psihoterapia de grup

Psihoterapia de grup

In momentul in care aplicam la o metoda de psihoterapie constientizam ca ne aflam intr-o dificultate legata de relationarea si comunicare cu cei din jurul nostru. Acest lucru creaza adesea sentimente de izolare, nesiguranta, lipsa increderii in fortele proprii ceea ce duce la o incapacitate de a relationa sau de a avea relatii stabile cu ceilalti.

Ce este psihoterapia de grup?

Intotdeauna tindem sa dam o nota dramatica problemelor noastre. Ne imaginam ca nimeni nu mai trece prin astfel de dificultati, ca nimeni nu mai simte acelasi disconfort psihic ca si noi dar nu e nici pe departe asa.
Psihoterapia este o metoda de sustinere pe plan psihologic, analitica focalizata pe problema pe care o avem pe un termen lung.

Psihoterapia de grup consta in valorificarea particulara a vietii relationale a unei persoane si a punerii in forma a acesteia prin apartenenta la un grup.

Un grup psihoterapeutic este constituit din 7-12 persoane la care se adauga psihoterapeutul.

Un astfel de grup poate fi omogen sau heterogen:

Grupurile omogene sunt formate din clienti cu acelasi tip de problema, fosti toxicomani, victime ale agresiunilor sau ale violurilor, bolnavi incurabili, persoane care sufera de un anumit tip de fobie. Astfel luand contact cu alte persoane aflate in acelasi tip de suferinta cu noi, ne mobilizam toate resursele personale pentru a oferi sprijin celorlalti. Reconsiderand propria noastra situatie vom observa aspectele pozitive din viata noastra si vom dezvolta strategii eficiente de a face fata dificultatilor provocate de o situatie comuna.

Grupurile heterogene sunt alcatuite din clienti cu probleme diferite, depesivi, anxiosi, persoane cu tulburari emotionale. Crearea unor astfel de grupuri se face pe baza diminuarii exceselor de comportament sau de atitudine a participantilor. Astfel depresivul poate prelua ceva din excesul de energie a expansivului si de a tempera prin atitudinea sa unele porniri navalnice ale acestuia.

Exista o multitudine de factori benefici pentru noi prin participarea la psihoterapia de grup.

Beneficii:

  • Inforrmarea. In cadrul grupului putem lua la cunostinta despre anumite simptome si metode de a le face fata.
  • Altruismul. In momentul in care constatm ca putem ajuta cu un sfat, prin simpla impartasire a unor experiente de viata celorlalti, creste valoarea stimei de sine. In astfel de grupuri lipsesc cu desavarsire criticismul si prejudecatile.
  • Catarsisul. Confesiunea necazurilor noastre unor prieteni sau unui preot ne ajuta sa ne simtim mai bine dar acest lucru nu duce la rezolvarea intregii noastre probleme. In momentul in care facem acest lucru in cadru unui grup duce la crsterea sentimentului de coeziune si la imbogatirea relatiilor interpersonale.
  • Coeziunea grupului. In cadrul psihoterapiei de grup primim suport, incurajare dar si un feedback onest. Astfel ne dezvoltam sentimentul de apartenenta si ne vom simti protejati si apreciati de grup.
  • Factori existentiali. Acestia joaca un rol important deoarece suntem pusi in situatia de a ne accepta conditia umana. A faptului ca moartea si durerea fac parte din insasi viata noastra. Ca e de datoria noastra sa cautam si sa dam un sens vietii, ca aceasta decizie ne apartine doar noua.
  • Invatarea interpersonala. Pe tot parcursul vietii invatam, astfel in cadrul grupului descoperim moduri noi de a interactiona cu alti oameni si cum sa ne raportam la ei. Constientizarea asteptarilor pe care le avem fata de ceilalti ne ajuta sa relationam intr-un mod echilibrat si mult mai realist.
  • Inducerea sperantei. In momentul in care am luat decizia de a participa la psihoterapia de grup speram ca viata noastra se va imbunatati. Exemplul celorlalti care deja au trecut prin situatii similare cu ale noastre ne va alimenta si mai mult aceasta speranta ca vom putea reusi la randul nostru . Astfel ne vom hrani speranta din noi.

Psihoterapia de grup este benefica tuturor celor care considera ca mai au inca multe de invatat, ca orice experienta noua le va furniza resurse de a face fata cu succes esecului , doliului de separare, traumei, de a descoperi noi stretegii , resurse si capacitati de rezolvare a propriilor probleme.

 

Psiholog Margareta Adela Chitu

Platforma de Psihoterapie Online Echilibrul Tau va organiza in curand sedinte de psihoterapie de grup in Brasov si alte orase ale tarii.

 

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?