stiluri parentale

In mometul in care hotaram sa ne casatorim, sa intemeiem o familie ne definitivam statutul nostru de adult.

Cand vine pe lume primul nostru copil invatam sa fim parinti.

A fi parinte nu este un lucru atat de usor precum pare.

Fiecare venim cu un anumit bagaj de comportamente si experiente din propia noastra familie.

Stilul nostru de a ne comporta cu propriul copil va lasa o amprenta foarte serioasa asupra evolutiei si dezvoltarii lui.

Ce fel de parinte sunt?

Parintele indulgent.

Stilul indulgent – Acest stil este unul fara restrictii. Ii permitem copilului sa faca ce vrea, sa se manifeste cum vrea el.

Punem accent foarte mare pe libertatea de exprimare atat verbala cat si artistica.

Suntem sensibili la drepturile celorlalti, de aceea ne consultam cu copilul atunci cand trebuie sa ia o decizie.

Manifestam interes si caldura fata de tot ceea ce face copilul nostru si rareori ii aplicam vreo pedeapsa.

Acest stil ii va permite copilului sa isi dezvolte o stima de sine ridicata, o identitate proprie si o personalitate originala dar si o buna capacitate de decizie.

Dezavantajele acestui stil parental este dat de faptul ca intelegerea limitelor si a regulilor va fi dificila pentru copilul nostru iar cei din jur il vor considera un copil obraznic.

Parintele autoritar.

Stilul autoritar – Acest stil este unul rigid, cu reguli exigente. Ii impunem copilului reguli absolute in care nu vom tolera nici o greseala, cand copilul greseste il pedepsim. In momentul in care copilul incearca sa isi manifeste si cea mai mica intentie de independenta va fi o sursa de conflict. Ca si parinte suntem rece si detasat de copil, astfel il invatam sa fie respectos, ordonat si disciplinat devenind un perfectionist. Dezavantajele acestui stil parental sunt date de faptul ca el, copilul va fi neiertator cu cei care gresesc, insensibil la dorintele celorlalti, vesnic nemultumit si lipsit de initiativa.

Parintele indiferent.

Stilul indiferent – Acest stil este unul in care predomina neglijarea copilului, neparticiparea emotional la trairile emotionale pozitive cea ce lasa de inteles ca propriul nostru copil este “in plus”.

Astfel copilul nostru va invata ca parerea lui nu conteaza prea mult.

El isi va dezvolta in permanenta un complex de inferioritate iar stima de sine va fi foarte scazuta.

Copilul se va baza mai tarziu doar pe experientele lui de viata si nu va accepta sfaturi despre cum trebuie sa se descurce sau sa se comporte, de la altii.

Parintele protector.

Stilul protector – Acest stil pare unul ideal.

Suntem atenti la nevoile copilului si ne dedicam in totalitate lui.

Punem ca prioritate securitatea lui, il invatam sa fie rezervat, precaut cu tot cea ce vine din afara familiei.

De aceea in momentul in care aceasta protectie devine exagerata vom fi vesnic ingrijorati, vom vedea pericole la tot pasul si vom merge pana ,,in panzele albe” sa gasim vinovatii pentru orice problema cauzata copilului nostru.

In momentul in care copilul incearca sa isi dezvolte independenta incepem sa ne consumam fara a genera conflicte cu acesta, intram in panica.

Dezavantajele acestui stil parental sunt legate de aparitia tulburarilor de somn, stari de frica nejustificata mai ales la copilul mic.

Odata cu trecerea timpului copilul se va simti ,,sufocat” de atentia noastra exagerata si are tendinta de a se indeparta de noi. Ii va fi foarte dificil sa ne comunice problemele lui personale din teama de a nu ne crea noua ingrijorare. Astfel copilul isi va crea o lume secreta, personala pe care noi nu o vom banui niciodata.

Parintele democratic.

Stilul democratic – Acest stil este bazat pe drepturile copilului pe care le vom impune tuturor membrilor familiei.

Dar vom fi suficient de indulgenti, flexibili si deschisi spre tot ce este nou dar si autoritari pentru a impune o disciplina riguroasa.

Manifestam caldura fata de copil si il incurajam sa fie independent, ii respectam opiniile, interesele si personalitatea considerandu-l un membru important al familiei noastre.

Astfel il vom invata pe copil sa accepte regulile si sa isi indeplineasca sarcinile cat mai eficient.

Copilul nostru isi va dezvolta un echilibru emotional ce va sta la baza unei dezvoltari armonioase a personalitatii sale. Va fi creativ, va avea capacitate decizionala foarte buna.

Utilizind acel stil democratic prin care il invatam sa asculte si sa ii respecte pe ceilalti, sa asculte opinia celorlalti, sa accepte observatiile ii vom insufla curajul de a-si exprima punctul de vedere, va duce la un nivel crescut al stimei de sine.

Dezavantajul acestui stil parental este ca va fi greu pentru copilul nostru sa se adapteze stilului autoritar intalnit la scoala, armata sau chiar in grupurile de prieteni.

Dupa cum observam fiecare stil parental are avantaje si dezavantaje.

Tu ce fel de parinte esti?

Psiholog Margareta Adela Chitu

 

Puteti dezbate acest subiect pe blogul Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?