Lecții de viață 26 februarie 2019

SÂNGELE APĂ NU SE FACE

Cosmin Borcea, în vârstă de 44 ani este văduv de 10 ani şi o creşte singur pe fiica sa, Raluca, care tocmai a împlinit 16 ani. În ultima perioadă, şi cu acceptul fiicei sale, după un deceniu în care a venerat memoria soţiei sale, Mariana, în prezent încearcă să-şi refacă viaţa alături de noua sa prietenă, Gabriela.

Chiar dacă, în dorinţa sa de a-i servi cât mai repede o ceasca de cafea lui Cosmin, Gabriela alunecă pe gresia din bucătărie şi îşi luxează braţul stâng (pus ulterior în ghips), problemele cele mai mari pentru Cosmin le crează, însă, chiar fiica sa, Raluca.

Astfel, într-o zi, lui Cosmin îi dispare un plic în care avea suma de 300 lei şi într-un final bărbatul realizează că Raluca este cea care i-a luat banii. “Strânsă cu uşa”, fata recunoaşte că, într-adevăr, ea este cea care şi-a însuşit respectiva sumă de bani. Întrebată pentru ce i-au trebuit banii respectivi, Raluca îi mărturiseşte tatălui său că i-a folosit la biserica din localitate unde se realizează tot felul de colecte pentru oamenii nevoiaşi şi copiii din orfelinate. Chiar dacă tatăl este sceptic în a accepta această motivaţie, Raluca dă dovadă de o “inimă foarte mare”,  şi îşi doreşte să fie cât mai generoasă în a-şi ajuta semenii.

Considerând că fiica sa acordă prea mult timp mersului la biserică şi diferitelor acţiuni ale acesteia, în detrimentul datoriilor sale şcolare, Cosmin merge să vorbească cu preotul din localitate. După ce se bucură de laudele primite pentru generozitatea fiicei sale, Cosmin află de la preot, că fiica sa îl mai minte uneori, în preziua acestei convorbirii neexistând niciun fel de acţiune la biserică, aşa cum îl informase fata sa.

Mai mult, în altă zi, Cosmin este convocat la şcoală de către diriginta Ralucăi, care îl informează că fata s-a schimbat destul de mult în rău, din punct de vedere şcolar şi a inceput să lipsească de la cursuri. Mai mult, la fel ca şi iubitul său, Robert Căpitănescu, atunci cand absentează prezintă la şcoală adeverinţe medicale semnate de medicul Mihai Căpitănescu, nimeni altul decât tatăl lui Robert. Lucru imposibil de realizat, de altfel, dat fiind faptul ca doctorul nu era in localitate, fiind plecat, împreună cu soţia sa, în concediu.

Simţind că o scapă pe fiica sa de sub control şi că aceasta a “apucat-o pe o cale greşită”, profitând de absenţa Ralucăi de acasă, începe să-i caute în şifonierul din camera fetei, curios să vadă dacă găseşte băutură, ţigări sau chiar droguri ascunse de fiica sa. Cosmin are o imensă surpriză să găsească însă, ascuns în şifonier… un băieţel pe care află că îl cheamă Vlăduţ.

Rămas de-a dreptul stupefiat de această descoperire, atunci când Raluca revine acasă, află că fata sa a dorit să salveze copilul din calea unui tată beţiv, pe nume Traian, care îi bate atât pe el, cât şi pe mama sa, Elena.

Nedorind să aibă parte de complicaţii, Cosmin o pune pe Raluca să-l ia pe Vlăduţ şi să-l ducă, înapoi, la mama lui. Numai că lucrurile sunt mult mai complicate decât credea Cosmin, adevărul aflat ulterior având, pur şi simplu, să-l bulverseze pe acesta. Astfel, după ce rămâne foarte surprins de insistenţa cu care Raluca îl tot întreaba dacă mama sa, Mariana, i-a spus întotdeauna adevărul, dacă niciodată nu a avut secrete faţă de soţul său, Raluca îl conduce să o cunoască pe mama lui Vlăduţ. Cu această ocazie, bărbatul află că, înainte de a se fi căsătorit cu Cosmin, pe vremea când Mariana avea doar 16 ani, tânăra femeie a rămas însărcinată, copilul născut de ea fiind chiar… Elena. Speriată să rămână de la o vârstă atât de fragedă mămică, Mariana o ia pe Elena şi o abandonează la orfelinat. Odată devenită mare, Elena avea să facă, acum, cunoştinţă cu sora sa vitregă, Raluca, la acelaşi orfelinat, cu ocazia venirii acesteia, cu daruri pentru copii, din partea bisericii. Elena, declarând, cu lacimi în ochi, că “aşchia nu sare departe de trunchi”, îl informează pe Cosmin că şi ea a păţit la fel ca mama sa, cu ani în urmă, rămânând de foarte tânără gravidă cu Vlăduţ. La naşterea băiatului, tatăl copilului nedorind să accepte situaţia de a fi părinte, îi părăseşte pe cei doi. Neavând nicio sursă de existenţă, Elena a crezut că “l-a apucat pe Dumnezeu de picior” căsătorindu-se cu Traian. Mai târziu, însă, fata îşi va fi dat seama că, şi de această dată viaţa i-a “întins o capcană”, bărbatul care îşi asumase responsabilitatea de a avea grijă de Elena şi Vlăduţ şi în care femeia îşi pusese toate speranţele, căpătând obiceiul băuturii. Ba mai rău, Traian îi bătea pe Elena şi Vlăduţ, atunci când revenea beat acasă.

Astfel, după ce Elena reuşeşte să divorţeze de Traian, la solicitările insistente ale Ralucăi, care-i tot repeta lui Cosmin că Elena este sora sa vitregă, iar Vlăduţ, nepotul lor, bărbatul acceptă, în cele din urmă, să-şi… mărească familia şi să-i alăture pe cei doi nou-veniţi Ralucăi şi Gabrielei, în gospodăria sa.

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi! Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?