Filmul săptămânii: Silver Linings Playbook

Ruxandra Zamfir

Există filme care ne demonstrează că viaţa poate fi determinată să ne surprindă. E nevoie de multă bunăvoinţă şi luptă în fiecare zi. Silver Linings Playbook este un film terapeutic, unde el, proaspăt ieşit dintr-un spital de boli mintale, încearcă să-şi recâştige viaţa reparând posibilele greşeli şi s-o recâştige din nou pe soţia sa, care i-a impus acestuia un ordin de restricţie. După externare se manifestă ca o furtună acasă, părinţii acestuia se lovesc de un munte de voinţă dusă la obsesie. Motto-ul lui Pat este “Excelsior!”.

În ce stadiu al tulburării bipolare credeţi că se află?

Singura condiţie ca să fie eliberat din spital este să-şi ia medicamentele şi să locuiască cu tatăl lui (Robert de Niro), care suferă la rândul său de tulburare obsesiv-compulsivă şi crede că echipa lui de fotbal Eagles va câştiga numai dacă el apelează la câteva trucuri şi superstiţii din faţa televizorului, în timp ce urmăreşte meciurile. Mama, singura echilibrată mental din familie, încearcă să calmeze relaţia nevrotică şi plină de tensiuni dominantă în casă dintre cei doi. Trebuie specificat că pe tot parcursul filmului întâlnim explozii de energie şi în general filmul nu este creat ca să înduioşeze, ci să instige în mare parte. Între timp, Pat este prins în dorinţa lui de a-şi recâştiga viaţa de cuplu şi de a merge la un psiholog indian şi plin de umor.

Ea(Jennifer Lawrence jucând rolul lui Tiffany),şi ea cu probleme, apare pe neaşteptate în scenariu, mai mult ca o ultimă scăpare pentru Pat. Tânără, dezinvoltă, teribilă, nepoliticoasă, amuzantă, dar în acelaşi timp vulnerabilă, luminează tot ecranul şi reuşeşte să-i demonstreze protagonistului că merită să iubeşti, în lumea lui întunecată. Pactul lor este să participe la un concurs de dans împreună şi o fac, exersând zi de zi. Numai la Hollywood bolile mentale sunt vindecate cu speranţă şi fantezie. Cumva, cei doi învăţând să danseze, trimit filmul în direcţia unei comedii romantico-psihologice, unde bărbatul cu reale dereglări o întâlneşte pe femeia nebună care îi schimbă viaţa şi îl transformă într-un om mai bun.

Marele punct forte al regizorului şi scriitorului David O. Russell este acela de a păstra un ton comic al poveştii, fără să ignore suferinţa şi anxietatea personajelor lui. Iarăşi, o altă realizare a scenariului lui Russell ( inspirat de romanul lui Matthew Quick) este felul în care este nevoie de ambii, tată şi fiu, pentru a face faţă problemelor mentale, realizându-se fie printr-un meci de fotbal, fie printr-o competiţie de dans.

Aşa cum în acest caz regizorul este omul potrivit pentru a scoate în evidenţă şi pe urmă a calma accentele maniacale din personajele sale, Silver Linings Playbook ne arată cum “tinereţea fără bătrâneţe” înseamnă mai mult a găsi persoane cu care să împărtăşim excentricităţile şi nebunia din noi, nu acele persoane care să ne scoată din ele. Oricum ar fi, filmul are carismă şi o doză de escapism.

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?