Ni s-a spus mereu ca suntem fiinte rationale, inteligente si ca nu este frumos sa ne exprimam emotiile in public.

Daca stam un pic si analizam ceea ce se petrece in jurul nostru, la evolutia pe care o avem noi de-a lungul etapelor de dezvoltare, la faptul ca pe toata perioada vietii incercam sa asimilam cat mai multe cunostinte, sa ne dezvoltam intelectul pentru a avea succes in cariera, in viata personala constatam ca unii se descurca mai bine decat noi chiar daca nu au acelasi grad de inteligenta ca si noi. De ce oare?

Atunci cand ne referim la inteligenta trebuie sa intelegem doua lucruri si anume intelectul (IQ) si inteligenta emotionala (EQ).

Prin intelect intelegem capacitatea noastra de a gandi, de a efectua operatiuni, de a rezolva probleme, de a procesa informatii, este legat de randament si de viteza de invatare de asemenea el este masurabil si in decursul vietii este relativ constant.

Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala (EQ) ne permite sa fim mai creativi si sa folosim emotiile pentru a ne rezolva problemele.

O persoana inteligenta emotional isi poate identifica, intelege si gestiona emotiile in raport cu scopurile personale (cariera, familie, etc.).
Sa fii inteligent emotional nu inseamna sa fii „dragut si amabil” ci sa stii cum sa iti exprimi si sentimentele negative pe care le ai, nu numai pe cele pozitive.

Ne intrebam adeseori ce ii face pe unii oameni, cu un coeficient de inteligenta mediu sau chiar scazut sa aiba o cariera de succes, iar pe cei cu un coeficient de inteligenta ridicat sa aiba esecuri si sa ramana plafonati.
Raspunsul la acest paradox este modul in care fiecare dintre ei isi foloseste inteligenta emotionala.

Intelectul functioneaza bine cand suntem calmi.

Acesta functioneaza mai incet decat inteligenta emotionala si din aceasta cauza nu ne putem baza pe IQ atunci cand ne aflam in situatii critice sau cand trebuie sa luam rapid decizii.
Este un predictor slab al succesului nostru in viata insa un bun predictor al sccesului in scoala traditionala.

Inteligenta emotionala functioneaza bine in orice situatie, actionand mult mai repede decat IQ-ul.

Din aceasta cauza ne putem baza pe ea atunci cand ne aflam in situatii critice sau cand trebuie sa luam decizii rapide si este un predictor puternic al succesului nostru in viata .
In orice relatie exprimam informatii, sentimente, fapte, amintiri insa uneori ne este greu sa spunem clar aceea ce simtim sau intelegem si se ajunge la o situatie generatoare de conflict.

De aceea este important sa avem capacitatea ca la nivelul verbal sau non verbal sa intelegem corect sensul mesajelor. Pentru a ne gestiona emotiile trebuie sa tinem cont ce, cum, cand, unde si cui ne exprimam in astfel de situatii.

O alta componenta a inteligentei emotionale o constitue empatia, care este capacitatea de a intui sau de a recunoaste emotiile celorlalti.

Empatia nu inseamna trairea emotiilor unei alte personae ci sa le intelegem pornind de la emotiile noastre.

In concluzie daca stam si analizam observam ca intelectul (IQ) este potentialul nostru genetic cu care ne nastem iar inteligenta emotionala (EQ) se invata, dezvolta si imbunatateste pe toata durata vietii.
Coeficientul de inteligenta si coeficientul de inteligenta emotionala sunt complementare, ele neputand functiona totusi una fara cealalta si de aceea masurarea lor ne permite sa evaluam reusita noastra in viata.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Afla de la psihologii Platformei de Psihoterapie Online „Echilibrul Tau” mai multe despre inteligenta ta!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?