LECȚII DE VIAȚĂ

BANII CARE UCID DRAGOSTEA
(LUNI 2 OCTOMBRIE 2017)

Soţii Adrian şi Silvia Mazuru, împreună cu micuţa lor fiică, Tania, în vârstă de numai 6 luni, formează o familie foarte fericită, până într-o zi, când aflată la plimbare în parc, într-un moment de neatenţie al mamei, Tania este răpită din cărucior.

Silvia, disperată de ceea ce a păţit îşi anunţă soţul, pe celular, de cele întâmplate şi acesta vine “într-un suflet” în parc. La intrarea în parc, Adrian se întâlneşte cu Camelia Stănescu, bona micuţei Tania, care în acea zi avea liber.

Cazul dispariţiei fetiţei este preluat imediat de către comisarul Lucian Simion şi prietenul lui, poliţistul Robert. Încă de la început, cei doi oameni ai legii au bănuiala că autoarea răpirii este Camelia, care a avut alibiul de a fi avut liber chiar în ziua răpirii. Bănuiala pare să se confirme atunci când un vecin al Cameliei îi spune lui Lucian că prietenul Cameliei, Bogdan, este un fost puşcăriaş, condamnat pentru jaf armat şi şantaj. Făcând o descindere la chioşcul unde îşi avea serviciul Bogdan, Lucian găseşte ascunse în dulap păturica în care Silvia decarase că se afla micuţa. În păturică este găsit un revolver, ambele corpuri delicte fiind ridicate pentru a fi supuse investigaţiilor de laborator.

Mai mult, acasă la Camelia este găsită salopeta în care Silvia afirmase că era îmbrăcată copila. Camelia recunoaşte, într-un final, că într-adevăr salopeta era a fetiţei răpite, dar afirmă cu foarte multă non-şalanţă, că ea mai lua din lucrurile copilului pentru a le vinde şi astfel să-şi rotunjească veniturile primite de la familia Mazuru.

În timpul investigaţiilor făcute de către Lucian şi Robert, soţii Mazuru primesc o scrisoare, însoţită de o fotografie a Taniei în care le este cerută suma de 500.000 lei în schimbul eliberării micuţei. În cazul anunţării Poliţiei, cei doi soţi sunt ameninţaţi că fiica lor va fi omorâtă, Deşi, iniţial, Adrian doreşte să informeze Poliţia asupra acestui şantaj, soţia sa, Silvia, îl convinge să se ducă la bancă şi să scoată suma solicitată, afirmând că niciun sacrificiu din partea lor nu este prea mare pentru a salva viaţa fiicei lor. Mai ales in conditiile in care Adrian este un prosper om de afaceri, patronul unei firme de pompe funebre.

Cei doi soţi se conformează indicaţiilor primite în scrisoare şi se duc să depună geanta cu impresionanta sumă de bani în locul specificat. Cu toate acestea, timpul trece, inclusiv cele 2 ore care erau menţionate în scrisoare pentru eliberarea Taniei şi nu se întâmplă nimic.

În schimb, Lucian este informat de către Camelia că Silvia are un amant, Petre, cu care se întâlneşte pe ascuns. Primind adresa la care locuieşte Petre, Lucian îl deleagă pe Robert să fileze
respectiva gospodărie. Tocmai când cei doi oameni ai legii se gândeau că au fost puşi pe o pistă falsă de către Camelia, la gospodăria aflată sub supraveghere apare… Silvia, care după ce se sărută cu bărbatul care i-a deschis poarta, intră cu multă non-şalanţă.

Puţin mai târziu, din acea curte avea să iasă bărbatul, care este imediat abordat de către poliţişti. “Strans cu uşa” de către Lucian, Petre încearcă să fugă, dar este imediat arestat de patrula de Poliţie cu care comisarul venise după ce Robert i-a semnalat apariţia Silviei. În geanta cu care Petre este reţinut de către poliţişti, Lucian are surpriza să găsească suma de bani pe care Adrian Mazuru o dăduse în schimbul eliberării fiicei sale. Cu această ocazie, Petre este obligat să mărturisească că într-adevăr se ducea să depună respectivii bani la bancă, urmând ca mai târziu, însoţit de Silvia şi Tania să fugă în străinătate. Astfel, poliţiştii mai află că Silvia, cu Tania în braţe a fugit pe o altă ieşire din curtea casei. Urmărită de către poliţişti, Silvia alunecă, la un moment dat, în timp ce cobora o scară şi astfel îşi răneşte copila. Micuţa este dusă de urgenţă la spital, aflându-se într-o stare critică, la graniţa dintre viaţă şi moarte. Supusă urgent unei intervenţii chirurgicale, fetiţa este salvată. Silvia şi Petre sunt arestaţi. Silvia îl roagă pe Lucian să-i spună soţului ei, Adrian, că doreşte să-i vorbească. Deşi iniţial, Adrian, total dezamăgit, nu a mai vrut să ştie nimic de cea care-i fusese soţie, la insistenţele lui Lucian care-i sugerează să mai aibă o ultimă întrevedere cu cea care i-a fost timp de 4 ani nevastă, se duce şi se întâlneşte cu Silvia. Deşi aceasta îşi recunoaşte vina şi îl îndreptăţeşte pe Adrian să o urască, îi declară că a fost obligată să recurgă la un amant cu care se iubea, şi cu care intenţiona să fugă în străinătate, deoarece Adrian fusese “foarte strâns la pungă” cu ea. Solicitarea de a o mai vedea, o dată pe fiica lor, Tania, îi este însă refuzată de cel care-i fusese soţ. Înainte de a pleca de la puşcăria care o “găzduia” pe Silvia, Adrian îi mărturiseşte femeii că-i este milă de ea,pentru că a pierdut totul: libertatea, banii soţului său, o fiică minunată şi un bărbat care a iubit-o mult timp de 4 ani şi cu care ar fi putut fi fericită

În cele din urmă, Adrian vinde casa în care vibrau amintirile celei care în goana după bani uitase să fie mamă şi nevastă şi s-a mutat împreună cu micuţa Tania într-un apartament, în timp ce Silvia a fost condamnată la 5 ani de puşcărie cu executare.

IUBIREA DE DUMNEZEU NU ESTE EGOISTĂ
(MARȚI 3 CTOMBRIE 2017)

George şi Simona Bădescu doresc să-şi educe fiica, Magda, în vârstă de 16 ani, într-un mod extrem de bisericesc, “cu mare frică de Dumnezeu”. Ei consideră că fiica lor trebuie să urmeze doar calea lui Dumnezeu, să fie un exemplu pentru ceilalţi tineri, iar ei, în calitate de părinţi, să o ferească de… toate ispitele Diavolului. Tocmai de aceea îi interzic categoric fetei lor să aibă chiar şi un simplu celular, ca toţi ceilalţi tineri de vârsta ei. Numai că prietena Magdei, Iulia, care avea nişte părinţi “ancoraţi în realitate”, cu viziuni asupra vieţii mult mai adecvate timpurilor actuale şi cu posibilităţi materiale, i-a dăruit Magdei un celular cu cartelă.

Magda, care din cauza părinţilor săi, nici nu putea concepe să aibă un prieten de sex opus, “i-a căzut cu tronc” lui Marius, care doreşte să se împrietenească “cu cea mai frumoasă fată din liceu” (!). Magda nu refuză solicitarea lui Marius de a-i permite să o conducă până acasă şi înainte de a se despărţi, când i-a solicitat numărul de telefon, aflând că are un telefon nou, merge cu Magda să îşi cumpere cartela.

Ajunsă acasă, Magda, cu mintea ei adolescentină, continuă să viseze cu ochii deschişi la plimbarea pe care tocmai o făcuse cu Marius, aşa încât uită de celularul primit de la Iulia şi acesta avea să sune şi să o trădeze pe tânăra în faţa propriilor părinti. Aceştia “sar ca arşi” când descoperă în casa lor “unealta Diavolului”, iar tatăl său, George, într-un exces de autoritate, îi reţine fetei celularul şi il bagă într-o oală care se afla pe aragaz, la fiert.

A doua zi, când Marius o întreabă pe Magda de ce nu i-a răspuns toată seara la telefon, rămâne “interzis” când prietena sa îi povesteşte tot ceea ce s-a întâmplat. Când, după terminarea programului de la şcoală, Marius o conduce pe Magda acasă, tânărul are ghinionul să se întâlnească în faţa porţii cu George, care îl ameninţă să-i lase fata în pace. În aceste condiţii, singura posibilitate a celor doi tineri să păstreze legătura în continuare, este intermedierea prietenei Magdei, Iulia. Dar şi fata are probleme cu modul despotic al părinţilor Magdei de a-şi educa fiica. Ca să ajungă să vorbească în camera fetei cu aceasta, Iulia trebuie să facă faţă unui adevărat interogatoriu pe tema educaţiei sale religioase. Abia după ce trece cu bine acest test, înşelând “vigilenţa” soţilor Bădescu, i se permite Iuliei să vorbească “între patru ochi” cu Magda. Folosindu-se de această ocazie, Iulia îi înmânează Magdei un bilet de dragoste de la Marius.

Pentru a fi siguri că Magda nu va mai “cădea în păcatul de a se mai întâlni cu Marius”, George îşi mută fiica la un alt liceu, având grijă ca în clasă să aibă numai colege, fără “picior de băiat”. Numai că, atunci când dragostea este mare, niciun obstacol nu poate sta în calea ei. Iubirea învinge orice barieră (!). Într-o zi, venind la noul său liceu, Magda are surpriza deosebit de plăcută de a-l găsi acolo pe… Marius care se furişase şi ajunsese la aleasa inimii lui. Cu acest prilej, Marius îi dăruieşte Magdei un roman de dragoste intitulat “Doar dragostea contează”, pe care avusese grijă să-i scrie o dedicaţie de amor. Inevitabil, şi această carte avea să cadă în mâna părinţilor ei, care au o controversă aprinsă cu fiica lor. În urma acesteia, dat fiind faptul că a încălcat “Porunca a 5-a din Biblie”, Magda este pedepsită cu “o săptămână de post negru, pentru a scoate pe Necuratul din ea” (!). Mai mult, pentru a preîntâmpina orice posibilitate a fetei de a se mai întâlni cu Marius, fata este închisă în casă (ca într-o puşcărie), având grijă să-i aducă acasă un profesor de matematică, care să o ţină pe fata lor “la zi” cu această materie. Aflând esenţa problemei pe care o avea Magda, profesorul încearcă să-i convingă pe părinţii Magdei că nu este bine şi corect ceea ce fac, la care George are o reacţie foarte violentă şi îl concediază pe profesor.

În aceste condiţii, finalmente, cei doi tineri care se iubeau mult reciproc nu văd altă soluţie pentru a fi împreună decât cea din… romanele de dragoste şi anume de a fugi împreună. Ceea ce şi fac, până la urmă, spre uluitoarea surpriză a soţilor Bădescu, care constată a doua zi că patul fetei era… gol.

Numai că, în acel moment în care observă dispariţia, soţii Bădescu sunt sunaţi de la spital spre a fi informaţi că Magda a avut un accident de maşină, făcut de verişorul lui Marius, care s-a izbit de un copac. Cum cei doi băieţi purtau centura de siguranţă, au scăpat numai cu câteva zgârieturi, în timp ce Magda, “beată de aerul de libertate” mult visat s-a dovedit imprudentă, şi cum nu purta centura de siguranţă, acum se zbătea între viaţă şi moarte.

Părinţii vin disperaţi la spital, unde medicul care o ţinea pe Magda sub observaţie îi informează că singura posibilitate ca fiica lor să scape cu viaţă este să i se facă o intervenţie chirurgicală. George, însă, nici nu vrea să audă când află că pentru a beneficia de această şansă la viaţă, fata lui are nevoie de transfuzie de sânge, adică, altfel spus, să primească sânge de la alte persoane necunoscute. Tatăl, exagerat de bisericos, consideră că Dumnezeu nu-i dă voie să facă aşa ceva şi semnează actele care îi absolvea pe medici de orice responsabilitate în privinţa Magdei.

În ultimul moment, însă, la Simona, sentimentul de mamă se dovedeşte mult mai puternic decât calculele religioase ale soţului său şi îşi asumă orice responsabilitate pentru a încerca salvarea de la moarte a fiicei sale. În cele din urmă şi George înţelege că aceasta era singura soluţie viabilă şi îşi dă acceptul pentru operaţie. Aceasta decurge în cele mai bune condiţii şi se încheie cu o mare victorie a Vieţii asupra Morţii.

După câteva săptămâni de spitalizare, la externare, părinţii Magdei au grijă să-i facă fetei lor o surpriză deosebit de plăcută şi când tânăra ajunge acasă, are fericirea de a-l găsi acolo pe Marius, marea ei iubire. Soţii Bădescu, înţelegând enorma greşeală pe care au făcut-o în educarea fiicei lor, s-au împăcat cu Marius, chiar dacă acesta îi acuzase, la spital, că sunt nebuni să îşi lase fata să moară, doar pentru a nu-l mânia pe Dumnezeu. Până şi George a înţeles, cu preţul unei drame, că iubirea pentru Dumnezeu nu o exclude pe cea dintre cei doi tineri.

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?