visul unui fluture

De cele mai multe ori atunci cand emotiile puternice ne perturba de la ritmul nostru zilnic totul se destabilizeaza, simtim ca suntem afectati psihic, ritmul inimii bate mai puternic, avem senzatia ca nu mai avem aer.

Cati dintre voi nu ati avut un atac de panica inaintea unui eveniment? Cum ii faceti fata fara sa fiti afectati? Se pare ca pentru toate trebuie sa ai antrenament psihic chiar si pentru bucurii, evenimente tragice, o provocare noua, casatorie, divort, separare, examene.

In ziua de azi se vehiculeaza foarte mult dictonul ,,cunoaste-te pe tine insuti!”. Psihologii stiu explicatia acestuia dar cati dintre noi cautam in noi raspunsul inainte de a merge la medic? Necunoscand suferinta sufletului, omul vede doar suferinta corpului, o simte, o constata si pe care vrea sa o inlature.

Mereu ne intrebam: De ce ma simt totusi rau, m-au vazut 10 medici, am luat tratamente si totusi?

Raspunsul ar fi unul simplu, pentru ca sub suferinta corpului exista o suferinta a sufletului. Stiu o sa ziceti ca vorbesc aberatii dar sa privim in jur un pic sau chiar la noi insine, pierderea cuiva drag.

Cati dintre voi stiu ca atunci cand te desparti de cineva definitiv, fie ca moare fie ca iese din relatia pe care o avea cu voi, intri intr-un ,,travaliu de doliu, (care din punct de vedere psihologic dureaza maxim doi ani )? Plangi aceasta pierdere, nu mai mananci, nu te mai simti motivat, devii depresiv, iti scade stima de sine, te invinovatesti si multe altele, de aici rezultand o puternica anemie, un dezechilibru psihic si asa mai departe.

Un alt exemplu stresul care mie mi se pare cel mai vicios cerc in care poti cadea dar toate aceste suferinte difera de la om la om in functie de psihic si personalitatea fiecaruia.

O sa va exemplific cateva suferinte produse de suflet trupului carora pur si simplu nu le-ai dat atentie :

  • Tulburarea somatica, oboseala, tremur interior, amorteli sau furnicaturi in diverse parti ale corpului, senzatia de nod in cosul pieptului si toate acestea datorate incarcarii continue a sufletului cu sentimente negative, neconstientizate si neprelucrate, stari cu care ne intalnim la orice eveniment indiferent cat de obisnuit este.
  • Tulburarea conversiva, lipsa vocii, paralizii si amorteli ale segmentelor corpului, pierderea vazului, false convulsii care imita crizele epilepsiei, pierderi de cunostinta toate acestea nu sunt justificate insa in realitate de o boala neurologica ci sunt produse prin transformarea unei nevoi psihologice neconstientizata.
  • Tulburarea hipocondriaca, sunt sugerate dureri de stomac sau de intestin, constipatie chiar si diaree sau cardiovasculare(dureri toracice), boala e doar o convingere a persoanei, in urma analizelor aceste convingeri dispar dar din pacate acestea revin din nou.
  • Tulburarea dureroasa persistenta, durerea continua sau aproape continua este principalul simptom, factorii principali frustrare, suparare, iritare.
  • Tulburarea de dismorfie corporala, preocupare exagerata pentru o anumita parte a corpului considerate a fi dezagreabila, neplacuta sau nepotrivita ca aspect sau dimensiuni (ochi, sprancene, urechi, nas, gat, piept), stratul de grasime de pe abdomen sau coapse, lungimea bratelor sau a picioarelor sau lungimea organelor genital.
  • Tulburari factice, scopul este internarea intr-un spital, persoana mimeaza simptomele unor boli fizice sau a unor tulburari psihice doar pentru a fi supusa unor examinari riguroase, uneori se lasa chiar operata.
  • Simularea, mimarea unor boli somatice sau ale unor tulburari psihice doar pentru a obtine beneficii, pensie, despagubiri banesti, asigurare medicala, etc.

Othello spunea:  „Gradini sunt corpurile noastre iar vointele noastre le sunt gradinarii!”

Acum ai ocazia sa spui “adio” atacurilor de panica, anxietatii si depresiei care pana acum nu te-au lasat sa te bucuri din plin de viata!

Puteti apela la specialistii Platformei de Consiliere si Psihoterapie Online „Echilibrul Tau” pentru a rezolva anxietatea si atacurile de panica.

 

 

 

                                                     Psiholog: Chitu Margareta Adela

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?