Sfântul Ştefan

Orgoliu şi iertare

Când suntem puşi în faţa unor situaţii mai dificile (dezbateri, accidentări, interacţiuni cu alţi oameni în conjuncturi conflictuale) primul care reacţionează este instinctul primar. În funcţie de dezvoltarea şi momentul din viaţă în care ne aflăm, reacţionăm diferit în faţa unei situaţii de criză: ţipăm, urlăm, jignim, înjurăm, ameninţăm. De foarte rare ori admitem că poate şi noi am greşit. De şi mai puţine ori raţionăm înainte să vorbim, comunicăm sau rezolvăm. În funcţie de situaţie apelăm la justiţie pentru a dovedi că noi suntem cei care am avut dreptate.

Fără prea multă cunoaştere, există  riscul ca oamenii să cadă în capcana supraestimării: vor dezvolta iluzia că cel puţin într-un domeniu din anumite puncte de vedere le ştiu pe toate, nu mai au nimic de învăţat, sunt experţi şi au dreptate. Este posibil ca fiecare dintre cei implicaţi să sorteze informaţia şi atunci să reţină doar ceea ce rezonează cu propriile convingeri ca fiind singurul adevăr valabil, respingând alte opinii.

În final totul se rezumă la orgolii rănite şi ambiţia validării indiferent de adevăr.

Este un moment bun azi, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ştefan să facem linişte în mintea şi sufletul nostru, în primul rând pentru noi, nu pentru alţii. Sănătatea emoţională atrage după ea şi sănătatea fizică. În general oamenii care trăiesc în multe conflicte (interioare şi exterioare), au dezvoltate şi afecţiuni fizice care în timp devin cronice (nu mai pot fi vindecate).

Sfântul Ştefan se sărbătoreşte fie pe 26 decembrie pentru romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni, fie a treia zi după Crăciun, la 27 decembrie pentru ortodocşi și greco-catolici. Este protectorul dreptăţii. În viaţa sa ca om, a fost condamnat pe nedrept la moarte prin lapidare (omorât cu pietre), doar pentru că a predicat în public învăţăturile lui Iisus.

Citește și: Din legendele şi tradiţiile Crăciunului

Conform unei tradiţii moştenite la români, de Sfântul Ştefan este bine să aducem o icoană a sfântului în casă. Prin această datină, se spune că îi ajutăm pe cei ai casei, care au probleme de sănătate, pe cei orgolioşi şi mândri, care sunt în conflict de mult timp şi care se judecă.

Tot din datine, ştim că putem să dăruim o icoană a Sfântului Ştefan, cuiva de care ştim că are probleme de sănătate, sau unor persoane certate.

Sfântul Ştefan aduce liniştea, iertarea şi împăcarea.

La mulţi ani sărbătoriţilor!

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?