Lecții de viață 11 octombrie 2018

VOCEA SÂNGELUI ÎNVINGE MEREU

Luiza Baciu are 30 de ani şi locuieşte împreună cu soţul său, Octavian (35 ani), în acelaşi bloc în care stă şi sora sa, Simina Georgescu, în vârstă de 22 de ani.

Într-o seară, motivând că laptopul său nu mai funcţionează, Luiza vine la sora ei să o roage să-i permită să caute ceva pe internet. Simina, deşi grăbită să plece la o întâlnire, nu o poate refuza pe sora sa şi o lasă singură în apartamentul său. Cu această ocazie, Luiza constată stupefiată că Simina purta o corespondenţă on-line cu mama lor, Florina, care le părăsise pe cele două fete în urmă cu 10 ani, atunci când a decedat tatăl lor, alegând să se ducă să muncească în Spania, ca să încerce să facă rost de bani pentru existenţă, în loc să rămână să aibă grijă de cele două fete ale sale. Ceea ce descoperă, nu-i place deloc Luizei, care îşi condamnă mama că le-a părăsit şi  că ea a trebuit să se ocupe şi de creşterea sorei sale mai mici. Întrebată de către Luiza asupra acestui fapt, Simina nu recunoaşte că are o legătură cu mama lor.

Numai că, într-o zi, Octavian o vede pe Simina ieşind dintr-un mall însoţită de o femeie mai în vârstă, pe care el nu o cunoştea. Cum Simina a părut foarte deranjată de întâlnirea cu Octavian şi acesta a informat-o pe soţia sa, Luiza, aceasta a bănuit că sora sa, Simina, s-ar întâlni, pe ascuns, cu mama lor. În aceste condiţii, Luiza îşi propune să o urmărească cu mai multă atenţie pe Simina, să vadă dacă este ceva real sau doar imaginaţia ei îşi “face de cap”. Din păcate, pentru relaţia dintre cele două surori, bănuielile Luizei se confirmă şi într-o zi le vede pe Simina şi pe Florina mergând împreună pe stradă. Reacţia Luizei este violentă şi ea îi interzice Siminei să se mai întâlnească cu Florina, mama lor.

Florina este profund îndurerată de acest refuz al fetei sale mai mari, care încă de la început îi reproşează faptul că, timp de 10 ani, cât a fost ea plecată în Spania, nu le-a dat nici măcar un telefon, uitând, practic, de fetele sale, atunci când ele aveau atâta nevoie de mama lor.

În aceste circumstanţe, Florina depune toate eforturile să se apropie de fetele sale şi, eventual, să le recâştige încrederea şi dragostea filială. În afară de Simina, cu care păstrează o oarecare relaţie, în ciuda opoziţiei sorei sale mai mari, Florina încearcă o apropiere de Luiza prin câştigarea de partea sa a soţului acesteia, Octavian.

Simina şi Octavian văzând refuzul fără echivoc al Luizei de a o reprimi pe Florina în viaţa sa, “trag sforile” şi reuşesc să le aducă pe cele două “rivale” faţă în faţă. Numai că, Luiza, care după foarte multe eforturi reuşise, în sfârşit, să rămână gravidă cu Octavian, are un adevărat şoc emoţional la revederea cu mama sa şi o apucă durerile sarcinii. Florina, căreia nu-i dispăruse niciun moment, în ciuda despărţirii timp de un deceniu, sentimentul de mamă, apelează SMURD-ul şi o duce pe Luiza la spital, rămânând alături de ea, să o îngrijească.

Astfel, cele două femei reuşesc să se reapropie şi să “ingroape (cel puţin momentan!) securea războiului”. Cum medicii o avertizaseră pe Luiza că riscă să piardă sarcina şi îi recomandă mai multă linişte şi îngrijire, soţii Baciu încearcă să găsească o femeie care să aibă grijă de Luiza, să o ajute în gospodărie. Cum acest lucru se dovedeşte a nu fi chiar aşa uşor cum se părea, Luiza este obligată, în cele din urmă, să accepte ajutorul oferit de mama sa.

Numai că, într-o zi, Luiza are nefericita surpriză să constate că mama sa nu reuşise să îşi deschidă, în Spania, o cafenea cum le spusese Florina fetelor sale, ci mai mult, era înglodată în datorii, motiv pentru care luase, “cu imprumut” 1000 lei de la Simina şi 2000 lei de la Octavian. Acest lucru o face pe Luiza să declare că nu vrea să o mai vadă, niciodata in viata sa, şi să afirme că este o hoaţă. Totuşi, Luiza este ferm hotărâtă să o găsească pe mama sa (care între timp dispăruse) şi să încerce să recupereze banii pe care aceasta îi luase de la Simina şi Octavian. Cu multă abilitate şi diplomaţie, păgubiţii reuşesc să o găsească pe Florina, ascunsă la mătuşa fetelor şi sora mamei lor, tanti Mioara. Florina recunoaşte acuzaţiile ce îi sunt aduse şi promite să încerce să facă rost de sumele respective, să le returneze fiicei şi ginerelui ei. Cu toate acestea, atât Simina, cât şi Luiza îi spun mamei lor că, după cele întâmplate, Florina nu mai există pentru ele.

Numai că, Florina, considerand că, într-adevăr, nu a fost o mamă bună, nu concepe să se despartă pentru totdeauna de fetele ei, să nu le mai vadă şi în fiecare zi îşi petrece mult timp în faţa blocului lor. Mai mult, atunci când Luiza naşte un băieţel sănătos, Florina vine cu o parte din bani în plic, deoarece între timp reuşise să se angajeze ca vânzătoare într-un mall şi cu un buchet de flori pentru fiica ei. Dar aşa cum Simina şi Octavian primiseră instrucţiuni de la Luiza, cei doi nu-i permit Florinei să intre să o vadă pe Luiza în postura sa de proaspătă mămică. Cu toate acestea, finalmente, Luiza care-i auzise glasul pe culoarul maternităţii este impresionată de gestul mamei sale.

Aşa se face că, odată revenită acasă cu bebeluşul, Luiza se decide să treacă peste toate resentimentele şi să-i mai dea Florinei o şansă (ultima) ca să demonstreze că, dupa toate încercările prin care a trecut, daca vrea cu adevărat, Florina poate să fie o mamă şi o bunică bună.

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?