Primul ajutor în cazul rănilor emoționale de zi cu zi

Cum ar fi dacă în casa noastră am avea un sertar în care să găsim ”bandaje” pentru rănile emoționale de zi cu zi? Cum ar fi dacă aceste răni ar trece cu o ”aspirină” psihologică administrată?

Vi se pare că glumesc, nu-i așa?

Ei există un autor și psiholog în același timp care spune că acest lucru este posibil. Acesta, pe numele lui Guy Winch, în cartea sa ”Emotional first aid” (Primul ajutor emoțional) dezbate pe larg acest subiect, iar eu mi-am luat misiunea să vă relatez unele dintre ideile pe care acest psiholog le transmite.

Toată lumea știe în ziua de azi ce e necesar a se face dacă răcește, dacă are o fractură, o tăietură nu-i așa? Dacă răcim facem o baie fierbinte, mâncăm niște supă de pui și luăm un paracetamol. Chiar și un copil știe că dacă ai o fractură este necesar să pui piciorul in ghips pentru ca oasele să se refacă corect sau că o tăietură trebuie curățată și bandajată.

Dar știe cineva ce e necesar a se face în cazul rănilor emoționale cauzate de respingere, în cazul durerii devastatoare a singurătății sau în cazul dezamăgirii cauzate de eșec? Cred ca mulți sunteți puși în încurcătură de astfel de întrebări. Nu vă faceți griji, nu sunteți singurii. În general un adult obișnuit (care nu are studii de specialitate) nu știe să răspundă la astfel de întrebări.

Motivul pentru care nu acționăm aproape deloc pentru a tratata rănile psihologice zilnice este pentru că ne lipsesc uneltele pentru a face față acestor experiențe. Da, putem cere sfatul unui specialist în sănătatea mintală, însă deseori este mai puțin practic să facem asta, întrucât majoritatea rănilor emoționale pe care le suferim în viața de zi cu zi nu sunt suficient de serioase pentru a necesita ajutor de la un profesionist. Așa cum la prima tuse sau nas înfundat nu ne grăbim la medicul de familie, nu putem să fugim la un terapeut de fiecare dată când suntem respinși de un potențial partener sau de fiecare dată când șeful strigă la noi.

Aplicând primul ajutor emoțional în cazul acestor răni psihologice putem preveni multe din acestea să afecteze sănătatea mintală și binele emoțional este de părere Guy Winch.

Desigur, când afecțiunea psihologică e gravă primul ajutor emoțional nu poate înlocui ajutorul de specialitate al profesioniștilor așa cum un sertar cu medicamente nu poate înlocui medicul sau spitalul. Dar în timp ce cunoaștem limitele în cazul sănătații fizice nu putem spune același lucru despre sănătatea mintală. Când vine vorba de răni emoționale, nu numai că nu știm ce să facem, dar ne lipsește și abilitatea de a ne da seama când avem nevoie de ajutorul profesioniștilor. Ca și consecință deseori neglijăm rănile psihologice până în momentul în care devin atât de severe încât ne afectează funcționalitatea.

O rană nu am lăsa-o netratată până în momentul în care ne afectează capacitatea de a merge, spre exemplu, dar rănile psihologice le lăsăm netratate tot timpul, de multe ori până când acestea ne împiedică să înaintăm în viață.

Această discrepanță între competențele generale în tratarea afecțiunilor fizice și completa incompetență în ceea ce privește sănătatea mintală e extrem de nefericită.

Progrese recente de cercetare în arii numeroase ale psihologiei au adus la suprafață multe variante de tratament pentru exact acele afecțiuni de care suferim cel mai des.

Următoarele articole vor acoperi șapte răni psihologice comune din viața de zi cu zi: respingerea, singurătatea, pierderea, vina, rumegarea gândurilor, eșecul și stima de sine scăzută precum și variatele tehnici de prim ajutor pe care le putem aplica pentru a alina durerea emoțională.

 

Bibliografie – Guy Winch Ph.D. –  ”Emotional first aid”

Autor: Postea Mihaela

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?