imaginea de sine

Traim intr-o societate care incurajeaza cunoasterea de sine. Imaginea de sine joacă un rol important in viata noasta, influenteaza tonusul trairilor noastre afective, ne indruma sa ne autocunoastem prin raportarea la ceilalti.

Pentru a deveni asa cum am visat intotdeauna trebuie sa ne cunoastem, trebuie să ne exploram propriul eu si sa dobandim o imagine de sine cat mai exacta.

De unde stim cum sa ne dam seama de propria noastra imagine? Care sunt semnele care ne ajuta sa tragem concluzii? De unde stim daca avem incredere in noi si o imagine pozitiva?

Pentru a raspunde acestor întrebari trebuie sa facem o incursiune in structura acesteia care nu este o structura omogena ci este structurata in mai multe componente eul actual, eul ideal si eul viitor.

Eul actual este rezultatul experientelor noastre personale in cadrul societatii si culturii in care traim, aceastea ofera criterii de baza dupa care ne interpretam experieta si ne structuram imaginea de sine. Eul actual are in componenta mai multe dimensiuni, eul fizic (ce cred despre corpul meu? imaginea corporala si identitatea sexuala), eul cognitiv (ce cred despre modul in care gandesc, memorez operez mental informatiile despre sine si lume), eul emotional(modul în care ne percepem propiile afecte sentimente,emotii), eul social (modul in care suntem perceputi de cei din jur), eul spiritual(este ceea ce percepem ca fiind valoros si important în viata).

Eul ideal se exprima prin nivelul de aspiratie, adică nivelul la care si-ar dori să ajunga o persoana in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Cei care se concentraza excesiv pe diferenta dintre Eul actual si Eul ideal pot ajunge la un moment dat să traiasca stari de frustrare, tristete, deprimare sau nemultumire fata de propia persoana.

Eul viitor se exprima prin nivelul de expectanta, el incluzand aspiratiile si scopurile de durata medie si lunga pe care le avem actionand ca fortă de baza in motivarea comportamentelor noastre.

In consecinta o imagine pozitiva sau negativa a acestuia va fi dublata fie de emotii pozitive si mobilizarea resurselor pentru obtinerea scopurilor propuse fie la emotii negative si tendinte de abandon.

Modalitati de manifestare a imaginii de sine negative :

 • Evitarea-retragerea si comportamente timide, evitare a confruntarii cu problemele.
 • Agresivitate defensiva-cel care are o imagine de sine negativa ataca sursa frustrarii.
 • Compensare-minimalizarea umor activitati cu incercarea de a avea succes la altele
 • Motivatie scazuta- imaginea de sine scazuta va avea o consecinta negativa asupra increderi in fortele proprii drept urmare nu va exista motivare pentru initierea sau implicarea in diverse activitati.
 • Rezistenta-conservarea ,,imaginii de sine” astfel se va manifesta o rezistentă la schimbare, chiar dacă acea schimbare poate fi una benefica.

Cand ai o imagine de sine foarte buna iti pastrezi entuziasmul, energia si determinarea. Obstacolele sunt doar provocari pe care sa le treci, nu ziduri uriase de netrecut. Mai mult, imaginea de sine slaba nu doar iti pune piedici in drumul tau spre succes iti poate creea si o sumedenie de frustrari. Cand nu iti acorzi suficienta valoare, negociezi mai slab, comunici mai greu si in general actionezi cu multă frica.

Cativa pasi spre o imagine de sine sanatoasa:

 • Incepe prin a intelege ca nimeni de pe acest pamant nu te poate face să te simti inferior fara voia ta.
 • Imbraca-te frumos si elegant, astfel vei privi cu mai multa speranta catre viitor si vei pas mai increzator în viata.
 • Cladeste-ti o imagine sanatoasa facand pasi mici.
 • Inscrie-te in clubul zambetelor si complimentelor! Cel mai nefericit om de pe pamant este cel care nu stie sa zambeasca.
 • Concepe o lista cu trasaturile tale pozitive.
 • Concepe o lista cu succesele obtinute in trecut, care ti-au oferit cea mai mare satisfactie si incredere in propriile forte.
 • Evita lucrurile si oamenii care te demoralizeaza.
 • Persevereaza, in ciuda esecurilor de moment!
 • Intra intr-o organizatie, un grup, un club etc. cu scopuri nobile, care sa te solicite activ si sa te oblige să vorbesti in public.
 • Priveste-te pe tine dar si pe semenii tai in ochi!
 • Daca este necesar incearca sa-ti schimbi aspectul fizic.

 

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Descoperă acum noi abordari hipnoterapeutice!

 

Urmăriți ca și până acum secțiunea de noutăți pentru a descoperi pachetele terapeutice pe care vi le punem la dispoziție.

Echilbrul Tău și Tony Rafailă vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele, serviciile sau evenimentele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?