in peroade de timp. Astfel el nu va fi tentat sa abandoneze totul chiar inainte de a incepe. Daca el primeste ca sarcina adunarea jucariilor imprastiate din camera lui incepeti cu cele mari, apoi lasati-i un moment de respiro si apoi solicitati-i sa se ocupe si de cele mici.
  • Pentru al ajuta sa isi gaseasca lucrurile personale. De cele mai multe ori se intampla ca sa isi rataceasca lucrurile sau sa si le piarda de aceea trebuie stabilite locuri precise si stabile. E bine sa va formati un ritual de gestionare a spatiului si timpului. Cand veniti din oras sau de la scoala puneti haina in acelasi loc. Indepartati din campul lui de actiune articolele care nu ii sunt indisponibile.
  • Pentru a avea succes la scoala si a nu fi supus mereu criticilor si exigentelor si pentru a evita deceptiile trebuie sa il ghidati spre materii care ii ofera satisfactii cu scopul de a deveni constient de propiile lui talente.
  • Daca invata bine si este preocupat de studiu aratati-va toleranta in privinta unor aspecte mai putrin importante cum ar fi caligrafia sau prezentarea temelor, aratandu-va multumirea intr-o maniera calduroasa si expresiva.
  • Alegeti-va impreuna momentul cand veti face lectiile. O activitate intensa il poate relaxa dupa o zi petrecuta la scoala si ii va reda energia necesara pentru a o lua de la capat si de a face lectiile.
  • Indentificati impreuna ambianta in care el se simte mai eficace. Unii copii pot lucra intr-un mediu zgomotos altii nu, unii prefera ca unul din parinte sa fie mereu langa el altii prefera sa lucreze singuri. Totusi delimitati bine spatiul de unde puteti sa il supravegheati.
  • Puneti-i la dispozitie doar aceea ce este strict necesar, un singur caiet pastrand procedura de a ii imparti sarcina in unele mai mici.
  • Pentru a isi mentine atentia copilul hiperactiv este in continua miscare de aceea este bine sa ii dam voie in timp ce lucreaza sa isi miste un picior, sa mestece guma sau sa se joace cu o minge suspendata de un elastic. Dar nu uitati sa conveniti cu el asupra acestor manifestari.
  • Pentru al feri de zgomote care il obosesc puneti-i sa asculte muzica de natura sa il calmeze sau cu sunete ale naturii.

Stabilira unei coerente si mentinerea acelorasi exigente la scoala si acasa ii ofera copilului cadrul necesar de a functiona optim.

Dupa toate acestea veti resimti nevoia de a va elibera de tensiunea pe care v-a transmis-o perioada de facut lectii. O solutie alternativa ar fi aceea de a delega o alta persoana ( celalalt parinte, o ruda sau un prieten) care sa se ocupe de temele de acasa.

Cooperarea si concentrarea tuturor adultilor care inconjoara copilul hiperactiv este esentiala deoarece astfel se va depasi momentul de izolare, favorizand intelegerea si sustinerea mutuala intre toti cei care au de a face cu acest sindrom.

(Va urma)

Psiholog Margareta Adela Chitu

 

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?