interdependenta

Interdependenţa

Interdependenţa este forma ideală a unei relaţii între parteneri.

Înseamnă reciprocitate, corelare, conectare, compatibilitate, rezonanță. Într-o relaţie interdependentă, cererea şi oferta sunt egal distribuite şi primite. Interdependentul ştie că poate să aibă singur grijă de el. A intrat şi s-a integrat în relaţie ca persoană independentă şi autonomă. Nu duce lipsă de ce primeşte sau nu îi trebuie să obţină ceva de la celălalt. Oferă şi primeşte de dragul de a împărţi cu celălalt (pentru că are ce oferi dezinteresat), de a comunica, de a fi lângă celălalt. În măsura în care oferă, în mod egal şi primeşte şi invers. Nu oferă cu interesul de a primi. Nu îşi investeşte partenerul cu responsabilitatea fericirii sale sau a nemulţumirilor. Este responsabil şi îşi asumă propriile fapte, decizii şi trăiri. Nu este indiferent faţă de partener, dimpotrivă, admite că îşi doreşte prezenţa celuilalt, doar că nu se agaţă de el. Îi admite partenerului punctele de vedere.

Interdependenţa în relație

Interdependenţa este pasul următor al independenţei. Atunci când eşti independent îţi poţi oferi singur ce ai nevoie. Este cazul ideal să intri într-o relaţie într-un stadiu în care tu nu ai nevoie ca cineva să vină să te salveze de ceva.

Într-o relaţie interdependentă nu există: lipsa încrederii în sine, lipsa respectului, dependenţa, şantaj emoţional.

Conform cutumelor, oamenii sunt crescuţi să îşi caute parteneri cu grijă. Sunt atent instruiţi de copii să se intereseze în primul rând de aspectele materiale: “Ce are băiatul? Are casă, are maşina? Cât câştigă? Are cu ce să te ţină?” “Ce are fata? Are casă? Are bani? Este singură la părinţi, sau trebuie să împartă ce are?” Sunt familii în a căror medii de “dezvoltare” copiii sunt învăţaţi tehnici de constrângere şi abuz emoţional: “Să faci un copil să fie obligat(ă) să rămână cu tine.

Atunci când plasezi pe umerii altuia ceva ce ai putea să îţi oferi şi tu, persoana respectivă se va simţii responsabilă pentru tine la început, după care va interveni presiunea şi împovărarea. În acest caz nu mai poate fi vorba de doi parteneri care îşi oferă şi împart din ce are fiecare, ci de compromisuri, constrângeri, manipulare. Unul oferă şi celălalt ajunge să considere că este firesc şi i se cuvine doar să primească şi să consume.

Cum funcționează?

Într-o relaţie interdependentă nici unul din parteneri nu se agaţă de celălalt şi mai ales nu recurg la manipulări şi şantaj emoţional pentru a-l prinde pe celălalt.

Fiecare partener îşi asumă responsabilitatea propriilor sentimente. Nu îşi proiectează trăirile asupra celuilalt, investindu-l ca vinovat.

Fiecare îşi este suficient şi din ce are fiecare poate oferii şi celuilalt dezinteresat. Nici unul din parteneri nu are nevoie de validarea celuilalt, sau de aprobarea de a face ceva. Acest lucru nu înseamnă lipsa cooperării de a întreprinde ceva împreună (o excursie, o casă, creşterea unui copil, etc.). Înseamnă că atunci când unul din parteneri decide să îşi schimbe direcţia în cariera nu va avea nevoie de aprobarea celuilalt. Într-o relaţie interdependentă partenerul nu te influenţează să faci ceva, să nu faci ceva, sau să renunţi la planurile tale şi la evoluţie. Ambii parteneri progresează şi evoluează, avându-se drept exemplu unul pe celălalt, asigurându-şi susţinere şi încurajare.

Ambii parteneri aduc ceva în relaţie, oferă, nu aşteaptă nimic în schimb, nu caută să îşi însuşească ceva ce nu pot să ofere. Din acest motiv interdependenţa este un tip de relaţie rar întâlnită.

Fii așa cu ești…

Fii aşa cum eşti, şi atunci vei afla cine eşti şi cum eşti.

Eu nu am venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor tale.

aşa cum

Tu nu ai venit în această lume pentru a răspunde aşteptărilor mele.

Dacă ne vom putea întâlni undeva, la mijloc, va fi minunat.

Dacă nu, asta e.

(Psihiatru, psihanalist și psihoterapeut, Fritz Perls)

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?