LECȚII DE VIAȚĂ

AMINTIRILE REÎNVIE GREŞELILE TRECUTULUI

Sorana şi Anton Odobescu sunt proprietarii unui centru de echitaţie, aflat în apropiere de Bucureşti. Într-o zi, Sorana se trezeşte întinsă pe un pat de spital, fiind internată pentru că suferise un traumatism cranio-cerebral, în urma căruia şi-a pierdut memoria. Astfel, femeia află că totul este rezultatul unui accident pe care l-a suferit ca urmare a unei căzături în timp ce călărea în pădurea din apropiere. Şocul căzăturii a fost atât de puternic încât Sorana nu-şi mai aminteşte absolut nimic, neputând să-i recunoască nici măcar pe mama sa, şi pe soţul său, Anton.

Întrebată de Anton care sunt şansele ca soţiei sale să-i revină memoria, medicul care o are sub observaţie afirmă că este greu să dea un verdict în acest sens, totul depinzând de puterea de recuperare a pacientei. După două săptămâni de la accident, Sorana este adusă acasă, unde face cunoştinţă cu Irina, cea care este prezentată drept cea mai bună prietenă a ei şi mai ales, cu fiica sa, Daria, în vârstă de 6 ani.

Sorana face mai multe eforturi de a încerca să lege lucrurile şi să forţeze memoria să-i revină, dar se pare că totul este în zadar. Nici revederea lui Radu, despre care a aflat mai târziu că înainte de accident era iubitul ei, în condiţiile în care relaţiile sale conjugale cu Anton se cam “răciseră”, nu a avut niciun efect asupra Soranei. În schimb, a contrariat-o mult şi a determinat-o să facă diverse cercetări, reacţia extrem de violentă a lui Anton, soţia sa descifrând în aceasta o anumită doză de gelozie. Chiar şi comportamentul rece şi distant al Dariei faţă de mama sa, a contrariat-o, în acest sens Sorana aflând ceva mai târziu că Anton, în lupta sa contra Soranei, o îndoctrina pe micuţă că mama sa nu este bună şi că nu o iubeşte.

Se pare că descoperirea acestei stări de tensiune care existase înaintea accidentului între cei doi soţi a declanşat, în creierul Soranei, un declic, care i-a permis să-i revină memoria. Atunci, femeia şi-a reamintit că accidentul, în urma căruia îşi pierduse memoria nu a avut nicio legătură cu călăria, totul producându-se din cauza unei împingeri, din partea lui Anton, pe scara interioară a vilei şi a pierderii echilibrului de către Sorana. Conştientizând acum ceea ce se întâmplase în ziua accidentului, Sorana a chemat Poliţia căreia i-a declarat ceea ce păţise cu soţul său în ziua respectivă. Anton a recunoscut că, intr-adevăr, a împins-o, însă din greşeală, pe soţia sa, în timpul unei discuţii mai aprinse între cei doi. Apoi, speriat când a văzut că femeia a căzut şi şi-a pierdut cunoştinţa, a înscenat un accident de călărie, prefăcându-se că şi-a găsit soţia picată în pădurea din apropiere.

Simţind că nu mai poate să continue viaţa conjugală cu Anton, care ar fi încercat să o omoare, dar nici că nu mai este de actualitate problema continuării relaţiei sale de dragoste cu Radu, Sorana s-a hotărât să se mute la Bucureşti, în casa mamei sale. Pentru fiica sa, Daria, Sorana a decis să păstreze o relaţie amiabilă cu Anton şi să vină, din când în când să-şi viziteze fiica, deşi femeia era perfect conştientă că, în cazul în care ar fi depus plângere scrisă contra lui Anton, la Poliţie, acesta ar fi putut primi puşcărie, până la 5 ani, pentru tentativă de omor.

MONSTRUL CU CHIP UMAN ŞI GROAZA COPILULUI

Remus şi Mirela Năstase sunt fericiţii părinţi ai lui Luca, un băieţel foarte “plin de viaţă”, care la cei 6 ani ai lui, urmează să meargă, începând de a doua zi, la şcoală în clasa pregătitoare.

Aflând că doamna învăţătoare Adamescu este cel mai apreciat cadru didactic din şcoală, cei doi părinţi sunt foarte încântaţi că fiul lor va învăţa în clasa de care se ocupă aceasta. Încă din momentul întâlnirii Mirelei şi a lui Luca cu doamna Adamescu, copilul pare să o simpatizeze pe noua sa învăţătoare. Numai că, lucrurile par să se schimbe, chiar după prima zi de şcoală, când Luca revine acasă foarte abătut, părând să nu mai aibă nimic din copilul debordând de energie, care a fost dus dimineaţa de către mama sa la şcoală.

Schimbarea lui Luca se accentuează şi mai mult, zilele următoare, copilul pierzându-şi pofta de mâncare şi de viaţă şi începând ca, în timpul somnului, să aibă coşmaruri că este urmărit şi mâncat de către un monstru. Cei doi părinti, din ce în ce mai îngrijoraţi de schimbarea în rău a comportamentului fiului lor îl duc pe acesta să i se facă analizele medicale, care consfinţesc faptul că Luca este sănătos “tun”. Cu toate acestea, starea băiatului se agravează, acesta fiind din ce în ce mai temător.

Iniţial, părinţii au crezut că Luca este terorizat la şcoală de către un coleg de-al său, Bogdan, pe care Mirela îl văzuse, cu o zi înainte, bruscat, brutalizat de către tatăl său, în timp ce era adus la şcoală. Cum Bogdan era mai bine dezvoltat fizic decât Luca, Mirela şi Remus au fost înclinaţi să creadă că acesta a fost învăţat cu violenţa în familie, iar la şcoală se comportă în consecinţă cu cei mai slabi decât el. Numai că, în pofida aşteptărilor Mirelei şi a lui Remus că lucrurile vor reveni la normal pentru Luca, odată cu mutarea lui Bogdan, de către tatăl său, la altă şcoală, nu s-a constatat nicio ameliorare în ceea ce-l priveşte pe fiul lor. Mai mult, chiar, Luca devine extrem de recalcitrant atunci când mama sa îi spune că trebuie să revină la şcoală, după o săptămână excelentă de vacanţă. În aceste condiţii, Luca este consultat de către o doamnă psiholog care-i informează pe Mirela şi Remus că fiul lor prezintă toate simptomele unui copil agresat. Cei doi părinţi, deşi le vine foarte greu să creadă, devin tot mai convinşi că Luca le spune adevărul şi că învăţătoarea este cea care le maltreatează copilul.

Cum şi la Secţia de Poliţie unde cei doi părinţi au fost ca să depună plângere împotriva învăţătoare li s-a spus că, în absenţa unor martori şi a unor probe fără echivoc este dificil să o acuze pe doamna Adamescu şi că este preferabil să mute copilul la altă şcoală, Mirela nu s-a împăcat cu această soluţie propusă de omul legii şi a vrut să se răzbune pentru toate suferinţele îndurate de fiul ei, iar alţi copii şi părinţi să nu mai fie obligaţi să treacă prin aceeaşi experienţă nefericită ca şi ei.

Astfel, cei doi părinţi reuşesc extrem de greu să îl convingă pe Luca să accepte să mai meargă, măcar pentru o zi la şcoală, pentru a face rost de probele necesare acuzării “monstrului cu chip uman”. În prealabil, însă, Remus a avut grijă să-i monteze lui Luca în haina de şcoală un reportofon care a inregistrat ieşirile necontrolate ale cadrului didactic incriminat. Înarmaţi cu o asemenea probă indubitabilă, Mirela şi Remus s-au dus la doamna directoare a şcolii respective. Şi aceasta rămâne “interzisă” nevenindu-i să creadă că este vorba despre cel mai apreciat cadru didactic din şcoala lor, dar, pusă în faţa unei dovezi mai mult decât grăitoare, directoarea nu a mai avut decât soluţia desfacerii contractului de muncă.

Doamna învăţătoare Adamescu a fost înlocuită cu o altă învăţătoare tânără, drăguţă şi mai ales având o mare dragoste pentru copii. La scurt timp de la această schimbare benefică, Luca a devenit acelaşi copil “plin de viaţă”, pe care Mirela şi Remus îl ştiau înainte de a-l fi dus la şcoală.

O ÎNŞELARE CONTINUĂ

Luminiţa şi Viorel Sasu sunt proprietarii unui mic aprozar. Dacă Luminiţa se ocupă de vânzarea propriu-zisă a fructelor şi legumelor, Viorel lucrează ca agent de pază la o firmă.

Afacerea celor doi soţi merge foarte bine, ei fiind aprovizionaţi extrem de bine de către Sorin Chivu. Problema este, insă, că între Luminiţa şi Sorin se infiripă o idilă, cei doi încercând să profite, la maxim, de fiecare moment în care ei erau singuri în aprozar, Viorel, fiind recunoscut ca foarte periculos atunci când era gelos.

Într-o zi, însă, Luminiţa şi Sorin sunt surprinşi făcând dragoste de către Mihnea, fiul Luminiţei, în vârstă de 18 ani. Acesta înregistrează, cu camera video a celularului său, diverse scene de dragoste între cei doi iubiţi.

Astfel, inarmat cu filmări compromiţătoare cu mama sa, Mihnea începe să ceară bani mamei sale, pe care o şantajează că-i va arăta totul tatălui său (şi totodată soţul Luminiţei). Speriată de posibilele reacţii violente ale lui Viorel, Luminiţa “dansează” după cum îi “cântă” fiul ei, numai să păstreze tăcerea.

Vecinul lor, Vasile Nistor, le pune multe “beţe în roate”, fiind foarte gelos că afacerez soţilor Sasu merge atât de bine, mai ales în comparaţie cu a lui, discreditând, ori de câte ori i se oferea ocazia, calitatea produselor vândute de către Luminiţa. Cu toate acestea, clienţii continuă să cumpere fructe si legume tot de la Luminiţa şi nu de la Vasile Nistor. Considerându-se de-a dreptul ofensat de faptul că produsele lui se vând mult mai greu decât cele ale Luminiţei, Vasile pune la cale un plan de a face rău familiei Sasu. Astfel, Viorel găseşte, în cutia lor poştală, în două zile diferite, două scrisori în care soţia lui este incriminată că îşi înşeală soţul.

Iniţial, soţii Sasu sunt încredinţaţi că fiul lor, Mihnea, îşi şantajează şi tatăl, nu numai mama, pentru a-l “tapa de bani”. În aceste condiţii, Luminiţa şi Viorel pun la cale un plan de urmărire, pentru a-şi prinde fiul în delict. Fiind prezenţi la punctul indicat unde se stipulase în scrisoare să-i fie lăsaţi banii, contra unor dovezi incontestabile de înşelare, nu mică avea să fie surpriza soţilor Sasu, să constate că… prinsul avea să fie Vasile Nistor şi nu fiul lor, Mihnea. Adus de Viorel la el acasă, Vasile avea să scape cu mare greutate, abia după ce i-a promis lui Viorel că-i va returna toţi banii pe care el ii luăsese. Lucru care, de altfel, avea să se întâmple chiar în ziua următore.

O dată rezolvată această problemă, Viorel i-a cerut divorţul Luminiţei, pe care aceasta l-a acceptat, după ce s-a asigurat că Mihnea va rămâne la ea. Femeia a considerat că această despărţire nu o afectează prea mult, ei revenindu-i ½ din avere şi… posibilitatea de a rămâne alături de bărbatul pe care îl iubea, Sorin Chivu. Mai mult, Luminita îl informează pe Sorin că Viorel intenţionează să vândă aprozarul, pentru a rupe orice legatura cu trecutul. Femeia îi recomandă lui Sorin să cumpere magazinul şi să continue, ei doi, afacerea cu fructe şi legume.

Curând însă, Luminiţa avea să cunoască o cruntă decepţie, găsindu-l pe Sorin ciocnind un pahar de vin şi simţindu-se foarte bine alături de duşmanul lor, Vasile Nistor. Astfel, Luminiţa află că Vasile este, de fapt, unchiul lui Sorin (!) şi că acesta a urzit, împreună cu nepotul său acest plan de răzbunare, în care să destrame familia Sasu şi, mai mult, să-i lase şi fără aprozarul lor, care făcea concurenţă magazinului lui Vasile Nistor.

Decepţionată de tot ceea ce se întâmplase, Luminiţa îşi ia fiul şi se mută în alt oraş, femeia dovedindu-se o adevărată “mână de fier” în a-şi stăpâni fiul să nu se mai ducă să cheltuiască banii fără discernământ şi să se pregătească cât mai bine pentru bacalaureatul, care se apropia “cu paşi repezi”.

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?