Tradiţii şi superstiţii de Revelion

Revelionul, Anul Nou, celebrarea încheierii unui an calendaristic şi începerea unui nou an.

Perioada sărbătorilor de iarnă deşi vine cu multe tradiţii frumoase, este de multe ori dificilă de parcurs. Dacă am ajuns aici şi vorbim de un nou început, un nou an, înseamnă că am experimentat, am învăţat şi am trecut încercările cu bine.

Oamenii au inventat sau au descoperit diverse ritualuri, tradiţii, care să le aducă dragoste, mai mulţi bani, noroc în noul an. Pentru a funcţiona, ritualul trebuie practicat în noaptea dintre ani.

Din tradiţia românească:

 • Sorcova: este prima tradiţie imediat după intrarea în noul an. În trecut, sorcova era o creguţă înmugurită de copac. Aceasta se punea în apă încă din noaptea Sfântului Andrei,iar până în ziua de Sfântul Vasile înflorea. Se credea că prin sorcovit copiii transmit putere, tinereţe şi vitalitate celor pe care îi sorcovesc;
 • Pluguşorul: împodobit cu hârtie colorată, flori, panglici. Conform tradiţiei, acesta era practicat doar de copii sau adolescenţi, băieţi. Atrage belşugul. Îşi are originea la sat, unde oamenii munceau pentru cultivarea grâului din care făceau pâinea. Tradiţia pluguşorului vine de la trasul plugului de boi pentru a ara şi are o încărcătură de respect şi sacru pentru pâinea cea de toate zilele. Toate strofele se încheie cu “Mânaţi măi!” referitor la mânatul boilor la arat. În Muntenia, Moldova şi Dobrogea acesta a fost înlocuit cu buhaiul.

În România avem şi superstiţii:

 • Să facem cât mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele;
 • În ultima zi şi în prima zi a anului nu se aruncă nimic (nici gunoiul) pentru a nu arunca norocul;
 • Să nu consumăm carne de pasăre în noaptea dintre ani, deoarece păsările de curte scormonesc în pământ, semn al risipei şi împrăştierii abundenţei.

Roşu. Cea mai cunoscută superstiţie este legată de culoarea roşu. Se spune să porţi roşu. Nu orice articol vestimentar la întâmplare, ci lenjerie intimă de culoare roşie.

Roşu este o culoare puternică, impunătoare, dominantă, energizantă. De asemenea, roşu degajă căldură, căci este culoarea focului, a sângelui şi a pasiunii. Deopotrivă stimulează curajul, agresiunea şi competitivitatea.

Roz. În Argentina, se crede că dacă vrei să atragi dragostea în următorul an, atunci să porţi de Revelion lenjerie de culoare roz. Culoarea roz atrage iubirea, romantismul, tandreţea, exprimă feminitatea şi încurajează dragostea romantică. Dezvoltă empatia şi compasiunea.

Alb. În Brazilia se poartă alb pentru a goni spiritele rele. Albul reflectă lumină, vindecare şi protecţie. Induce optimism şi integritate.

Struguri. Se mănâncă struguri de Revelion, dar respectând un ritual. În Spania, pentru a avea noroc, tradiţia spune că trebuie să pui în gura câte un bob de strugure de când ceasul începe să bată pentru ora 00:00, la fiecare bătaie a ceasului. Deci de Revelion, ora 00:00 trebuie să te prindă cu 12 boabe de struguri în gură. Ora 12:00 a.m., 12 boabe de struguri, pentru cele 12 luni ale anului.

Spargerea farfuriilor. În Danemarca, de Anul Nou, tradiţional, se sparg farfurii. Nu oriunde, nu oricum. Cu toată dragostea! Lovite/aruncate în uşile celor mai dragi şi iubite rude şi prieteni pentru a le trezi norocul. (Poate la noi, ar trebui explicat înainte, dacă le vom aplica acest ritual, că este spre binele lor şi de fapt nu suntem supăraţi pe ei şi nu are legătură cu vreo datorie veche! Doar că îi iubim de sar cioburile.)

Saltul în noul an: tot din Danemarca aflam despre tradiţia de a te urca pe un scaun şi a sări. Gestul simbolizează saltul în ianuarie, ocolirea ghinionului şi aducerea norocului.

Plimbare. Pentru cine doreşte ca în anul ce vine să călătorească, ar fi indicat să urmeze superstiţia din Columbia. Anul Nou să te gasescă plimbându-te cu o valiză goală în jurul clădirii în care locuieşti, pentru a avea un an plin de călătorii.

Bilet. Scrie o dorinţă: în Rusia, se scrie o dorinţă pe un bileţel. Bileţelul se arde şi se aruncă într-un pahar de şampanie care se bea până la fund, exact la ora 00:00 până ca ceasul să arate 00:01. (Bileţel cât mai mic, dorinţa clară-scurtă, băubil(ă)!).

Petrece. În Australia, se mănâncă, se bea un pahar de şampanie şi se priveşte focul de artificii.

Avem destule reţete magice care să ne petreacă în noul an cu mai bine.

Să nu uităm: nu suntem perfecţi, suntem diferiţi şi ceea ce vedem şi invidiem la alţii nu este cel mai potrivit lucru pentru noi. Când obţinem forţat ce au alţii va veni cu efort, consum de energie, nefericire şi neîmplinire. Ceea ce îi face fericiţi pe unii nu este valabil pentru toţi. Să ne dorim fiecare, ce este mai bine pentru noi!

Doresc:

 • Sănătate şi putere tuturor;
 • Raţiune, înţelepciune şi cumpătare;
 • Celor care care îşi doresc iubire să o primească în cea mai potrivită formă pentru fericirea şi împlinirea lor; cei care au iubire, să îşi amintească de cei care încă nu au găsit-o şi să o preţuiască mai mult;
 • Prosperitate materială măsurată pentru fiecare în cât poate să ducă;
 • Echilibru: când mintea este concentrată pe lucruri şi planuri potrivite, corpul o va urma sănătos, iar sufletul va fi fericit, împlinit şi încrezător;
 • Un semn în viitor, cu realizările frumoase pe care am încredere că le-aţi dobândit.

(Nu toate vor fi uşoare, dar toate vor fi frumoase!)

La mulţi ani!

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi și ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?