Puterea minţii şi vindecarea propriului corp

Zamfir Ruxandra Mihaela

Pattern-urile apar de-a lungul timpului în creier prin utilizarea aceloraşi tipuri de gândire şi de comportament. Ele pot fi unele bune, dar pot fi şi dăunătoare. Dacă vă interesează subiectul învăţării creierului în a gândi într-un fel, aflaţi că există diferiţi teoreticieni care sunt interesaţi de felul în care funcţionează exerciţiul puterii minţii asupra corpului şi schimbările produse de minte prin acest exerciţiu. Unul dintre aceştia este Dr Joe Dispenza, cu descoperiri în neuroplasticitate, funcţionarea creierului, psihologie, chiropractică. Acesta susţine antrenarea creierului pentru o viaţă mai împlinită şi fericită.

Una dintre teorii este aceea că cunoaşterea este precursorul experienţei şi de fiecare dată când înveţi ceva nou, creezi noi conexiuni sinaptice în creier. Rezultatul unei noi experienţe se materializează în trăire sau emoţie. Mai exact, avem 60-70.000 de gânduri pe zi. Dintre acestea, 90% sunt gânduri ca şi din ziua precedentă. Aceleaşi gânduri determină aceleaşi alegeri. Aceleaşi alegeri înseamnă acelaşi comportament. Acelaşi comportament crează aceleaşi experienţe, care produc acelaşi emoţii şi aceleaşi trăiri recreează aceleaşi gânduri. Şi în timp, întreţinem mereu aceleaşi circuite cerebrale.

De cealaltă parte, putem corela informaţiile noi, cu noi alegeri, noi comportamente, noi experienţe şi noi gânduri, care pot genera bucurie, fericire. Putem ajunge la starea de evoluţie prin antrenarea creierului pas cu pas. Problema este că 70% din timp, cei mai mulţi oameni au gânduri neplăcute, de desconsiderare, de vinovăţie, de suferinţă, declanşând un alt tip de circuit cerebral care stimulează centrii hormonali, şi uite aşa, ne fac să ne simţim nefericiţi, pesimişti, nevrednici, vinovaţi. Astfel avem tendinţa de a nutri gândurile corespunzătoare şi oamenii se trezesc prinşi în cicluri de gânduri cu trecerea timpului.
Deci majoritatea oamenilor sunt prizonierii acestor bucle de gândire/simţire care se repetă la infinit, şi care, în cele din urmă, devin identitatea lor. Aşadar, putem să ne folosim puterea minţii, după părerea lui Joe Dispenza, pentru a crea o anumită stare, şi, mai mult, cu puterea minţii putem crea experienţe în viaţa noastră care vor duce inclusiv la vindecarea propriului nostru corp şi suflet.

Interesant este cum putem să ne obişnuim creierul să gândească în favoarea noastră. Să creăm pattern-uri şi legături neuronale pentru a depăşi orice impas şi să exersăm să facem lucrul acesta chiar pentru a vindeca boli sau pentru a menţine obiceiuri sănătoase. La concluzia aceasta a ajuns Dr Dispenza când a avut un accident grav, dar când i s-a spus că nu va mai putea merge, acesta şi-a antrenat creierul să se comporte ca şi când nu s-ar fi lovit, iar în câteva luni, lucrurile ajunseseră la normal. La nivel cuantic, pentru el, realitatea se interpreta la fel ca imaginarul şi, numai gândindu-se la rezultat, dorinţa a devenit adevăr în cele din urmă, s-a materializat prin gândire.

Întrebat într-un interviu pentru emisiunea “Ştiinţă şi cunoaştere” la TVR Cluj despre cum ne putem accesa şi schimba programele negative din subconştient, având în vedere că doar 5% reprezintă partea conştientă şi restul de 95% subconştient, Joe Dispenza explica cum tindem să facem lucruri repetitiv, să simţim şi să gândim în mod repetat aceleaşi lucruri, iar dacă repeţi ceva de mai multe ori, devine un obicei. Un obicei apare atunci când faci ceva de atâtea ori încât corpul tău stie să-l execute mai bine decât creierul, care este acum programat subconştient.

Dacă o persoană este programată pe sentimente de vinovăţie, de devalorizare toată viaţa, poate gândi pozitiv cât îi permite cei 5% din mintea conştientă. Provocarea este conectarea corpului la o “nouă minte”. Prin meditaţie, poţi trece de bariera minţii analitice către subconştient şi poţi schimba gândurile auto-limitative sau comportamentele nedorite sau reacţiile emoţionale inferioare în stări mai bune, nelimitate. Prin repetiţie, de exemplu, să formezi un număr de telefon de multe ori, ajungi în starea în care nu ţi-l mai aminteşti în mod conştient, degetele tale îl tastează cu uşurinţă automat.

Cam acelaşi lucru se întâmplă şi dacă te programezi să ajungi în subconştient ca să-ţi formezi obiceiuri noi, prin gânduri pozitive, cu ajutorul repetiţiei. Aşa că, pentru a te schimba, primul pas este să devii conştient de gândurile tale inconştiente, de comportamentele tale automate, să-ţi priveşti gândurile şi să-ţi observi emoţiile, şi pe măsură ce o faci, nu te mai confunzi cu programul, devii conştiinţa care observă programul. Întrebarea se pune în interviu apoi, dacă este posibil ca cele 5% ale conştientului să surclaseze puterea celor 95% ale subconştientului. Răspunsul lui Joe Dispenza a fost că da, se poate. În ultimii 4 ani, atâţia oameni au făcut progrese prin schimbări ale comportamentului sau ale stării de sănătate, care au depăşit răni sau traume din trecut. Singurul mod de a te schimba este prin “accesarea sistemului de operare”, iar aici intervine meditaţia.

Să zicem că un om a fost diagnosticat cu cancer, sau lupus sau Alzheimer etc. Primeşte vestea cu tristeţe, cu frică, dar încearcă să se motiveze, gândind “voi învinge boala”, dar nu intră în sistemul de operare al subconştientului. Acel “voi învinge boala”, gândul pozitiv, nu va ajunge din sistemul nervos central la corp. Dacă emoţiile acelei persoane se pot schimba în unele de recunoştinţă, de inspiraţie, de entuziasm, şi dacă ea poate mentine aceste stări emoţionale, atunci va accepta şi se va abandona gândurilor egale cu acele stări şi-şi va programa sistemul nervos autonom pentru un alt deznodământ.

Aceasta este provocarea, pentru că cei mai mulţi îşi aşteaptă vindecarea pentru a se simţi recunoscători şi împliniţi, ei aşteaptă o altă relaţie să se simtă iubiţi, aşteaptă să facă avere ca să simtă că au succes. Noul model al realităţii implică schimbarea interioară înainte de eveniment. În alte cuvinte, e bine să te simţi recunoscător înainte ca vindecarea să se producă, iar în moment ce oamenii îmbrăţişează aceste idei de gândire, apar schimbări fundamentale şi concludente.
Noile descoperiri în neuroplasticitate arată că îţi poţi schimba creierul, doar gândind diferit. Important este să fii constant şi să-ţi doreşti cu adevărat să te schimbi. Discuţia poate fi amplă, întrebările complexe, fiindcă creierul nostru funcţionează în feluri neînţelese. Dar există de ceva timp, teorii ştiinţifice care par din ce în ce mai plauzibile şi care ne aduc mai aproape de înţelegere şi cunoaştere.

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?