LECȚII DE VIAȚĂ 9-10 octombrie

TOTUL PENTRU FERICIREA COPIILOR

Adriana şi Dacian formează familia Lupu, alături de cei doi copii ai lor de şcoala primară, Ema şi Răzvan. Cei patru par foarte fericiţi, cei doi soţi pregătindu-se să sărbătoreasca 15 ani de căsnicie.

Numai că fericirea lor este umbrită atunci când Adriana îl surprinde pe Dacian plimbându-se cu o tânără şi… “apetisantă” domnişoară. Neştiind cum să reacţioneze la această constatare, Adriana apelează la buna ei prietenă, încă din anii de liceu, Lorena. Aflând cum Dacian o înşealâ pe Adriana, Lorena are o reacţie mult mai violentă, spunând că ea, în locul prietenei sale “i-ar fi scos ochii” (!) Adriana este însă mult mai “pacifistă” şi incearcă să rezolve criza intervenită în viaţa familiei sale, pe calea diplomaţiei.

Astfel, dupâ ce aflâ adresa (?!) tinerei pe care a vâzut-o cu soţul sâu, merge la aceasta acasă, insoţită de Lorena, pentru a o ruga să-i lase soţul şi familia în pace. Ramona nici nu vrea să audă de părăsirea dragostea ei pentru Dacian, aşa că Adriana şi Lorena pleacă tot aşa cum veniseră, fără a putea să rezolve ceva, dar nu înainte ca ultima din cele două să fi ratat ocazia de a-I adresa Ramonei un epitet jignitor…

Cele două prietene consideră că este cazul ca Dacian şi mai ales Ramona trebuie să vadă că in acest caz, bărbatul “vine la pachet cu copiii”, trebuind să se achite şi de sarcinile sale de tată. Aşa că sub pretextul că Adriana trebuie să meargă cu prietena sa, Lorena, în week-end la Viena, îi lasă lui Dacian pe cei doi copii ai lor. Ramona este însă foarte pornită împotriva noului său rol de “mamă”, invocând faptul că la cei 25 de ani ai săi este prea tânără pentru a se ocupa de copiii altora, că vrea să mai simtă “aer de libertate”. Tocmai de aceea, Lorena nu stă mult pe gânduri, îşi face bagajele şi părăseşşte apartamentul pe care i-l cumpărase Dacian şi în care acum locuiau împreună.

În această situaţie, Adriana care era dominată de sentimentul (poate cel mai puternic, în cazul majorităţii femeilor!) de mamă şi gândindu-se numai la fericirea Emei şi a lui Răzvan, la rugăminţile lui Dacian, se duce să vorbească cu Ramona, să o roage să se întoarcă la Dacian, considerând că un tată nefericit implică şi nişte copii nefericiţi.

Ramona rămâne foarte surprinsă de această nouă vizită a Adrianei (de această dată, însă, singură) şi de rugămintea ei de a reveni la Dacian. Adriana îi spune că dacă ea l-a pierdut pe cel care i-a fost alături 15 ani şi cu care are doi copii (Dacian declarând că acum o iubeşte pe Ramona şi nu pe Adriana), măcar Ramona să ştie să îl păstreze pe bărbatul pe care îl iubeşte. Cu ocazia acestei vizite, Adriana află că Ramona este însărcinată cu Dacian şi că încă de la vârsta de 8 ani şi ea a rămas fără mamă, acum nemaiavând cui să-i mai mărturisescă (bineinţeles înafara lui Dacian, căruia însă nu apucase să-I informeze), că în ea se zămisleşte o nouă viaţă.

Dar aşa cum se întâmplă de multe ori în viaţă, între timp Adriana primeşte o lovitură implacabilă din partea destinului, în urma unor analize pe care le efectuează aflând că… are cancer în fază terminală. Medicii nu-i dau mai mult de 6 luni de viaţă.

Într-adevăr, Adrianei îi este tot mai rău, dar în ultimele clipe ale vieţii sale, dat fiind că s-a împrietenit cu Ramona, care, finalmente, i-a apreciat bunătatea şi nobleţea sufletească a “rivalei” sale, poate încheia socotelile cu existenţa sa, fericită că are cui să predea ştafeta grijii pentru Dacian, Ema şi Răzvan. În aceste momente încărcate de dramatism, Ramona promite că va face tot posibilul pentru a fi o mamă şi o soţie foarte bună. Ceea ce, de altfel şi face, începând să-I iubească pe Ema şi pe Răzvan, pe care, înainte îi urâse.

Episodul se încheie cu scena unei noi familii fericite, în care Ramona şi Dacian se plimbă în parc cu Ema şi cu Răzvan de mână. Aflaţi la un an de la trecerea în nefiinţă a Adrianei, cei patru sunt însoţiţi de cel de-al cincilea membru al noii familii Lupu, un băieţel în cărucior, rod al dragostei dintre Ramona şi Dacian.

CU SCHIZOFRENIA NU ESTE DE GLUMIT

Sara Teodorescu este o tânără de 20 ani, studentă în anul I la Facultatea de Psihoilogie. Ea este pasionată de ceea ce face, fiind apreciată şi de către profesoara ei, Livia Popa, cea care le-a solicitat studenţilor să elaboreze un referat în care să prezinte un caz patologic. Tocmai pentru că o apreciază atât de mult pe Sara pentru pasiunea ei, Livia a vorbit cu directorul Spitalului de Psihiatrie din localitate să permită studentei să se documenteze la faţa locului.

Încă de la primul său contact cu lumea spitalului, Sara este impresionată de modul dur în care asistenţii se purtau cu un pacient considerat recalcitrant. Mai târziu, Sara avea să afle că pe pacient îl cheamă Ciprian şi este declarat ca fiind bolnav de schizofrenie paranoică. Ciprian susţine că el este sănătos şi că tatăl său doreşte să îl ţină închis în spital, pentru a nu mai avea grija lui, după ce mama lui Ciprian a murit.

Sara este impresionată de povestea lui Ciprian care în relaţia cu ea pare un om foarte sănătos, ţinut internat la spital contra voinţei lui, banii tatălui “ungând toate rotiţele” în materie de doctori şi asistenţi, după cum susţine Ciprian. Văzând tratamentul care i se impune băiatului şi care Sarei i se pare total inuman se hotărăşte să îl răpească pe băiat din spital. Pentru aceasta, Sara apelează la serviciile prietenei sale, Carmen, care-i face rost de două halate albe. Cunoscând, acum, dupa mai multe zile petrecute în spital, modul în care sunt organizaţi asistenţii în cadrul secţiilor, Sara reuşeşte să isi ducă planul la bun sfârşit şi să îl elibereze pe Ciprian.

Cum între cei doi tineri începuse, deja, să se înfiripe o poveste de dragoste, Ciprian simţindu-se acum, în sfârşit, liber, a urmat o noapte foarte pasională între cei doi tineri. Dimineaţa, în timp ce Sara se pregătea să se ducă la facultate, Ciprian i-a făcut cafeluţa. Înainte de a ieşi pe uşa apartamentului, Sara i-a atras atenţia lui Ciprian să nu iasă din casă ca să se ducă să facă cumpărături aşa cum intenţiona el.

La facultate, doamna profesor Livia Popa a informat-o pe Adriana că în seara precedentă, de la spital a dispărut un bolnav şi că directorul “arde de nerăbdare” să-l găsească pe Ciprian, care se afla sub tratament. Adriana a dezminţit că ar fi avut vreo legătură cu dispariţia pacientului din spital, dar era extrem de neliniştită să ajungă acasă să vadă care mai este situaţia iubitului ei.

Ajunsă acasă, Adriana a avut neplăcuta surpriză să îl găsească pe Ciprian într-o stare jalnică, plângându-se că a vorbit la telefon cu tatăl lui, care l-ar fi descoperit că este ascuns acolo. Aflată în dilemî asupra modului cum să se comporte cu Ciprian acum, Adriana a dorit să se consulte cu prietena sa, Carmen. Băiatul, găsind-o pe Adriana vorbind la celular a reacţionat foarte violent, acuzând-o că a vrut să îl trădeze. Ciprian a fost la un pas de a o strangula pe Adriana, moment în care, spre norocul fetei, în casă au intrat Livia, Carmen şi o echipă de asistenţi de la Spitalul de Psihiatrie, anunţaţi între timp de cele două femei asupra pericolului la care fără să îşi dea seama şi aflată şi sub imboldul puternic al dragostei, se expusese Adriana.

Spre norocul Adrianei, atât directorul Spitalului de Psihiatrie cât şi tatăl lui Ciprian au dat dovadă de multă înţelegere faţă de tânără, nici unul dintre cei doi nedepunând plângere pentru răpirea lui Ciprian, aşa că tot scandalul “a murit din faşă”.

La 2 luni de la cele relatate mai sus, Adriana a aflat că este însărcinată cu Ciprian, Carmen declarând că este alături de prietena ei oricare ar fi fost decizia acesteia de a păstra sau nu copilul. Cum medicii au informat-o că in pofida bolii tatălui, copilul se poate naşte foarte sănătos, fără probleme psihice, şi cum Adriana a fost îndrăgostită (chiar şi pentru scurt timp) de Ciprian, a decis să nu avorteze şi să păstreze copilul.

Chiar dacă părinţii Adrianei nu au fost de acord cu ceea ce se întâmplase cu fata lor, în momentul în care Adriana i-a anunţat că fetiţa pe care o născuse va purta numele mamei sale, Marina, cei doi părinţi “s-au topit de fericire”, lucrurile reintrând în normal. Mai mult chiar, de existenţa micuţei Marina a aflat şi tatăl lui Ciprian, care după ce şi-a văzut nepoata, a devenit foarte bun prieten cu Adriana, venind adesea să le viziteze pe cele două fete.

Singurul regret al Adrianei a rămas faptul că datorită stării de sănătate a lui Ciprian nu a putut să îl informeze şi pe acesta că sunt fericiţii părinţi ai Marinei, dar tânăra mamă a continuat să spere, că poate, intr-o zi, îi va putea da şi lui Ciprian această veste mare.

 

Valentin Emil MÎNDRUȚIU

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?