Sfântul Nicolae… legenda lui Moș Nicolae

Nicolae provine din numele Νικόλαος Nikolaos. Nike înseamnă victorie şi laos înseamnă popor/oameni. Semnificaţia numelui este învingătorul poporului său poporul învingător/oameni învingători.

Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată în Patara Lichie (regiune istorică din Asia Mică, situată pe coasta meridională a Anatoliei, făcând parte în prezent din provincia Antalia, Turcia).

Ajuta oamenii şi cel mai mult copiii, de aici a provenit şi numele Moş Nicolae (dar şi tradiţia cadourilor).

Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete, care nu se puteau căsători pentru că erau sărace. Tatăl lor dorea să le vândă, dar Nicolae s-a dus într-o noapte la casa fetelor şi a aruncat o pungă cu aur pe fereastră. Astfel s-a căsătorit fata cea mare. La fel a procedat şi pentru fata mijlocie. Tatăl fetelor gândindu-se că se va întâmpla această minune şi pentru fata cea mică stătea noaptea de veghe să vadă cine îi aduce aurul. L-a văzut pe Nicolae cum a aruncat punga cu aur pe coşul casei, dar în cădere s-a agăţat într-un ciorap pus la uscat. De aici cunoastem şi tradiţia cu ciorapii agăţaţi pentru cadouri (sau cizmuliţe roşii).

În credinţă populară Sfântul Nicolae mai este cunoscut şi sub numele de San-Nicoară. Este o sarbatoare a daruirii.

Să nu uităm şi azi să oferim celor de lângă noi o vorbă bună, o încurajare, un zâmbet. Cand ne vor iesi în cale oameni care au prea puţin, să le dăruim ceva (hrană, îmbrăcăminte). Dacă fiecare va face o zi frumoasă măcar pentru un om, atunci putem spune că zilei de azi i-am dat un sens.

Vrei să povestim la sfârşitul zilei despre câte am realizat azi, cum se simte să fi apreciat şi câte zâmbete ne-au recompensat dăruirea? La un ceai fierbinte sau un vin fiert.

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?