Copilul hiperactiv

Si-a prins capul in maini si pentru cateva minute si-a dorit sa evadeze din realitatea aceasta, sa se piarda fara urma undeva in lumea asta mare. De ce eu?

Glasul copiilor de pe terenul de joaca se pierdea ca un ecou indepartat. Pentru cateva clipe il privi pe cel mic cu ochii in lacrimi, se simtea atat de obosita. Dintr-o data si-a adus aminte de vorba mamei sale „Nu exista copil cuminte si baba frumoasa”. Si totusi cel mic nu e ca ceilalti copii e un copil hiperactiv.

A educa, a trai si a supravietui experientelor de zi cu zi au facut din ea o candidata perfecta la invatare si adaptare continua.

Copilul hiperactiv debordeaza de energie un adevarat uragan, devine mereu distras iar rezultatele sale scolare nu reflecta capacitatile reale. Atunci cand se afla intr-un grup manifesta unele tulburari de comportament si are nevoie in permanenta de cineva sa se ocupe de el.

De multe ori s-a invinovatit pentru ce se petrece cu cel mic si ii staruie aceleasi si aceleasi intrebari. De ce este el diferit de ceilalti? Va veni si ziua cand nu va mai fi atat de neastamparat? Va deveni un adult implinit si echilibrat?

Copilul hiperactiv este incapabil sa selecteze informatiile importante de aceea el se lasa captivat de tot ce il inconjoara, de zgomote de tot ce misca dar mai putin de ceea ce este esential.

Copilul hiperactiv vorbeste si actioneaza inainte de a gandi nefacand legatura intre actiunile sale si consecintele lor.

Copilul hiperactiv poate fi atat de neastamparat incat tot timpul este in continua miscare. Este ca un „titirez” facand miscari cu mainile si picioarele, acest lucru intamplandu-se fara un motiv anume si peste tot acasa, in public sau la scoala.

Cum sa te porti cu copilul hiperactiv de la 3 la 5 ani?

A fi parinte nu e un lucru usor presupune o capacitate de adaptare la nevoile copilului, creativitate, rabdare, energie si multa daruire. Copilul hiperactiv trebuie tinut ocupat intr-o maniera constructiva altfel iti va ocupa el tot timpul.

  • Pentru a-l ajuta sa ajunga la o stare de calm oferiti-i un scaun care se leagana si puneti-i o muzica pe care stiti ca o prefera.
  • Alegeti jucarii diverse si solide dar care sa ii favorizeze atentia si imaginatia.
  • Cand e frig sau ploua afara pastrati ceva cu care el se poate juca astfel incat el sa fie multumit ,sa strige, sa explodeze fara sa deranjeze prea tare pastrand totusi un minim de restrictii.
  • Daca ii incredintati un spatiu inchis indreptati-l catre jocuri captivante si care il tin atent cum ar fi calculatorul sau pictura.
  • Implicati-l in activitati motrice, aveti nevoie de bicicleta, invatati sa inotati,faceti curse impreuna.
  • Invatati-l sa socialize dar inainte de toate invatati-l sa imparta ceva , sa urmeze regulile jocurilor si sa astepte sa ii vina randul.
  • Iesirile in public au nevoie de o anumita prudenta deoarece magazinele, restaurantele, parcurile de distractie sau parcurile ofera foarte multi stimuli caruia copilul nu-i pot rezista.
  • Atunci cand trebuie sa il luati cu voi undeva incercati sa aveti prin preajma o a treia persoana( un frate mai mare, un bunic sau alt adult).
  • Pentru a avea rabdare atunci cand trebuie sa va astepte oferiti-i lucruri amuzante adaptate varstei lui, masinute, jocuri electronice.

Toate activitatile trebuie facute din abundenta dar traind cu intensitate maxima pentru copilul tau te poate goli de energie .
Fii atenta la echilibrul personal si gaseste-ti timp si pentru tine distrandu-te si destinde in masura posibilitatilor.

(va urma)

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?