Desert Flower – Femeia, între tradiţie şi abuz

Zamfir Ruxandra

Mă gândesc de multe ori că sunt neputincioasă când aflu cum sunt tratate unele femei pe glob. Ce abuzuri se fac la gândul că ele, rămân, din păcate în viziunea multora, sexul slab. Sunt văzute ca foarte sensibile, neajutorate, dependente de bărbaţi, fără posibilitatea de a-şi folosi liberul arbitru în multe cazuri. De ce încă se mai întâmplă astfel de lucruri? Asta-i bună, hai că ţipă feminitatea din mine.

Acum mă informez despre un subiect care mi se pare de-a dreptul fabulos în secolul 21, un secol al vitezei, informaţiilor pe bandă rulantă, tehnologiei etc. Şi încă mai este prezent şi nu scăpăm de el, pentru că, de ce nu, este o practică tradiţională să gândeşti că femeia este o bucată de carne. Nu numai că este dată la o parte şi nu poate decide de una singură, dar în anumite părţi, se mai foloseşte şi circumcizia.

De fiecare dată când citesc despre un subiect sensibil, îmi dau seama că lumea este împărţită în două. În ţările civilizate, femeia nu este neglijată, are drepturi şi nu este supusă unor practici cultural-tradiţionale, precum mutilare genitală, unde, în anumite ţări, nu poţi fi recunoscută drept femeie şi nu poţi fi acceptată în sistemul patriarhal dacă nu sunt de mici tratate astfel.

Practic, în ţările subdezvoltate, dacă fetele nu sunt circumcise, societatea le consideră murdare şi nedemne de a putea să se mărite, iar părerea lor nu contează deloc, devin ţinta traumelor şi ale infecţiilor şi bolilor, de multe ori ale morţii la vârste mici. În felul acesta, părinţii vedeau infibulaţia cât şi căsătoria precoce ca moduri de a se asigura că fiicele lor rămâneau pure şi astfel demne de preţul ce li se punea.

În prezent, mutilarea genitală este prevalată ca practicată pe scară largă în ţări precum : Australia, mare parte din ţările africane ( circa 28 de ţări africane, mai ales în Nigeria, Etiopia, Egipt, Sudan, Somalia), în unele zone din Estul Mijlociu şi Asia(Indonezia, Malaezia, Pakistan, India). Procedura este practicată în unele ţări din Brazilia, India, Mexic, Peru.

Culmea, continuă să se facă circumcizii chiar dacă în Coran nu e specificat acest lucru, iar femeile suferă foarte tare când feminitatea lor le este batjocorită. În unele triburi, fetele la o vârstă fragedă sunt împodobite cu ghirlande şi îmbrăcăminte multicoloră şi se face un ritual, unde toată lumea dansează şi e fericită, pentru că fetele care rămân fără părţile genitale intră în sfârşit în rând cu societatea.

La şcoală fetiţele sunt marginalizate dacă nu trec de acest “examen al maturităţii”, şi în final, sunt neacceptate. Mentalitatea, spun cei bătrâni, nu pare să dispară prea curând, iar acest lucru este de-a dreptul alarmant. Din fericire pentru fetele ale căror părinţi le sprijină să meargă la şcoală, şi să scape de comunitatea tradiţională, circumcizia poate fi evitată.

Am văzut un lungmetraj artistic pe acesta temă, se numeşte “Desert Flower”. E povestea unei fete din Somalia, Waris Dirie, care ajunge un super model internaţional, dar care ascunde secretul acesta, al circumciziei. Un secret pentru oamenii civilizaţi, că în ţara ei, acesta reprezintă normalitate.

În film este prezentat un caz fericit, unde fata se rupe singură de societatea în care trăieşte câţiva ani de zile şi ajunge la Londra. Vedem cum treptat, învaţă să-şi accepte feminitatea, se desprinde cumva de trauma din copilărie şi are o viaţă normală, alături de un iubit, în cele din urmă. Dar lupta ei, prin faima câştigată, nu se rezumă doar la viaţa ei, până la urmă vrea să lupte pentru toate femeile care trec prin asta şi devine ambasador ONU pentru abolirea mutilării genitale a femeilor. Povestea ei este un semnal de alarmă.

Cauză a multor dezmembrări psihologice şi fizice, acest subiect rămâne unul tabuu fiindcă oamenii care au o educaţie şi o viziune se lovesc de mentalităţi învechite şi depăşite, care le sunt zid în fata ajutorului pe care pot să îl ofere. Neputinţa pluteşte în aer, comunităţile tradiţionale refuză să evolueze şi va mai trece mult timp până când informaţia va ajunge în toate părţile globului. Sărăcia face victime, ca şi ignoranţa şi toleranţa la astfel de practici.

Noi ce putem face?

Putem demara un război al mentalităţilor şi o luptă contra dezumanizării. Poate astfel, lucrurile vor căpăta contur într-un final mai fericit.

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?