Lecții de viață 29 octombrie 2018

PRAFURILE ALBE ADUC ZILE NEGRE

Olga Pascu este vânzătoare la un magazin relativ mic, de cartier. Ea îşi face cu foarte multă responsabilitate şi plăcere treaba, numai că, într-o noapte, pe când se pregătea să închidă magazinul este atacată şi jefuită, 2 hoţi cu cagule pe cap furându-i toţi banii pe care îi avea în casa de marcat.

Femeia nu este atât de şocată de faptul că a fost atacată şi jefuită, cât mai ales pentru că ea realizează că unul dintre cei 2 hoţi era chiar fiul său, Mihai, pe care îl recunoaşte după tatuajul pe care îl avea pe o mână şi pe care, în pofida întunericului îl vede la lumina lanternei cu care infractorii au umblat la casa de marcat.

Ajunsă acasă, cum Mihai nu revenise din oraş, îi mărturiseşte soţului său, Horaţiu, ceea ce a păţit şi cum şi-a recunoscut fiul. Cu toate acestea, în calitatea sa de mamă, nu poate să divulge adevărul atunci când este anchetată de către poliţiştii care încercau să descopere autorii jafului. Secretul pe care doreşte să îl păstreze este cu atât mai mare cu cât Olga a trebuit să îl crească, de una singură pe Mihai, tatăl acestuia murind când copilul avea doar 10 ani şi de vreo doi ani de zile se recăsătorise cu Horaţiu. Acesta, fiind tatăl vitreg al băiatului, chiar dacă şi el îl iubea (fiind fiul femeii pe care el o alesese să îşi petreacă restul zilelor împreună), are puterea de a vedea realitatea în mod obiectiv şi nu sentimental, precum Olga.

Astfel, Horaţiu realizează că la cei 19 ani ai săi, cum Mihai terminase liceul şi nu a vrut să urmeze cursurile superioare şi nici să îşi caute ceva de muncă, fiind mereu cocoloşit de către mama sa, a apucat-o pe căi greşite şi a început să consume droguri. Mihai, devenit acum dependent de droguri, este dus la psiholog, în ciuda obiecţiilor Olgăi. Horaţiu se dovedeşte intransigent în acest sens, cu atât mai mult cu cât în camera lui Mihai găseşte o punguţă cu praful alb care îl schimbase atât de mult, în rău, pe băiat.

Numai că Mihai este departe de a realiza faptul că el s-a degradat mult şi că şedinţele de recuperare cu psihologul, la care a fost dus de către părinţii săi îi sunt absolut necesare. Astfel, până într-o zi când Horaţiu se duce să vorbească cu psihologul, să vadă cum evoluează procesul de recuperare şi are marea surpriză să afle că Mihai s-a dus doar de două ori, la început, Mihai lua banii de la părinţii săi şi sub pretextul că îl plăteşte pe psiholog îşi cumpăra mult râvnitele lui prafuri albe.

Mai mult, într-o zi, Olga avea să îşi dea seama cât a fost de “oarbă” în ceea ce îl priveşte pe Mihai. Acest fapt se produce şi sub presiunea plecării lui Horaţiu de acasă, care, după ce-i mărturiseşte că nu mai poate suporta să vadă cum Mihai o manipulază aşa cum vroia el, ca pe o mamă “slabă de caracter”. Pus în faţa dovezii de necontestat a situaţiei jalnice în care se afla, Mihai recunoaşte că a băut, nu că s-ar fi drogat, suferind din cauza despărţirii de iubita sa, Dana, tânără care locuia pe aceeaşi stradă cu ei. În aceste condiţii, Olga o invită pe Dana să stea de vorbă, ocazie cu care femeia află că, într-adevăr, ei au fost prieteni, dar că relaţiile lor s-au rupt în urmă cu… 6 luni, atunci când Dana, după ce a încercat “să-i deschidă ochii lui Mihai” şi să-l readucă pe calea cea bună, a înţeles că orice efort al ei este zadarnic, băiatul aflându-se sub influenţa extrem de nocivă a unor “prieteni” aurolaci.

“Buboiul” situaţiei, din ce în ce mai grele, în care Mihai se cufunda cu fiecare zi care trecea, avea să se “spargă” într-o zi când Olga a aflat de la un organ al Poliţiei că, în noaptea precedentă a mai fost jefuit un magazin de bijuterii, iar vânzătoarea care a încercat să opună rezistenţă a fost lovită, ea ajungând, astfel la spital. În aceste condiţii, trecând peste orice sentimente de mamă protectoare, văzând că fiul ei este din ce în ce mai periculos, se duce la Secţia de Poliţie unde depune declaraţie că Mihai este unul dintre hoţi şi jefuitori.

Dus în arest, Mihai primeşte vizita mamei sale, care-i mărturiseşte că ea a fost cea care l-a denunţat şi că nu vrea să îl mai recunoască drept fiu până nu va înţelege cât de mult a greşit şi, în consecinţă, nu va încerca să se schimbe, să redevină băiatul pe care ea îl ştia. Chiar dacă Mihai îşi condamnă mama, pentru că, în urma denunţului său şi mai ales a faptelor pe care el le făcuse, primeşte 2 ani de puşcărie cu executare, se pare că noua sa viaţă, în arest, începe să dea “roade” pozitive. Astfel, Mihai deprinde, în puşcărie, meseria de tâmplar, pe care o găseşte din ce în ce mai interesantă. Viaţa băiatului începe, într-adevăr, să se amelioreze şi el să scape de dependenţa sa faţă de prafurile albe, care i-au cauzat atâtea zile negre…

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?