Din procesul nostru de cautare si informare a unui viitor angajator cu privire la intentia noastra de a candida pentru un anumit post sau de a ne arata interesati de o viitoare colaborare cu acesta nu trebuie sa lipseasca din portofoliu nostru nici scrisorile adresate angajatorului. Acestea au un rol important deoarece prin ele transmitem angajatorului cine suntem si de ce nu, cum facem fata unui refuz .

Tipuri de scrisori:

 • Scrisoarea de intentie
 • Scrisoarea de multumire
 • Scrisoarea ca urmare a respingerii candidaturii

Ce este scrisoarea de intentie?

Scrisoarea de intentie are o importanta la fel de mare ca si CV-ul, ea prezinta motivatia pentru care dorim sa ne angajam, calificarile si calitatile personale care ne fac candidatul ideal pentru un anumit post.

Trebuie sa stim ca, scrisoarea de intentie nu reda informatia deja introdusa in CV ci vine in completarea acestuia si trebuie sa se intinda pe maxim doua treimi de pagina, trebuie redactata corect si semnata.

Scrisoarea de intentie personalizata va face o mai mare impresie decat una alcatuita dupa un model predefinit de aceea este bine sa ne adresam unei anumite persoane (numele, finctia, departamentul) apoi sa scriem numele si adresa companiei, la sfarsit vom scrie numele nostru si semnatura utilizand formule de adresare „Al dumneavoastra, Cu respect” etc.

 • In primul paragraf, vom preciza postul vizat si sursa de la care am obtinut informatia( anunt publicitar, cunostinte, prieteni, angajatori ai firmei). Daca ne adresam unei companii care nu stim daca au sau nu locuri vacante ar trebui sa scriem ceva de genul: „Sunt interesat sa gasesc o pozitie…Cunoscand faptul ca aveti o activitate prestigioasa in domeniul…”
 • In urmatorul paragraf vom face o scurta descriere a calitatilor profesionale si personale care ne recomanda pentru acel loc de munca cat si motivatia personala. Acest paragraf trebuie sa il faca pe cititor sa consulte CV-ul.
 • In incheiere vom solicita in mod politicos acordarea unui interviu de angajare cu precizarea exacta a elementelor de prezentare(adresa de mail, numar de telefon,adresa).

Ce este scrisoarea de multumire?

Acest tip de scrisoare il vom trimite la angajator in termem de cel mult 24 de ore de la sustinerea primului interviu si are rolul de a ne intregi imaginea angajatorului despre noi si a ne sublinia inca o data interesul pentru locul de munca vizat.

In redactarea acesteia trebuie sa atingem urmatoarele obiective:

 • Sa multumim pentru timpul acordat si pentru amabilitatea cu care am fost tratati in timpul primei intalniri.
 • Sa atragem inca o data atentia angajatorului asupra persoanei noastre, in situatia in care nu am obtinut postul dorit cresc sansele ca noi sa fim pastrati in baza de date pentru situatii in care apare un loc de munca similar cu cel vizat de noi.
 • Sa ne exprimam aprecierea in legatura cu modul in care s-a desfasurat intalnirea si sa descriem un element pozitiv care ne-a atras atentia( bunavointa, rabdarea partenerilor de dialog, atmosfera etc).
 • Sa ne reafirmam interesul si motivatia pentru obtinerea acelui post dar si ca am reflectat asupra interviului.

Scrisoarea de multumire se poate trimite prin fax sau e-mail, varianta prin posta nu e recomandata deoarece livrarea acesteia poate intarzia.

Scrisoarea ca urmare a respingerii candidaturii

Nu intotdeauna reusim sa obtinem tot ceea ce ne-am propus, dupa primirea acelui clasic „Ne pare rau dar…” putem scrie inca o scrisoare astfel vom demonstra atitudinea pozitiva fata de organizatia care ne-a respins.

 • Ne vom arata interesati de un post similar celui pentru care am fost intervievati.
 • Ne vom arata interesul si pentru un alt post posibil care se va elibera in cadrul companiei.

Consilierul in cariera al Platformei de psihoterapie Online Echilibrul Tau te poate informa in legatura cu regulile de redactare a acestor documente si poate accentua aspectele pozitive ale experientelor dumneavoastra de munca.

(va urma)

Psiholog Margareta Adela Chitu

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?