frica

Frica pentru ceea ce se întâmplă

Când apare frica?

Când suntem prinşi în trafic sau plecăm mai târziu de acasă trăim frica să nu întârziem.

Când mergem la un doctor ne este frică: de durere, de rezultate ce ne vor da de lucru cu tot felul de tratamente, etc.

Dar când luăm salariul? Ne bucurăm? Ne drămuim chibzuit? Nu prea… Ne este frică pentru că nu vom reuşi să acoperim cheltuielile până la următorul salariu.

Toate aceste lucruri se întâmplă şi se concretizează de fiecare dată? Nu! Anticipăm ce este mai rău, ne subestimăm şi ne temem de ceva care nu ni se întâmplă. Şi totuşi de atâtea ori, în atât de multe situaţii ne contrazicem temerile şi ne dovedim că suntem capabili să reuşim: să ne descurcăm, să rezolvăm, să fim sănătoşi, etc. Cu toate acestea tot nu ne convingem şi nu credem. Ca şi cum experienţele trăite nu ne învaţă nimic. Şi în următoarea lună tot necredincioşi rămânem.

Ședințe de Psihoterapie

Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică

Repetiţia este mama învăţăturii…

Ce ne lipseşte să ne asumăm încrederea şi credinţa?

Este firesc să avem teamă sau frică. Teama ne protejează de excese şi accidente, dar dacă se transformă într-un mod de viaţă devine ea însăşi un pericol şi o boală. Copiii foarte mici nu au teamă. Ei o învaţă de la adulţi. Copiii din joacă se urcă fără teamă în copaci la înălţime. Din dorinţa de a-l proteja, adultul îi expune tot felul de scenarii cu ce pericole îl paşte dacă nu sta cuminte, îl sperie că „face buba” şi o să trebuiască să meargă la doctor unde „i se face injecţie„. Astfel apare anxietatea. Dar copilul vrea să se mişte, să alerge, să înveţe, să experimenteze, să trăiască. Copilul este un învăţător pentru părinţi şi deopotrivă şi părinţii pentru copii. Partea din noi care nu vrea să asculte şi ne limitează este ego-ul nostru şi nu faptul că informaţia nu ar fi reală şi utilă.

 

Dacă ești informat poți gestiona mai bine frica!

Informaţiile le primim, le prelucrăm şi ar trebui să ne facă mai înţelepţi. Discernem şi alegem prin prisma a ceea ce am trăit şi am simţit până în acel punct al vieţii.

Învăţând din experienţa altora şi din experienţa personală, putem evita penibilul, extravaganţele, exagerările şi gesturile absurde. Avem nevoie să nu mai ascultăm ego-ul şi să acceptăm câteva reguli de moment ce trebuie urmate. Este mai greu atunci când individul este crescut într-o societate dezorganizată şi dezinteresată, orientată către individualism şi nu binele comun, deoarece nu ştie ce sunt acelea reguli şi nu are conştiinţa respectării acestora. Cu cât ne adaptăm mai repede, cu atât vom încheia mai repede această etapă de restricţii şi ne vom revedea cu bine în locurile noastre preferate.

Cum gestionăm frica?

În această perioadă experimentăm multe temeri, stări de anxietate sau atacuri de panică (care conştientizate, ne vor ajuta să ne păstrăm atenţia asupra noastră, să avem grijă de noi):

  • Teama de a nu ne îmbolnăvi;
  • Teama pentru cei apropiaţi să nu păţească ceva;
  • Teama de necunoscut: îngrijorarea pentru cum va fi după toată această agitaţie.

Frica face parte din viața ta?

Precauţi cum suntem din fire, mulţi punem răul înainte şi ne imaginăm deja cum cade drobul de sare, dar pierdem din vedere credinţa în bine. Gestionarea şi desfăşurarea situaţiei prin care trecem toţi este ceva nou pentru noi, copiat după cum au procedat şi în alte ţări ca fiind cea mai eficientă soluţie. Chiar şi atunci când trecem prin ceva neplăcut prin care am mai trecut (de exemplu un cutremur), tot nu avem cum să rămânem impasibili. Ne va crea puţină agitaţie, care ne mobilizează să depăşim momentul.

Din cauza atâtor restricţii persoanele mai sensibile sunt mult mai speriate decât este cazul. Vor avea mai mult de lucru la gestionarea şi controlul stărilor de anxietate prin care trec. Din nefericire acestea afectează sistemul imunitar și capacitatea de reacție a organismului împotriva bolii!

 

Nimeni nu este singur!

Poți gestiona frica cu încredere absolută în tine, în tot ceea ce eşti capabil să realizezi şi puterea ta de adaptare!

Învață cum să-ți gestionezi frica!

 

 

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Distribuie către prieteni!

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkdin
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Mail

Ar putea să te mai intereseze și: