Dupa ce ne-am familiarizat putin cate putin cu toate acele elemente care contribuie la crearea unei idei despre aceea ce suntem, cum suntem si in ce mod ne putem manifesta ceea ce gandim, aspiratiile sau dorintele am constatat ca de fapt cariera nu este un lucru care se realizeaza de pe o zi pe alta ci este construita dintr-o multime de elemente care au fiecare in parte cate un rol important .

Identitatea vocationala:

Copii fiind suntem intrebati: Ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Ei, in momentul cand ne formulam un raspuns la aceasta intrebare putem spune deja ca ne-am conturat o identitate vocationala dar care debia in adolescenta va fi constientizata, atunci cand suntem constienti de propria noastra individualitate.
Identitatea vocationala are si ea mai multe forme:

  • Fortata, atunci cand obiectivele noastre privint ocupatia ne-au fost impuse de parinti, profesori sau rude.
  • In criza, cand ezitam sa luam decizii si amanam mereu acest moment.
  • Identitatea vocationala difuza, cand trebuie sa luam o decizie dar nu suntem preocupati de aceasta problema.
  • Identitatea conturata, cand stim exact ce vrem, stabilim obiectivele si luam decizia de a le realiza.

In momentul in care suntem hotarati sa luam o decizie privind cariera pot interveni factori care ne pot influenta acea decizie fie negativ fie pozitiv.

  • Familia si comunitatea au o influenta benefica atunci cand principiile de viata sunt sanatoase sau negativa atunci cand sunt impuse alegeri doar pentru a fi la inaltimea aspiratiilor familiei.
  • Psihologul si consilierul scolar, el ne poate ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa luam decizii realiste pentru diferite aspecte profesionale dar si personale.

Stiluri decizionale:

Dupa ce am analizat identitatea vocationala, putem trece catre stilurile decizionale. Nu toti ne comportam la fel in ceea ce priveste luarea deciziilor de aceea putem vorbi si de existenta unor stiluri de a lua decizii.

  • Stilul planificat, avem intotdeauna un plan si ne implicam emotional.
  • Stilul organizat, cheltuim timp si energie adunand date si informatii, analizam alternativele si nu ne grabim sa optam pentru una din ele.
  • Stilul impulsiv, nu stam pe ganduri, acceptam prima solutie negandindu-ne ca s-ar putea sa fie si altele mai bune.

Fiecare dintre noi avem roluri si statusuri in societate, primul reprezinta pozitia noastra intr-un grup iar al doilea indeplineste un anumit rol, asteptarile din partea familiei, a grupului sau a societatii, de aceea noi avem mai multe roluri sau statusuri.

Rolurile importante din viata noastra sunt cele de copil, elev, student, lucrator, familist, cetatean etc.
Rolurile pe care le indeplinim concomitent nu trebuie sa ne influenteze negativ practicarea unei profesii, identitatea vocationala sau cariera in general.

Termenul de cariera se refera la toate rorurile pe care o persoana le poate indeplini de-a lungul existentei sale, cea mai mare importanta avand-o profesia, ocupatia, meseria sau functia.
In vederea luarii deciziei privind cariera planifica-ti pasi mici, la un loc acestia vor contura in final ceea ce iti doresti.

(va urma)

 

 

Psiholog Margareta Adela Chitu

Descopera-ti identitatea vocationala consultand unul dintre psihologii Platformei de Consiliere psihologica si Psihoterapie Online „Echilibrul Tau„.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?