Personalitatea dificila

De foarte multe ori ni s-a intamplat sa intalnim in jurul nostru oameni cu care nu am reusit sa ne intelegem. Chiar si cu unii dintre membri familiei am patit acest lucru. Cu totii stim ca suntem personalitati puternice dar ce ne facem cand intalnim persoane care par „mai capoase decat noi”. Atunci spunem despre ei ca sunt oameni cu personalitate dificila.

Ce este personalitatea dificila?

Stim cu totii ca personalitatea este totalitatea valorilor, scopurilor, efectelor si trairilor la nivel constient. Personalitatea dificila este cauzata de acele trasaturi de caracter care sunt prea accentuate sau rapide si care nu sunt adaptate unor situatii cauzand o anumita suferinta atat noua cat si celuilalt. Acest comportament nu este un fapt cu „rea vointa”.

Cu ajutorul empatiei si a manifestarilor clare a propiilor noastre pozitii putem sa schimbam aceste comportament. Deja ne-am familiarizat cu termini ca anxietate, schizofrenie, narcisism, dar mai putini ne invata cum sa ne comportam in astfel de situatii.

Cum sa ne comportam cu personalitatea dificila?

Personalitatea anxioasa resimte acut si frecvent diferitele griji legate de viata cotidiana, fata de propia persoana sau fata de cei apropiati.

Recomandari: Sa le inspiram incredere, sa ii ajutam sa relativizeze, sa practicam un umor binevoitor.
Nerecomandabil: Sa ne lasam subjugati de ei, sa ii luam prin surprindere( sistemul lor de alarma se declanseaza automat producand emotii foarte mari), sa le impartasim propiile noastre nelinisti.

Personalitatea paranoida resimte acut o neincredere in ceilalti si ii suspecteaza mereu ca ar fi rau intentionati fata de propia persoana.

Recomandari: Sa ne exprimam limpede motivele si intentiile, sa folosim formulari clare, respectuase, sa mentinem un contact regulat cu ei(in mod obisnuit sunt evitati sau ignorati).
Nerecomandabil: Sa renuntam la a ne lamuri neintelegerile, sa le atacam imaginea ce o au despre sine, sa comitem greseli, sa ii barfim sau sa discutam cu ei politica.

Personalitatea histrionica este intalnita la cei care cauta mereu sa fie in centrul atentiei dorind cu ardoare simpatia si afectiunea celor din anturaj. Situatiile in care este ignorant sau omis ii sunt dezagreabile.

Recomandari: Sa acceptam din cand in cand manifestarilelor teatrale dar stabilind limite foarte precise, sa fim pregatiti in orice moment de a trece de la un super erou la cel de paria, exagerari sau dramatizari.
Nerecomandabil: Sa ne amuzam pe seama lor sau sa ne lasam impresionati de tentativele lor de seductie.

Personalitatea narcisista manifesta o stima de sine foarte crescuta cu o preocupare excesiva pentru aspectul exterior. Este mereu doritoare de succes pe toate planurile fara a lua in calcul reciprocitatea.

Recomandari: Sa fim discreti cu propiile noastre realizari, criticile sa i le adresam doar in cazuri clare folosind formulari ferme si bine motivate. Sa aprobam momentele de sinceritate ale acestora si sa cautam sa fie cat mai frecvente.
Nerecomandabil: Sa ne opunem sistematic si sa ignoram incercarile de manipulare sau sa le facem o favoare si sa nu mai dorim sa o repetam.

Personalitatea shizoida se prezinta drept impasibila, ignoranta fata de elogii sau critica celor din jur. Este greu de patruns chiar si pentru cei din mediul familial.

Recomandari: Sa le respectam nevoia de singuratate si sa le observam lumea interioara. Sa le apreciem calitatile ascunse.
Nerecomandabil: Sa le permitem o izolare completa sau sa ii fortam sa isi manifeste emotii puternice. Sa ii obligam la prea multa conversatie.

Personalitatea depresiva este caracterizata printr-o cota crescuta a pesimismului dar cu o stima de sine foarte scazuta si care vede mereu un aspect catastrofal al unei situatii. Indiferent de activitatile desfasurate manifesta o lipsa de entuziasm si o tristete generala.

Recomandari: Sa il stimulam mereu prin intrebari orientate spre latura pozitiva a situatiei. Sa il angrenam in activitati agreabile. Consultarea unui specialist.
Nerecomandari: Sa il implicam fortat in activitati pe care le refuza. Sa il tot spunem expresii de genul:,,Nu ai deloc vointa, Prea te lasi in voia lucrurilor, Nu e bine sa vezi totul in negru!,,

Personalitatea evitanta este caracterizata prin hipersensibilitate la ironiile si criticile celorlalti de aceea este rezervata in dezvoltarea relatiilor noi si are teama de esec.

Recomandari: Sa criticam comportamentul nu pesoana, ii recunoastem un merit apoi evaluam situatia data. Sa il asiguram de sprijinul nostru constant si sa ii acceptam parea chiar daca uneori nu corespunde cu a noastra. Sa acceptam sa fim criticati.
Nerecomandari: Sa il ironizam, enervam sau sa il punem la tot felul de munci ingrate pentru a profita de el.

Atunci cand intalnim in jurul nostru persoane care au personalitatea dificila trebuie sa stim sa o recunoastem si sa le recomandam sa consulte un specialist. Foarte multe caracteristici in cadrul acesteia sunt stima de sine scazuta, teama de esec, hipersensibilitate, prezenta sentimentelor de culpabilizare. Acestea se pot trata sau ameliora creand o viata echilibrata atat familial cat si social.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Echipa Platformei de consiliere psihologica si Psihoterapie Online “Echilibrul Tau” va sta la dispozitie pentru discutii pe aceasta tema.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?