Lecții de viață 20 noiembrie 2018

DRAGOSTEA MATERNĂ POATE DĂUNA CÂTEODATĂ

 

Lia Dogaru, în vârstă de 50 ani, este profesoară la un apreciat liceu bucureştean şi este mama Ruxandrei, care are 24 ani şi pe care a crescut-o singură, de la vârsta de 5 ani, atunci când Mircea, soţul său şi tatăl fetei a decedat într-un accident auto.

În urma acestui nefericit eveniment rutier, Lia a trăit permanent cu teama de a nu i se întâmpla ceva rău şi Ruxandrei, motiv pentru care o ţine, ca pe o comoară, “închisă sub cheie”, în propriul apartament. Astfel, Lia preferă să fie considerată tirană de către fiica sa decât să rişte să i se întâmple ceva rău. Tocmai de aceea, în pofida celor 24 ani ai săi şi a dorinţei fierbinte de libertate şi independenţă a Ruxandrei, aceasta reuşeşte să se întâlnească extrem de greu chiar şi cu Corina, foarte buna sa prietenă din anii de liceu.

Nemaisuportând acest regim de viaţă impus de către mama sa, într-o zi Ruxandra fuge de acasă şi se duce în parcul din apropiere, să “îşi spele creierii”. După 2 ore de peregrinări pe aleile parcului, Ruxandrei i se face poftă de o prăjitură, ca sa “îşi mai îndulcească viaţa”. Aici este remarcată de către Horia Stamate, patronul cofetăriei, căruia Ruxandra i se pare o figură ştiută, chiar fata recunoscând, puţin mai târziu, că este o clientă fidelă a respectivei cofetării. În aceste condiţii, lui Horia îi face o plăcere deosebită să-i ofere tinerei o prăjitură “din partea casei”, intrând astfel în discuţie cu aceasta. Astfel, Horia află că fata caută cu disperare un serviciu, dorind să-şi obţină astfel o independenţă, măcar din punct de vedere financiar, faţă de mama sa. În aceste condiţii, Horia îi propune să vină să se angajeze la el ca vânzătoare în cofetărie, postul de vânzătoare fiind liber în urma plecării fostei vânzătoare în concediu prenatal. Propunerea lui Horia i se pare Ruxandrei un adevărat dar divin şi nu ezită niciun moment să accepte oferta primită.

Revenită acasă, fericirea Ruxandrei este înăbuşită imediat de către mama sa, Lia, care nici nu concepe ca fiica sa să fie “doar o simplă” vânzătoare într-o cofetărie. Cele două femei ajung, astfel, să se certe, Ruxandra declarând că este ferm hotărâtă să meargă la noul său loc de muncă şi să încerce să “trăiască pe propriile sale picioare”. Numai că Lia este departe de a se împăca cu spiritul de frondă al fiicei sale şi este dispusă să plătească oricât unei case de dedectivi particulari, pentru a afla ceva compromiţător, eventuale “pete negre” din viaţa lui Horia Stamate. Nu peste mult timp, căutările aveau să dea rezultate şi, într-o zi, “înarmată” cu ceea ce tocmai aflase, Lia se duce să o ia pe Ruxandra de la locul său de muncă, acuzându-l pe Horia că acesta este căsătorit şi că are şi un copil cu aceasta, aşa că el nu o vizează pe Ruxandra decât ca amantă. Fata ripostează şi-i spune mamei sale că, în ceea ce o priveşte pe ea, Horia s-a purtat ca un adevărat domn, neavând ce să-i reproşeze. El i-a oferit propriul său apartament, atunci când a constatat ce viaţă imposibilă îi făcea mama sa, determinând-o pe Ruxandra să refuze să mai locuiască în acelaşi imobil cu Lia. Şi pentru a nu-i compromite în niciun fel “imaginea” publică, Horia a lăsat-o singură în apartamentul lui, el mergând să locuiască împreună cu părinţii lui. Asa că, nu exista niciun motiv ca Lia să îl acuze pe Horia. După plecarea Liei de la cofetărie, odată rămaşi doar ei doi, Horia a recunoscut că, într-o oarecare măsură, Lia a avut dreptate, el având, într-adevăr, o fetiţă de 6 ani, dar că, de 2 ani, este divorţat şi că fosta sa nevastă a luat copilul şi a plecat cu acesta în provincie, la proprii părinţi. Ruxandra nu se arată deloc impresionată la aflarea acestei informaţii, spunându-i lui Horia că nu o interesează viaţa lui personală. Bărbatul o surprinde însă atunci când îi spune fetei că ar trebui să o intereseze, deoarece el o iubeşte şi că este ferm hotărât să o ceară de soţie. Lucru pe care, de altfel, îl şi face, ducându-se să vorbească cu Lia. Aceasta nici nu concepe ca fiica sa să se căsătorească cu Horia, declarând că “va ajunge de râsul întregii şcoli”, atunci când colegii săi de cancelarie vor afla că, fiica sa, Ruxandra, nu numai că este vânzătoare într-o cofetărie, ci că se va şi mărita cu un bărbat care are un copil dintr-o căsătorie anterioară.

Şi pentru a încerca să distrugă relaţiile dintre Ruxandra şi Horia, Lia, ajutată de o prietenă a sa înscenează un preinfarct, Ruxandra fiind chemată de urgenţă la spitalul în care mama sa era internată. Ea merge “într-un suflet” însoţită de Horia şi o găseşte pe mama sa întinsă pe un pat dintr-un salon al spitalului, imaginea Liei legată la aparate de măsurare şi control impresionând-o, în mod deosebit, pe Ruxandra. Odată externată, Lia beneficiază, la domiciliul propriu, de o îngrijire deosebit de atentă din partea Ruxandrei, care-şi reproşează că, din cauza sa, mama ei a ajuns să fie bolnavă de inimă. Şi când se părea că Lia şi-a atins obiectivul şi au trecut mai multe zile de când Ruxandra nu s-a mai întâlnit cu Horia, fata îşi dă seama că totul nu a fost decât o înscenare din partea mamei sale, menită doar să-i despartă pe cei doi iubiţi.

Descoperind realitatea, Ruxandra fuge de acasă, direct în braţele lui Horia, căruia-i mărturiseşte ce a fost în stare să facă mama ei, doar pentru a-i despărţi. Fata reactionează extrem de “caustic”, două zile mai târziu, atunci când, în cofetărie, îşi face apariţia mama sa, Lia. Horia o linişteşte cu greu pe Ruxandra şi o convinge să se aşeze pe un scaun şi să poarte o discuţie, “între patru ochi”, cu mama sa. Rămase doar ele două, Lia recunoaşte că a exagerat şi îi cere scuze fetei sale pentru toată suferinţa pe care i-a provocat-o. Mai mult, Lia îi mărturiseşte Ruxandrei, că Horia a fost cel care “i-a deschis ochii” şi a făcut-o să înţeleagă unde a greşit faţă de propira sa fiică. În urma ultimelor evenimente, Lia îi declară Ruxandrei că Horia este un băiat deosebit şi că ea îl va accepta, cu deosebită plăcere, să-i devină ginere.

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?