Lecții de viață 11 octombrie 2018

TATĂL, ÎNGERUL PĂZITOR

 

Victor Strungă este un tânăr de 35 ani care lucrează într-un ONG care se ocupă de copiii defavorizaţi. Dat fiind faptul că şi el şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei într-un orfelinat şi cunoaşte cât de grea este viaţa într-un asemenea stabiliment, acum doreşte să facă absolut tot ce poate pentru a uşura viaţa copiilor fără părinţi.

Într-o dimineaţă, îndreptându-se către sediul ONG-ului unde îşi dasfăşura activitatea este abordat de către un copil al străzii, care îi cerşeşte să-i dea 1 leu. Victor îi dă leul cerut, după care spunându-i cu ce se ocupă (pentru a-i îndepărta teama că este poliţist, aşa cum îl suspectase băiatul), îşi afirmă disponibilitatea să îl ajute pe băiat. Acesta îi spune că dacă într-adevăr vrea să îl ajute, atunci poate să-i mai dea 1 leu. Victor îi spune că nu aceasta este soluţia rezolvării problemei sale şi că cerşitul poate să fie lucrul cel mai uşor. Pentru a-i demonstra că şi el poate să facă aşa ceva, se aşează, pe trotuar, lângă băiat şi începe să-i “fure meseria”. Băiatul reacţionează violent, declarând că “i-a încălcat teritoriul şi îi face concurenţă”. Până la urmâ, Victor reuşeşte să-i câştige încrederea copilului, după ce îi mărturiseşte că şi el a crescut fără părinţi, într-un orfelinat şi astfel ştie cum este viaţa de acolo. În plus, Victor îl invită la un restaurant, unde îl serveşte cu o masă bună, aşa cum băiatul (pe care între timp aflase că îl cheamă Nicu), nu mai mâncase niciodată.

Nicu nu este, însă, dispus să dea curs propunerii lui Victor, să meargă, împreună cu el, la ONG-ul unde îşi desfăşura activitatea, urmând ca apoi să fie dus într-un apartament unde să primească, zilnic, o “masă caldă”. După câteva zile, cei doi se reîntâlnesc într-un mod foarte nefericit, Victor găsindu-l pe Nicu abia mai ţinându-se pe picioare, după ce fusese bătut de “nişte băieţi mai mari”. Victor îl ia pe Nicu la el acasă, unde îi pansează rănile şi îl îngrijeşte. Cei doi se înţeleg ca a doua zi să meargă împreună la ONG, dar dimineaţa acestei zile îi aduce lui Victor o mare surpriză neplăcută, atunci când constată că Nicu a dispărut, că a fugit din apartamentul lui.

În acea zi, la serviciu, Victor se găndeşte numai la băiat, de care se simte foarte ataşat, simţindu-l ca şi cum ar fi fost propriul său fiu. Tocmai de aceea, colega de serviciu a lui Victor, Cecilia Simion, “îi deschide ochii” şi-i spune că Nicu ar fi fugit, dezamăgit, deoarece el ar fi dorit să rămână alături de Victor, iar acesta, prin intenţia lui de a-l duce într-un alt apartament (după ce în prealabil îi spusese băiatului că legea nu-i permite să rămană impreună, decât în cazul unei adopţii legale), a înţeles că Victor nu îl iubeşte şi că nu ar dori să-şi continue viaţa împreună.

După mai multe căutări, Victor îl găseşte pe Nicu, împreună cu doi bărbaţi care îi cereau bani, experienţa lui de viaţă spunându-i că aceştia erau samsarii “profesiei” lui de cerşetor. După un mic schimb de “simpatii” între Victor şi “prietenii” lui Nicu, în urma căruia Victor a fost şi puţin bruscat, cei doi interlopi îl obligă pe Nicu să-i conducă să-i facă o “vizită amicală” lui Victor. O dată intraţi în apartamentul lui Victor, după ce i-au aplicat acestuia vreo doi pumni în plex, i-au furat câteva obiecte din casă. Printre acestea s-a aflat şi un telefon mobil pe care Victor avea să îl recunoască la Poliţie, ca fiind al lui. Dar, fiind, acum, atât de ataşat de Nicu, care “căzuse în mâna poliţiştilor”, Victor declară că nu îl cunoaşte pe băiat. Astfel, într-un final, Nicu este eliberat de către poliţişti şi pleacă, însoţit de Victor, către apartamentul acestuia.

După acest episod nefericit, Victor se decide să îl ia pe Nicu să locuiască cu el în apartament. Totul pare să fie în regulă acum, dar totul până într-o seară când la uşa apartamentului lui Victor va suna un bărbat, care se prezintă pe numele de Gelu şi pretinde că este tatăl adoptiv al lui Nicu. Acesta declară că a venit să îl ia acasă pe Nicu, dar băiatul îl roagă pe Victor să nu il lase pe Gelu să îl ia, deoarece oaspetele neaşteptat, pretinzând că este tatăl lui Nicu, îl bate mereu atunci când se îmbată şi că vrea să meargă la el doar pentru a putea primi indeminzaţia de creştere a copilului şi astfel să îşi asigure finanţele pentru cumpărarea băuturii.

A doua zi, aşa cum îşi propuseseră, Victor şi Nicu merg la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cu intenţia de a face adopţia cu acte în regulă. Numai că, acolo, îşi face apariţia şi Gelu, care dat fiind faptul că avea acte în regulă îl reprimeşte pe Nicu, în ciuda obiecţiilor copilului.

Victor este foarte abătut de decizia pe care DGASPC a luat-o, dar se supune. Supărarea lui creşte şi mai mult atunci când, o zi mai târziu, dorind să vadă cum se simte băiatul şi dacă Gelu se poartă, acum, altfel cu băiatul, îi răspunde la telefon Gelu, aflat într-o vădită stare de ebrietate. În urma discuţiei pe care Victor o are, a doua zi, cu Cecilia, aceasta văzându-l foarte îngrijorat pentru băiat, îi promite să vorbească cu o prietenă a sa, angajată la DGASPC, urmând ca aceasta să efectueze o anchetă socială la domiciliul lui Gelu. Lucru care se şi întâmplă, membrii echipei de anchetă constatând că, într-adevăr, Gelu este un alcoolic notoriu şi decid că se impune să îl decadă din drepturile părinteşti.

Problema este că, profitând de starea de ebrietate a lui Gelu, Nicu a fugit de la acest “tată adoptiv”, fiind de negăsit. În disperare de cauză, Victor lipeşte pe stâlpii de electricitate mai multe afişe pe care le făcuse cu fotografia lui Nicu, fiind ferm hotărât să facă absolut totul ca să-l găsească pe băiat. La două zile de la pornirea acestei campanii de căutare a minorului dispărut, Nicu sună la uşa apartamentului lui Victor, iar acesta, “aflat în al nouălea cer” să îl revadă, face toate demersurile ca să îl adopte.

Astfel ia naştere o mică familie, Strungă, Nicu simţind, pentru prima dată în viaţa lui cum este să aibă parte de un tată adevărat, un “înger păzitor”, care să-i asigure şi lui o viaţă normală de copil.

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?