Doborârea convingerilor limitative – un pas uriaş către o viaţă mai prosperă

Pentru a prelua controlul asupra vieţii, este necesar să va evaluaţi convingerile.
Convingerile limitative care va blochează calea spre ceea ce doriţi să obţineţi este necesar să le doborâţi, pentru că acestea creează conflicte interioare.

În filmul Magia Crăciunului, Vanessa Williams o interpretează pe Ebony Scrooge, o cântăreaţa pop de success. Pentru ea Crăciunul este o zi că oricare altă în care îşi exploatează prietenii şi angajaţii, îşi insultă părinţii şi rudele şi profită de cei necăjiţi.
Diva asocia faptul că avea atâta succes şi avere pentru că se comportă într-un mod jalnic cu oamenii.

Într-un ajun de Crăciun soarta ei se schimbă pentru totdeauna. Mai întâi apare fantomă lui Marli Jacob, partenerul lui Ebony care o anunţă pe dificilă diva că, va fi vizitată de trei spirite : Fantomă cu limba ascuţită a Crăciunului trecut, Fantomă amatoare de beţii a Crăciunului Prezent şi Fantomă Crăciunului viitor, care este prezentată sub formă unui episod din seria Behind the music.

Fantomă cu limba ascuţită a Crăciunului trecut a revelat în Ebony durerea pe care a simţit-o în trecut din cauza acesui comportament.

Fantomă amatoare de beţii a Crăciunului Prezent va dezvălui în Ebony toată durerea prezenţa în viaţă ei, durere asupra căreia nu se concentra, care pur şi simplu o ascundea.

Văzând Behind the music şi conştientizând durerea şi frustarea pe care o va simţi pe viitor dacă continuă să se comporte în aşa fel cu oamenii, Ebony decide să se schimbe. I se acordă a două şansă pe care în cele din urmă diva o materializează ajungând să îşi reparare greşelile din trecut faţă de semeni.

Ebony va conştientiza faptul că succesul şi bunăstarea materială nu se datorau comportamentului jalnic pe care îl avea faţă de semeni, ci se datorau altor factori.
În natură noastră umană, suntem controlaţi de două forţe puternice : nevoia de a evita durerea şi dorinţa de a obţine plăcerea.
De obicei, oamenii se străduie mai mult a evita durerea decât pentru a obţine plăcerea.

În acest exerciţiu de doborâre al convingerilor limitative vom utiliza modelul lui Ebony Scrooge.

Dacă doriţi să va doborâţi aceste convingeri limitative, este nevoie că să experimentaţi multă durere în acest exerciţiu.

Dacă nu doriţi să va doborâţi aceste convingeri limitative care va sleiesc energia, va constrâng dezvoltarea dumnevoastră personală şi nu sunteţi dispus să experimentaţi destul de multă durere în acest exerciţiu, Nu mai citiţi mai departe!

Luaţi o coală de hârtie şi scrieţi două convingeri ferme ale dumnevoastră, două convingeri de suflet care totuşi v-au limitat opţiunile în timp.

Să luăm 2 dintre cele 5 Convingeri Limitative enumerate mai devreme în cadrul acestui capitol:

  • Nu pot să îmi creez cai spre a-mi ameliora situaţia financiară, atâta timp cât mă lupt zi de zi cu plătirea utilitatior şi a datoriilor către bănci
  • Nu pot să fiu om onest, generos dar şi prosper în acelaşi timp

Să presupunem că, convingerile tale limitative sunt acestea, sau cel puţin sunt asemănătoare.
Oricum, dacă ai de gând să aplici acest exerciţiu, te sfătuiesc să îţi scrii convingerile limitative pe o foaie. Poţi utiliza acest exerciţiu pentru a doborî 2 convingeri care crezi că te limitează .

Vreau să te aşezi cât mai comod, şi să te relaxezi. Închide ochii şi concentrează-te asupra respiraţiei. Te centrezi pe respiraţie, şi vei observă mişcarea de du-te, vino. Respiri cu ajutorul abdomenului puţin mai lent decât de obicei.Vei efectua o inspirare foarte amplă şi vei expiră că şi cum ai ofta uşurat. Respiri calm, destins şi relaxând toţi muşchii corpului.

Acuma vreau să îţi imaginezi cât îţi exploteaza fiinţă ta interioară aceste convingeri, ce te costă că ai asemena convingeri, ce pierzi trăind după aceste convingeri, care domenii ale vieţii tale sunt KO din cauza acestor convingeri.

1. Domeniul Financiar : Cât te costă financiar aceste convingeri ? Ai avut anumite opţiuni pentru a-ţi îmbunaţi viaţă financiară şi nu ai acţionat îndeajuns din cauza acestor convingeri ? Ţi-au limitat cumva aceste convingeri dorinţa de a investi ? Ţi-au limitat cumva aceste convingeri dorinţa de a-ţi asumă riscuri, dorinţa de a-ţi ameliora situaţia financiară ?

2. Domeniul Încrederii În Sine: Cumva imaginea ta de sine are de suferit din cauza acestor convingeri? Ce efect au avut aceste convingeri asupra încrederii tale în forţele tale proprii? Aceste convingeri ţi-au întărit încrederea în ţine sau ţi-au creat mai multă îndoială ? Având aceste convingeri va simţiţi mai puternic sau mai slab ? Cum va simţiţi când va uitaţi în oglindă şi realizaţi faptul că aceste convingeri va controlează ?Oare din cauza acestor convingeri v-aţi pierdut echilibrul şi apelaţi la fumat, alcool ,droguri sau mâncat excesiv pentru a va simţi mai bine ?

3. Domeniul Relaţiilor InterUmane: Cumva comunicarea dumnevoastră cu oamenii are de suferit din cauza acestor convingeri? Cumva aţi întrerupt relaţiile sau aţi început să evitaţi anumiţi oameni din cauza acestor convingeri? Oare aceste limitări v-au afectat relaţia cu persoană iubita? În relaţia cu persoană iubita aceste convingeri v-au ajutat să va bucuraţi îndeajuns de pasiunea şi fericirea pe care o meritaţi?

4.Domeniul Condiţiei Fizice: V-au afectat aceste convingeri condiţia fizică ? Va simţiţi mai sănătos mai plin de energie având aceste convingeri ?

5. Domeniul Spiritualităţii: Ţi-au afectat aceste convingeri relaţia cu Dumnezeu ? Din cauza acestor convingeri ai avut momente când credinţă ţi-a fost pusă la îndoială ?

După ce aceste întrebări ţi-au creat destulă durere, imaginează-ţi că tragi după ţine greutatea acestor convingeri 5 ani de zile. Vizualizează-te în oglindă trăind 5 ani la rând astfel de sentimente, experienţe, limitări create de aceste convingeri limitative care au devenit un bulgare imens de zăpadă. Acest bulgare de zăpadă se face din ce în ce mai mare pentru că frustarea, mania, tristeţea cresc pe zi ce trece.

Ce ai pierdut timp de 5 ani de zile având aceste convingeri ?

Care este preţul pe care l-ai plătit pentru aceste convingeri limitative din punct de vedere financiar? Carieră ta după 5 ani de zile are un trend ascendent te afli în locul în care crezi că meriţi conform pregătirii şi inteligenţei tale sau eşti mult mai jos decât sperai să ajungi ? Poftă ta de viaţă având aceste convingeri a crescut sau a scăzut substanţial? Te simţi mai sănătos şi mai energic după o experienţă de 5 ani de convingeri limitative? Cumva ai început să apelezi din ce în ce mai des la fumat, alcool, mâncat excesiv pentru a-ţi schimbă starea, starea creată de aceste convingeri limitative?

Imaginează-ţi că porţi această povara timp de 10 ani de zile, această decadă a reprezentat o inlatuire de insuccese şi dezamăgiri, te uiţi în oglindă şi vezi că ai devenit rezultatul nedorit al acestor convingeri care ţi-au controlat viaţă. Limitările convingerilor te-au făcut să nu te bucuri de pasiunea şi fericirea pe care o meritai alături de persoană iubita, ţi-au limitat opţiunile financiare ţi-au subminat încrederea în forţele tale proprii ţi-au afectat relaţionarea cu semenii tăi, ţi-au epuizat condiţia fizică şi energia. Ai devenit un container de amărăciune, frustare şi tristeţe.

Trage cu tine acel container de amărăciune, frustare şi tristeţe timp de 25 de ani. Un sfert de veac de viaţă neîmplinită la maximul posibilităţilor, un sfert de veac în care ai blocat Forţă din ţine innotand împotriva curentului.

Acel container de amărăciune, frustare şi tristeţe a devenit Un Siloz de energie negativă care pur şi simplu te copleşeşte. Vizualiza-te în oglindă şi gândeşte-te la ce lucruri ai renunţat din cauza acestor convingeri. A meritat preţul pe care l-ai plătit pentru aceste convingeri ? Cumva gândurile negative acumulate din cauza acestor convingeri ţi-au influenţat sănătatea? Te-au făcut să te simţi mai plin de viaţă sau mai plictisit ?

Cumva consumul excesiv de alcool, alimente, ţigări a devenit o rutină o rutină prin care încerci să îţi schimbi starea când te simţi copleşit? Ţi-au influenţat spiritualitatea aceste convingeri într-un mod pozitiv sau într-un mod negativ?

Ce fel de model ai ajuns pentru copii tăi sau pentru cei din jurul tău având aceste convingeri ?

Trezeşte-te !! Deschide ochii, întoarce-te în momentul prezent. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-au întâmplat. Dacă vei face anumite schimbări nu vei avea parte de un asemenea destin. Dacă această previziune sumbră a destinului, te-a făcut să simţi destul de multă durere, fii fericit !!

Exerciţiul şi-a atins scopul !! Dacă creierul tău a asociat destul de multă durere cu aceste convingeri, este momentul poprice că să le schimbe acum. Dacă nu, repetă exerciţiul puneţi singur alte întrebări până când creierul tău va asocia foarte multă durere că să fie motivat să le schimbe.

Centrează-te din nou pe respiraţie, şi efectuează din nou o inspirare amplă şi expiră din nou că şi cum ai ofta uşurat !! Relaxează-te şi bucură-te de această descoperire care îţi poate schimbă destinul. Fii mândru de ţine însuţi şi vei simţi acel flux de energie pozitivă care îţi ajută fiinţă ta interioară să simtă acea stare de bine pentru care nu există opus. Entuziasmul te va copleşi la fel că pe Ebony Scrooge eroina din Magia Crăciunului care şi-a dat seama că este doar Dimineaţă Crăciunului şi are şansă să îşi imbunateasca sejurul pe această minunată planetă.

Acum, gândeşte-te la două convingeri folositoare care te-ar putea fortifică.
Să luăm că exemplu, următoarele convingeri folositoare:

  • Voi face ceea ce îmi place în viaţă mă voi perfecţiona şi încet dar sigur bogăţia va apărea în viaţă mea
  • Pot să îmi creez viaţă financiară dorită, în ciuda dificultăţilor financiare cu care mă zbat momentan

Imaginează-ţi că ai trăit 5 ani de zile având aceste convingeri folositoare. De dată această ai un nou destin în faţă. Cum ţi-a influenţat personalitatea aceste convingeri? Ţi-au întărit sau ţi-au slăbit încrederea în ţine? Poftă ta de viaţă a crescut sau a scăzut substanţial având aceste convingeri? Carieră ta a avut un trend ascendent sau descendent, având aceste convingeri? Ce s-a întâmplat cu situaţia ta financiară având aceste convingeri? Aceste convingeri ţi-au imbunatit sau ţi-au limitat inteligenţă financiară? Ai investit în anumite lucruri în care nu ai fi investit înainte să ai aceste convingeri? Relaţia ta cu persoană iubita a devenit mai sigură mai variată mai plină de pasiune? Aceste convingeri te-au făcut să te simţi mai energic sau mai obosit? Imaginează-ţi că te vizualizezi în oglindă după ce ţi-ai pus aceste întrebări. Aceste întrebări te-au făcut să zâmbeşti sau te-au făcut să te încrunţi?

Imaginează-ţi că ai vâslit o decadă prin această viaţă introectandu-ţi aceste convingeri. 10 ani de zile în care ai urcat încet încet treptele spre succes .Cum te simţi când eşti pe punctul de a-ţi atinge obiectivele financiare? Nivelul tău de încredere a crescut sau a scăzut? Ai început din ce în ce mai des să apelezi la alcool, tutun, mâncat excesiv că să îţi schimbi starea sau pur şi simplu trăieşti acea stare de bine care te ajută să te echilibrezi fără a apela la aceste « stimulente » dăunătoare sănătăţii tale? Siguranţă, Diversitatea, Entuziasmul, Pasiunea, Respectul definesc relaţia ta cu persoană iubita? Cum te simţi că o creaţie a lui Dumnezeu născută pentru victorie?

Trage după ţine Oceanul de Bunăstare şi Pace Sufletească în care ai ajuns după un sfert de secol. 25 de ani în care te-ai bucurat de viaţă în toată plenitudinea ei 25 de ani de evoluţie şi progres că medicament împotriva limitării şi ignoranţei. 25 de ani în care ţi-ai hrănit sufletul cu gândire pozitivă, 25 de ani în care ai spulberat frică şi îndoială cu puterea credinţei, 25 de ani în care ai distrus amânarea prin acţiune, 25 de ani de iubire şi dragoste că scut protector împotriva răutăţii şi deznădejdii, 25 de ani de înţelegere şi recunostiinta faţă de semeni că armură împotriva urii şi mâniei.

Cum te simţi după acest bilanţ al existenţei tale? Eşti un model pentru copii tăi sau pentru cei apropriati ţie?

Trezeşte-te !! Niciunul dintre aceste lucruri nu s-au întâmplat încă ! Ai în faţă două destine. Tu ai ultimul cuvânt de spus în faţă acestor două destine ! Dacă creierul tău a asociat destul de multă durere cu destinul convingerilor limitative şi a asociat destul de multă plăcere cu destinul convingerilor folositoare, exercitul şi-a atins scopul !! Dacă nu, repetă exerciţiul pune-ţi noi întrebări până când creierul tău va fi motivat să îşi schimbe asocierile.

Nu uita !!! Convingerile tale sunt numai ale tale. Fiind numai ale tale numai tu ştii dacă vrei sau nu să le schimbi.

‘’Indiferent dacă crezi că poţi sau nu, tu ai oricum dreptate. ‘’ Henry Ford

Adrian Radu Raceanu
Student la Facultatea de Teologie , Universitatea Ovidius Constanţa

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?