Lecții de viață 09 octombrie 2018

FAMILIA ESTE MAI IMPORTANTĂ DECÂT ORICE

 

Ion Popescu este poliţist de peste 20 de ani şi îşi exercită meseria cu deosebită plăcere şi corectitudine. El are o familie frumoasă cu o căsnicie reuşită alături de soţia sa, Elena, împreună cu care are o fată, Sabrina, care este elevă în ultimul an de liceu şi care, de curând a devenit majoră.

Totul pare să meargă foarte bine, până într-o zi când diriginta Sabrinei îl contactează, la telefon, pe Ion pentru a-l întreba dacă fiica sa este bine, sănătoasă, deoarece nu a mai trecut de ceva timp pe la şcoală. Ion este luat prin surprindere, el ştiind că, în fiecare dimineaţă, fiica sa se duce la liceu. O dată însă tras semnalul de alarmă, Ion îşi ia două zile libere de la birou şi ca un tată grijuliu, care, în plus, este şi poliţist, se duce să “îşi fileze” fata. Astfel, el află că, o dată ajunsă la liceu, Sabrina, în loc să intre în clădirea acestuia, se urcă într-o maşină şi dispare. Bineînţeles, Ion nu ezită să ia numărul de înmatriculare al autoturismlului şi o dată ajuns la birou, îl introduce în baza de date, primind astfel informaţia conform căreia maşina respectivă apărea ca fiind furată. Mergând pe acest “filon”, Ion reuşeşte să afle că Virgil Asandei este cel care apare ca hoţ de maşini (inclusiv al respectivului autoturism), bărbatul în vârstă de 25 ani având cazier judiciar, deoarece pentru furt mai efectuase 2 ani de puşcărie.

Ion şi Elena încearcă “să deschidă ochii” fiicei lor şi o informează că acest bărbat de care ea tocmai se îndrăgostise foarte puternic este un fost puşcăriaş. Pusă în faţa acestei informaţii acuzatoare, care efectiv o tulbură pe fată, aceasta îl sunâ pe Virgil şi îl întreabă dacă este adevărat sau nu, ceea ce a aflat. Virgil recunoaşte că este adevărat, dar îi cere fetei să se mai întâlnească, măcar o dată, ca să-i mai dea o sansă de reabilitare “în ochii” iubitei sale. Ceea ce fata şi face, în pofida opoziţiei părinţilor ei. Astfel, Sabrina află că Virgil a rămas incă, de la vârsta de 10 ani, orfan şi a trebuit să se descurce singur în viaţă, astfel ajungând, în prezent, să fie un delincvent. Şocul emoţional al acestei informaţii o face pe Sabrina să-i acorde prietenului său un nou credit de încredere şi dragoste şi să îl apere în faţa propriilor săi părinţi.

Mai mult, fiind la “vârsta teribilismelor”, chiar dacă devenise majoră, Sabrinei i se pare extrem de incitant, să facă o plimbare cu o maşină, pe care Virgil o furase chiar sub ochii fetei, şi după ce îşi vor fi făcut pofta, să o abandoneze într-o lizieră.

Punctul culminant al vieţii aventuroase pe care Sabrina o trăia, cu o plăcere imensă, alături de Virgil se petrece, însă, într-o seară în care bărbatul o “invită” să îl însoţească să meargă să “spargă” un magaz in de antichităţi. După un moment de îndoială, Sabrina cedează tentaţiei, totul părându-i-se… WOOOW şi merge alături de iubitul său în noua aventură.

Numai că, aşa cum se întâmplă de multe ori în viaţă, “socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg” şi sistemul de alarmă al magazinului se declanşează la sediul Poliţiei semnalând “spargerea”. Norocul celor doi tineri face ca, în zona respectivă, să patruleze, în acea seară chiar Ion, care informează la sediul Poliţiei că preia el respectivul caz de “spargere”. Ion are parte de un adevărat şoc când constată că sub cagula hoţului care era mai mic, mai slab din punct de vedere al constituţiei fizice să se ascundă nimeni altcineva decât fiica sa, Sabrina. Astfel, Ion se vede în postura extrem de ingrată de a opta între a aresta şi, poate chiar a o închide la puşcărie pe propria sa  fiică, sau a încerca, prin toate metodele, să muşamalizeze acest caz de tentativă de furt. Deşi dilema este foarte mare şi grea de rezolvat, Ion optează, în cele din urmă  să facă absolut totul pentru a-şi menţine fiica în libertate. Astfel, Ion se înţelege cu Virgil să o ia pe Sabrina cu el şi să dispară, să “se facă nevăzuţi”. Şi pentru ca totul să pară cât mai credibil, îl pune pe Virgil să-i dea doi pumni, lucru pe care băiatul îl face cu cea mai mare plăcere.

A doua zi, la birou, Ion, care era considerat cel mai experimentat şi mai valoros poliţist al Secţiei de Poliţie reuşeşte să-l convingă pe comisar să-i predea lui cazul “spargerii” magazinului de antichităţi. Lucru care se şi întâmplă. Mai mult, comisarul îi dă lui Ion DVD-ul filmului “spargerii”, penru a-l folosi ca să depisteze autorii jafului. După ce se asigură că în afară de el nimeni nu a mai vizionat filmul respectiv, privindu-l, Ion are surpriza neplăcută să constate că, atunci când cei doi hoţi au fugit din magazinul respectiv, au neglijat să îşi mai tragă cagulele pe cap, astfel încât se vedea extrem de clar că hoţii erau Sabrina şi Virgil. În aceste condiţii, Ion are grijă să îndepărteze această secvenţă de pe DVD şi să lase filmul “curat”.

Numai că, problemele nu aveau să se termine aici, deoarece de la magazinul de antichităţi se ridică o statuie pe care apăreau clar urmele digitale ale lui Virgil Asandei, care fiind un “client” mai vechi al Poliţiei se aflau în baza de date ale acesteia. Astfel, Virgil ajunse să fie arestat şi închis la puşcărie. Virgil rămâne surprins să constate că de acest caz se ocupă chiar Ion şi percepe acest fapt ca pe o rază de speranţă, având tupeul să îl şantajeze pe Ion că dacă nu va fi eliberat, o va trage şi pe Sabrina, după el, în puşcărie.

Ajuns acasă, Ion le informează pe Elena şi pe Sabrina că este ferm hotărât să îşi dea demisia şi să părăsească Poliţia, deoarece a făcut de ruşine uniforma de poliţist, fiind nevoit să colaboreze cu un infractor, pentru a salva libertatea copilului său.

A doua zi, comisarul îl informează pe Ion că va fi sancţionat disciplinar deoarece este inadmisibil, la experienţa lui, să fi pierdut statuia respectivă (pe care Ion o aruncase, undeva, într-un tomberon de gunoi, în afara oraşului), aceasta fiind principala probă în rezolvarea acestui caz de tentativa de furt. Ion recunoaşte că superiorul său are perfectă dreptate. Ba mai mult, Ion îi înaintează comisarului demisia sa, pe care acesta nu doreşte să o primească, ţinând cont de valoarea lui Ion în calitate de poliţist. Destinul face, însă, ca pe uşa biroului lui Ion să intre chiar atunci Sabrina, care dorind să îşi apere tatăl şi integritatea sa morală, vine şi-i mărturiseşte comisarului tot ceea ce s-a întâmplat, asumându-şi vina care îi revenea ei.

În noile circumstanţe, Poliţia decide întemniţarea lui Virgil pentru o perioadă de 5 ani, el fiind recidivist, în timp ce Sabrina, care nu avea cazier juridic, şi a venit şi a mărturisit totul, primeşte doar 1 an cu suspendare. Ion este reabilitat în rândul Poliţiei, ţinându-se cont de situaţia limită în care s-a aflat, dar cea mai mare bucurie şi mândrie a lui este aceea de a fi constatat că fiica lui, Sabrina, chiar cu riscul de a-şi pierde libertatea, a pus relaţiile de familie mai presus de orice.

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?