Psihoterapia de cuplu și beneficiile consilierii specializate

Relațiile romantice ne aduc multe bucurii în viață dar realitatea e că nu sunt mereu un izvor de lapte și miere.

Relațiile sunt mai degraba ca o a doua carieră: ne dorim una, cea ideală ne face plăcere și ne aduce multe satisfacții, însă e nevoie de multă muncă pentru a ajunge la nivelul dorit. Precum orice loc de muncă, lucrurile nu merg întotdeauna perfect, apar provocări, obstacole și colaborarea între parteneri poate aduce proiectul în impas.

Din păcate, soluțiile în cazul problemelor de cuplu nu sunt într-un manual, responsabilitățile partenerilor nu apar în fișa postului iar șeful nu e acolo să medieze conflictul. Pe cât de rapid ne dorim să soluționăm o problemă la lucru, cu atât mai lenți suntem când vine vorba de probleme personale. Unii experți au estimat că un cuplu va aștepta chiar și șase ani până să caute consiliere.

Și nu e o surpriză. Până la urmă, cine își dorește să muncească înafara orelor de lucru, să recunoască faptul că atracția nu mai e ce-a fost, să vorbească cu un străin despre problemele din dormitor și să primească teme de făcut? Unele cupluri nici nu își dau seama când rutina cotidiană se transformă în monotonie și dragostea în obișnuință.

  • Am o problemă în cuplu?
  • Dar de ce mi se întâmplă mie?
  • Faptul că mi-am găsit jumătatea potrivită nu garantează un deznodământ fericit?

Din păcate, nu e mereu simplu. Toate cuplurile vor avea neînțelegeri pe parcursul relației, dar unii sunt mai bine echipați să le facă față, sunt mai compatibili ca personalitate sau sunt mai feriți de evenimente marcante.

Indiferent de situație, o relație de cuplu este un proces dinamic, unde amândoi partenerii se află în continuă schimbare și dezvoltare. Aceasta schimbă la rândul ei și dinamica în cuplu.

Pot să existe semnale mici, micile gesturi de iubire să se rărească, sau pot să fie neînțelegeri mari, precum infidelitatea sau lipsa consensului în luarea de decizii care afecteză cuplul. De la certuri aprige la lipsă totală de comunicare – toate sunt probleme vizate de terapia de cuplu. Și cu cât luăm inițiativa mai repede, cu atât e mai ușor să obținem rezultatul dorit. Unele cupluri apelează la consiliere chiar înainte ca problemele să apară, pentru că știu că au concepții diferite sau așteptări diferite înainte de viitor.

Cum mă poate ajuta un consilier de cuplu?

Îndată ce partenerii decid să caute ajutor, un terapeut de cuplu îi poate ajuta să înțeleagă sursele problemei și îi va ajuta să modifice tiparele de comunicare și cooperare ineficiente, schimbându-le într-un stil de comunicare constructiv. Multe probleme de cuplu sunt cauzate sau agravate de comunicarea deficitară, astfel că acesta este frecvent un obiectiv al planului de intervenție.

Bineînțeles, terapeutul va aborda și probleme specifice precum dificultățile sexuale, anxietatea, gelozia, infidelitatea, posesivitatea, probleme financiare sau de sănătate, infertilitatea, interacțiunea cu alți membri ai familiei și o multitudine de alte probleme reclamate de parteneri. Dacă anumite dificultăți sunt influențate de problemele emoționale ale unuia dintre ei, este o practică comună ca acesta să beneficieze de terapie individuală înainte de a lucra în cuplu.

Exprimarea emoțiilor este un aspect esențial și când se lucrează în cuplu, pentru că multe persoane evită să discute vulnerabilitățile, fricile, îngijorările sau nevoile emoționale din frica de a dezamăgi sau de fi respins. Unii le văd ca pe slăbiciuni sau pur și simplu nu știu cum să le exprime.

Ce se întâmplă concret în terapie?

Terapia de cuplu este o activitate foarte deschisă și foarte clar structurată, terapeutul și partenerii definind scopuri și testând soluții punctuale pentru fiecare problemă semnalată, luând în considerare nevoile emoționale ale celor doi. Aceasta necesită și multă implicare de ambele părți, pentru că schimbarea tiparelor comportamentale are nevoie de exercițiu. Mare parte din intervenție nici măcar nu are loc în cabinet, partenerii fiind învățați să aplice recomandările și temele în viața cotidiană.

Consilierul vă poate ajuta și să vă identificați punctele forte ca și cuplu și să le valorificați, pentru că de multe ori avem tendința să ne concentrăm pe ce nu merge și să trecem cu vederea ce e bun în viața noastră. Aceste puncte comune pot fi folosite pentru a întări relația și pentru a încuraja susținerea reciprocă și reziliența relației.

Dacă aveți nelămuriri, întrebări sau doriți să beneficiați de pe urma psihoterapiei de cuplu, vă invităm să contactați specialiștii EchilibrulTău.

Puteți alege pachetul de consiliere dedicat terapiei în cuplu, unde un specialist vă oferă un set de ședințe duble, într-un format intensiv și concentrat pe probleme punctuale. Avantajul principal e că nu e nevoie să sacrificați mult timp din programul zilnic deoarece aveți opțiunea de a beneficia de terapie online.

90 de minute pe săptămână sunt o investiție mică pentru a avea o viață de cuplu împlinită zi de zi.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?