Instrumente necesare in cautarea unui loc de munca:

Cand pornim in cautarea unui loc de munca nu plecam nepregatiti ca si cum am plecat la o plimbare prin parc. Pentru tot ceea ce inseamna obtinerea unui post bun trebuie sa ne inarmam cu intrumente necesare cautarii unui loc de munca. Acestea sunt: CV-ul (Curriculum Vitae), scrisoarea de intentie, scrisoarea de multumire dar si scrisoarea ca urmare a respingerii candidaturii.

CV-ul (Curriculum Vitae), intalnim foarte des acest termen, tradus din limba latina inseamna o alergare scurta prin viata, urmarirea cursului vietii. Cu ajutorul lui ne punem in evidenta cele mai importante realizari ale noastre, nu facem doar o insiruire de scoli sau intitutii la care am lucrat sau ne-am facut formarile profesionale. Acest instrument trebuie sa convinga angajatorul ca noi suntem persoana cea mai potrivita pentru postul pentru care aplicam.

Un CV bun depinde nu numai de aceea ce scrii ci si de modul in care prezinti ceea ce spui in el.

La redactarea acestuia trebuie sa tinem seama de:

 • Sa se intinda pe maxim 2-3 pagini.
 • Sa nu contina greseli gramaticale sau de exprimare.
 • Sa fie tiparit pe o coala alba de format A4 de buna calitate.
 • Fotografia sa fie facuta de un profesionist si sa fie aplicata in dreapta sus(acolo unde se solicita).
 • Titlurile importante sa fie marcate cu bold.
 • Datele personale, obligatorii, sa apara inca de la inceput in stanga sus si sa fie reale astfel ca informatiile furnizate sa poata fi confirmate.

Urmatoarele aspecte ar trebui evitate:

 • Date referitoare la aspectul fizic.
 • Informatii de natura religioasa, politica sau de orice natura controversata.
 • Sa nu fie semnat.
 • Numele copiilor sau a sotului.

In functie de natura locului de munca, CV-ul poate lua mai multe forme in incercarea de a-l convinge pe angajator ca noi suntem candidatul cel mai potrivit: cronologic, functional, mixt.

 • CV-ul cronologic, acest tip de CV subliniaza evolutia in cariera, aducatia si activitatea profesionala, toate acestea facanduse in ordine cronologica( pentru Europa) sau invers cronologica(pentru SUA), incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu primul. Acest tip de CV il putem folosi atunci cand ne pastram acelasi domeniu de activitate si cand experienta profesionala evidentiaza dezvoltarea si imbunatatirea acestuia. Angajatorii prefera acest tip de CV deoare considera ca este mai usor de citit si cel mai relevant. In schimb cei care dorim sa ne schimbam aria de activitate sau suntem tineri absolventi vom fi pusi in dificultate deoarece nu vom avea cum completa acele coloane cu experienta relevanta in domeniu.
 • CV-ul functional, il vom utiliza atunci cand vom dori sa evidentiem talentele, calitatile si experienta dar fara sa oferim informatii detaliate despre modul in care le-am exersat sau le-am dobandit. Acest tip de CV este recomandat atunci cand dorim o reorientare profesionala si calitatile pe care le subliniem aici nu le-am folosit in experienta de pana acum, avem o experienta mixta, fara continuitate intre ele sau suntem proaspeti absolventi.
 • CV-ul mixt(combinat), este cel mai des intalnit, contine o lista a abilitatilor, include calificarile importante si ordinea cronologica a locurilor de munca anterioare. Acest tip de CV ajuta la minimalizarea impactului dintre pauzele de angajare. Cel mai bun format depinde de cerintele angajatorului cat si de experienta educationala si profesionala ce am avut-o. Daca nu este bine structurat acest tip de CV poate creea confuzii din partea angajatorului.

Chiar daca nu exista o reteta care sa ne garanteze succesul in alcatuirea unui CV exista cateva reguli simple care pot garanta totusi succesul:

 • Asigura-te ca ai destul timp pentru alcatuirea CV-ului, sa fie concis si nu aminti de prea multe hobby-uri comune de genul lectura sau muzica.
 • Foloseste recomandari, dar nu uita sa ii anunti pe cei care ti le-au dat ca e posibil sa fie contactati si de ce anume vor fi.
 • Fotografia sau cartea de vizita nu se ataseaza la CV decat daca exista indicatii clare pentru o astfel de actiune.
 • Nu fi modest dar nici nu exagera.
 • Acorda atentie modului in care trimiti CV-ul, printat pe hartie de calitate si expediat prin posta, prin mail sau depune-l personal la departamentul de resurse umane al angajatorului pentru a putea primi si un raspuns.

(va urma)

psiholog Margareta Adela Chitu

Sub indrumarea unui psiholog al Platformei de Psihoterapie Online „Echilibrul Tau” poti sa inveti sa-ti redactezi un CV de calitate marindu-ti sansele alegerii unei cariere de succes.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?