memoria

Sunt momente cand ne dorim sa putem reproduce fara efort prea mare diferite moment din viata noastra. Fie vrem sa reusim la un examen iar pentru acest lucru incercam sa asimilar foarte multe informatii intr-un timp scurt.

Pentru toate aceste procese voluntare sau involuntare ne vine in ajutor memoria.

Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice. Datorita ei Eu-l capata identitate si continua sa existe in triada axei temporale Trecut, Prezent, Viitor.

Daca nu ar exista memoria ne-am trezi ca traim fiecare clipa, experienta sau intamplare ca si cum nu am mai fi trait-o niciodata. Acest lucru ar deveni pentru noi un joc al incercarilor si ar erorilor deoarece nu am avea practic nici o experienta de rezolvare, nici o experienta similara care sa ne vina in ajutor. Practic nu am avea capacitatea sa ne adaptam la nici o situatie .

Omul este o fiinta unica in acest Univers de ceea si memoria difera de la o persoana la alta. Fiecare individ in parte poate stoca o anumita cantitate de informatii aceea ce face ca memoria sa aiba volum. De asemeanea memoria are mobilitate, capacitatea de a asimila cunostinte noi, de a face corelatii cu alte cunostinte si de a le modifica.

Unii dintre noi memoreaza ceva foarte repede iar altii pot pierde mult timp facand acelasi lucru. O data memorata informatia trebuie sa avem capacitatea de a reda cu fidelitate cele memorate dar si sa putem actualiza ceea ce am asimilat.

Memoria o regasim ca:

  • Memorie afectiva, retrairea emotiilor trecute
  • Memoria motorie, conservarea si actualizarea miscarilor
  • Memoria logico-verbala, conservarea ideiilor si a informatiilor
  • Memoria imaginativa, conservare si reproducere a imaginilor trecutului

Memoria de lunga durata cuprinde toate cunostintele pe care le cuprinde sistemul nostru cognitiv dar la a caror acces se face selectiv.
Memoria de scurta durata este o stare de activare a unor unitati cognitive. Aceasta activare o facem pentru a rezolva unele probleme sau a duce la bun sfarsit o sarcina.
Memoria senzoriala consta in parcurgerea drumului de catre o excitatie de la organele de simt pana la cortex.
Memoria episodica se refera la momente traite de noi, fiind alcatuita din fapte si intamplari localizate in timp.
Memoria semantica este alcatuita din idei, concepte cu referire la ceea ce este general opuse singularului.

O sa asociez memoria noastra cu o cutie in care pastram tot ceea ce am asimilat noi in timp, din care vom scoate la un moment dat doar aceea ce avem noi nevoie.

Dar ca orice proces si memoria are nevoie de antrenament. Daca incetam sa o antrenam ne vom trezi la un moment dat ca nu ne va mai fi de mare ajutor.

Pentru a ne mentine memoria in forma ar trebui sa folosim cateva trucuri. Consumul de glucoza ajuta memoria de lunga durata pentru a se mentine in forma si ne hraneste neuronii.
Sa dormim cat mai bine, iar pentru a face acest lucru ar trebui sa evitam cafeaua dupa masa, bauturile alcoolice si cele care contin cofeina. Daca nu putem dormi ar trebui sa evitam luarea unor somnifere fara sfatul medicului acestea pot afecta foarte mult memoria.

Stresul si starile depresive afecteaza foarte mult memoria. Stresul diminuiaza starea noastra de concentrare iar atentia va fi dirijata catre problemele care au cauzat depresia.
Sa facem mult sport, in acest fel creerul este oxigenat iar cantitatea de endorfine creste foarte mult dand acea senzatie de fericire.

Corelat cu o alimentatie bogata in vitamine sportul ne va scapa de acele medicamente pe care le luam pentru a ne ajuta memoria atunci cand timpul este prea scurt si nu putem asimila foarte multe informatii.

Prin citirea unor articole, carti sau vizionarea unor filme si discutarea acestora cu prietenii ne putem antrena memoria astfel creerul este antrenat intr-o activiate placuta si antrenanta.

Sa ne descoperim propiul nostru stil de memorare, unii dintre noi invatam mai bine auzind anumite informatii iar altii apeleaza la celalalte simturi pe care le au.

Uneori e bine sa rasfoim albume vechi de familie, fotografii din vremea tineretii noastre pentru a accesa acele informatii de care avem nevoie. Daca nu ne amintim numele tuturor putem sa facem asocieri, cu un anumit cuvant, eveniment sau situatie.

La polul opus al memoriei sta uitarea.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Urmăriți ca și până acum secțiunea de noutăți pentru a descoperi pachetele terapeutice pe care vi le punem la dispoziție.

Echilbrul Tău și Tony Rafailă vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele, serviciile sau evenimentele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?