copilul

De unde incepe dezvoltarea lui fizica si psihologica?

Auzim de foarte multe ori, sfaturi, povete indrumari cum sa ne crestem copii. Cum sa ii ghidam pe drumul cel bun pentru a putea sa se descurce cat mai bine atunci cand vor pasi ei insisi in viata de adult.

Copilul isi incepe lungul sau drum prin aceasta viata in momentul in care este conceput. El ia nastere din iubirea profunda a doi oameni, momentul crearii lui ar trebui sa fie incarcat de energie pozitiva si ganduri optimiste.

Odata cu aparitia sarcinii, maternitatea ar trebui sa fie o etapa unica in viata unei femei ea simbolizand implinirea acesteia. Tot in acest moment este reactivat trecutul de ganduri care sunt insotite de nostalgie. In cazul in care relatia cu propia sa mama a fost una dureroasa se creaza un sentiment de neliniste. Toate aceste trairi isi pot pune amprenta asupra dezvoltarii si evolutiei psihologice a fatului.

In 1999 Rottman a realizat un studiu privind atitudinea femeilor insarcinate vizavi de sarcina. El a identificat patru tipuri de mame:

  • Mamele ideale
  • Mamele catastrofice
  • Mamele ambivalente
  • Mamele reci

Mamele ideale sunt cele care constient cat si inconstient isi doresc copilul. Au sarcini bune iar copilul are o sanatate excelenta dupa nastere si un traseu de dezvoltare psihologica normal.

Mamele catastrofice sunt cele care s-au trezit insarcinate si nu isi doresc absolute de loc copilul. Ele se confrunta cu tot felul de suferinte in timpul sarcinii iar copilul nascut are problem de sanatate si tulburari emotionale.

Mamele ambivalente par incantate de perspectivele maternitatii dar in sufletul lor nu se simt deloc pregatite sa fie mame. Copilul nascut va avea tulburari comportamentale dar si diferite tulburari intestinale.

Mamele reci sunt cele care constient nu isi doresc sa aiba copii considerand ca nu este momentul avand alte prioritati, dar inconstient par incantate de idea de a devein mame. Copilul nascut va avea o stare de apatie pe fondul atitudinii contradictorii a mamei.

Copilul – structura emotionala

Structura profund emotionala a copilului se construieste din perioada intrauterina si il va insoti pe acesta toata viata.
Trairile emotionale, gesturile, mirosurile, tonalitatile sonore si lumina perceputa vor influenta comportamentul copilului la nivel inconstient.
Prin iubire sau respingere mama va modela viata afectiva a celui ce se va naste.

Tot Rottman arealizat un inventar al conditiilor oferite fatului in perioada intrauterina si a identificat implicatiile pe care acestea le au asupra dezvoltarii psihologice a acestuia.

  • Copilul total dorit de mama se simte securizat in uter iesirea lui din acest spatiu al sigurantei poate fi pentru el o adevarata tragedie. Exista riscul aparitiei unor fixatii fata de mama, devenind foarte posesiv si gelos pe orice persoana din anturajul acesteia.
  • Copilul care nu a fost dorit deloc poate resimti permanent sentimentul insecuritatii existentiale. Este mereu anxios, v-a avea dificultati de relationare cu ceilalti, v-a avea stima de sine scazuta.
  • Copilul a carui existenta a fost acceptata dar nu si sexul lui, mama dorindu-si un copil de sex opus. Va trai acelasi sentiment de respingere asociat cu cel al anxietatii existentiale si se va simti mereu inadecvat in propiul sau corp.

Asadar se confirma ideea ca la nastere copilul este o fiinta complexa si cu o psihologie clara.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?