The space between us

The space between us, metaforă a fericirii în lucruri mărunte

Ruxandra Zamfir

Luând literalmente titlul filmului “Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”, “The Space between us” combină scenariul science-fiction cu o melodramă, de altfel cliseică, a unei romanţe adolescentine imposibilă. În film, detaliul care susţine imposibilul poveştii dintre Gardner Elliot (Asa Butterfield) şi Tulsa (Britt Robertson) este acela că el şi-a petrect întreaga viaţă pe Marte şi dacă ajunge pe Pământ, moare.

Conceput pe pământ cu un tată pe care nu l-a întâlnit niciodată, Gardner este primul om născut pe Marte( mama lui moare dându-i naştere). Este un secret bine păstrat de bilionarul care finanţează proiectul de colonizare al Planetei Roşii, Nathaniel Shepherd, care la vârsta de 12 ani îi scrie o scrisoare preşedintelui Statelor Unite. În ea afirmă cum “curajul fără limite” va ajunge să populeze Marte. Lucru care se întâmplă, datorită companiei lui, Genesis Space Technologies.

Într-un disperat efort de a avea o conexiune umană, Gardner reuşeşte să ţină legătura cu o fată pe Pământ, Tulsa, iar acum, mai mult ca niciodată, ar vrea să facă acea călătorie – experienţă, şi să se bucure de fiecare moment pe Pământul pe care fiecare om îl ia ca atare. Nathaniel acceptă călătoria acestuia, şi fără surpriză, Gardner scapă, fiind încă evaluat medical, pornind în căutarea Tulsei şi al tatălui pe care nu-l cunoaşte încă.

Cei doi adolescenţi cunosc libertatea deplină, cu o ardoare de-a descoperi plăcerile pământeşti pe care mulţi nu le apreciază şi fac din timpul lor o călătorie care-ţi reaminteşte de bucuria lucrurilor mărunte, cele pe care ar fi necesar să le mai trăim din când în când. Cred că ăsta-i şi mesajul filmului, unde e nevoie de un copil din spaţiu să vină pe Pământ ca să rupă mantaua sumbră a zilelor posace şi lipsite de sclipire pe care le ducem, aproape ca o povară.

Cu toate astea, chiar dacă majoritatea filmelor de genul induc mesajul că oamenii continuă să prejudicieze planeta albastră în multiple rânduri, fără sfârşit, acest film dă impresia că lucrurile scapă de sub control când cei doi fură în nenumărate rânduri maşini de peste tot, de parcă filmul în sine ar fi o reclamă la maşini.

“The space between us” este o metaforă. Un apel la a descoperi, încă o dată, lucrurile şi locurile superbe din jurul nostru, după un proces lung de frământări interioare că ce avem deja nu ne mai ajunge. Fie că este vorba de un cer albastru frumos, o dragoste împărtăşită, o mâncare pe care o degustăm după mult timp, în sfârşit, un apel la combaterea anxietăţii cotidianului. “Care este lucrul tău preferat pe Pământ?”, este o întrebare pe care-o pune băiatul tuturor, fiind oportunitatea perfectă a lui de-a experimenta tot ce n-a putut face până în momentul de faţă. În afară de o scenă în care devorează un hamburger, restul este o poveste copilărească de dragoste.

Filmul are un impact pozitiv asupra spectatorilor, o melodramă care te prinde în cursul firesc al evenimentelor. Nu mă decid dacă să rămân impresionată de înţelesurile mai profunde ale poveştii pe care regizorul Peter Chelsom ni le desfăşoară sau să pic într-o comă diabetică din cauza subiectului în sine. Un fel de-a decide dacă să le vreau pe amândouă.

Echilbrul Tău vă urează vizionare plăcută!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?