Terapiile ocupationale sunt o grupa mai speciala de psihoterapii care actioneaza asupra noastra sau a unui intreg grup. Ele stimuleaza procesele creatoare reusind sa indeparteze monotonia si rutina.

Care este scopul?

Scopul terapiilor ocupationale este cel de a ne starni interesul, curajul si increderea in fortele proprii. De asemea stimuleaza capacitatea creatoare, aptitudinale cat si dezvoltarea unor deprinderi noi. Vom fi invatati sa ne mentinem interesul si sa apreciem rezultatul muncii noastre.
Cu alte cuvinte psihoterapia ocupationala se opune pasivitatii, renuntarii sau inactiunii de lunga durata.

Care sunt efectele?

Efectele psihoterapiei ocupationale sunt multiple atat pe plan fizic, psihic cat si psiho-social.

Dupa Steindler ele sunt formulate in felul urmator:

  • Din punct de vedere fizic- creste rezistenta la oboseala, se dezvolta coordonarea motorie si viteza miscarii.
  • Din punct de vedere intelectual- se dezvolta atentia,se micsoreaza emotivitatea, se dezvolta increderea in sine, se dezvolta initiative.
  • Din punct de vedere social- se dezvolta responsabilitatea de grup si cooperarea, se incurajeaza contactele sociale.
  • Din punct de vedere economic- se descopera vocatii personale.

Psihoterapiile ocupationale fiind actiune usoare , simple si reconfortante se deruleaza in cluburi, cenacluri, reuniuni literare, muzicale.

Psihoterapia ocupationala urmareste stimularea interesului pentru activitati oarecare in momentul in care psihoterapia are ca baza de pornire activitati ce vor fi renumerate prin reinsertie profesionala si sociala atunci vorbim despre ergoterapie.

Ergoterapia stipuleaza procedee si metode corespunzatoare tipurilor de activitati practice. Este o metoda care are un scop productiv, cu valoare materiala bine definita.

Cui se adreseaza ergoterapia?

Ergoterapia vizeaza recuperarea psihomotricitatii persoanelor cu deficient psiho-neuro-motorii.

Care sunt obiectivele ?

  • Recuperarea capacitatilor de munca in vederea asigurarii unei autonomii cat mai apropiate de normal, scurtandu-se durata incapacitatii de munca.
  • Incadrarea sau reincadrarea sociala si profesionala a unei persoane.
  • In cadrul ergoterapiei se pune accentul pe reeducarea gestualitatii, dezvoltarea expresivitatii, readaptarea la efort cat si revenirea la o activitate profesionala.

Cum actioneaza?

  • Stimuleaza creativitatea prin deprinderea unor activitati practice si utile, interesante si atragatoare.
  • Obtinerea unor satisfactii ca urmare activitatii desfasurate.
  • Dezvoltarea unor forme noi de comunicare, a unor noi relatii interpersonale.

Activitatile cele mai frecvente ale ergoterapiei sunt: modelaj, desen, pictura, impletituri din diferite fire, broderie, confectionarea de obiecte artizanale, manevrarea unor obiecte, mici(margele, bile), activitati agricole(legumicultura, floricultura, pomicultura), zootehnice.
Pe langa acestea se urmareste si reeducarea autoservirii: mancatul, imbracatul si dezbracatul, spalarea, etc.

Psihoterapia ocupationala studiaza permanent relatia dintre om si munca astfel ameliorarea conditiilor de munca duc la adaptarea muncii la om cat si a omului la munca sa.

Psihoterapia ocupationala cat si ergoterapia sunt activitati care creaza deprinderi noi sau sunt reluate activitati specifice de autoservire, de aceea nu trebuie sa le confundam cu, calificarea profesionala.

Psiholog Margareta Adela Chitu

Platforma de Psihoterapie Online Echilibrul Tau va organiza in curand sedinte de psihoterapie ocupationala in cadrul Sanatoriului de Nevroze din Predeal.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?