Transformă stresul într-un prieten

Ruxandra Zamfir

În acest articol vorbim despre stres. Cred şi toţi îmi daţi dreptate, că stresul poate deveni factorul principal al dezechilibrului din viaţa noastră. Îngrijorări, scăderea sistemului imunitar, lipsa poftei de viaţă, epuizarea, lipsa de concentrare, scăderea randamentului în viaţa personală cât şi profesională, apariţia anxietăţii şi aş mai enumera multe, sunt deznodământul prezenţei stresului în viaţa de zi cu zi. Dar de ce să nu punem problema altfel?

De ce n-am transforma stresul într-un lucru benefic pentru noi, din prisma faptului că el poate să aducă nişte avantaje?

În principiu, trebuie să incetăm să-l mai privim ca pe o ameninţare. Să-l acceptăm în vieţile noastre, ca şi provocările care au o mai mare amploare decât cea obişnuită, cu mai puţină teamă şi o mai mare deschidere către nou. Cu cât ne împotrivim mai mult, cu atât ne va fi mai greu şi nu vom reuşi să ne echilibrăm.

Metode simple de a ajuta stresul să se diminueze:

Ia-ţi pauze şi împrieteneşte-te cu stresul.

De obicei, suntem ca nişte roboţei. Mergem dimineaţa la muncă, începând ziua în grabă, fără să facem nişte exerciţii măcar, sau să citim o pagină, două dintr-o carte, sau să ascultăm puţină muzică pe fundal când luăm micul dejun. Apoi ajungem la muncă, ziua e aglomerată, n-ai timp să respiri, să te organizezi mai bine, să-ţi prioritizezi sarcinile astfel încât să nu-ţi fie greu, un haos general. Stai peste program bineînţeles, şi se face seară şi cazi în pat lat de oboseală. Iarăşi, o iei de la capăt.

Aşa intervine rutina şi stresul, şi de fel, pe acestea le primim în viaţa noastră gratuit. Şi uite aşa se răspândesc în toate aspectele vieţii noastre( muncă, viaţă socială, familie, planuri şi vise etc.). Dacă am face o plimbare de la serviciu până acasă pe jos, cu mâinile în buzunar, am putea să ne relaxăm puţin şi să ne ameliorăm starea.

Să îţi propui să iei lucrurile pe rând.

Multitaskingul nu ajută pe nimeni. Ne amplifică starea de anxietate, rar apare controlul, şi totul duce la epuizare. Aşa că în orele de stat la birou, ne ducem sarcinile pe rând la bun sfârşit, şi-i acordăm fiecărei etape atenţia cuvenită.

Ieşi treptat din zona ta de confort.

Ce obţii cu adevărat, atunci când ieşi din zona ta de confort? Vei fi în primul rând mai productiv. Fiindcă faci un lucru nou, fie el cât de mic, te ajută să obţii un rezultat mai rapid şi să lucrezi mai inteligent. Vei putea să ai timp pentru schimbări noi şi neaşteptate, care bineînţeles îţi dau incertitudinte, dar este uşor controlabilă. Îţi va fi mai uşor pe viitor să-ţi depăşeşti limitele. Aşadar, pentru a ieşi din zona de confort, ai încredere în tine şi ia decizii rapide, fă zilnic lucruri diferite, fie că mânaci altceva sau încerci să te plimbi într-o nouă zonă până acasă, sau pleci pentru câteva zile într-o nouă locaţie, te ajută mult să treci mai uşor peste provocările zilnice care ar putea influenţa stresul şi rutina.

Trăieşte în prezent.

Nu te gândi nici la ce s-a întâmplat în trecut, nici la ce se va întâmpla în viitor. Rămâi conectat la tine şi la ce poţi face în acest moment.

Chiar dacă ideea de a stabili în fiecare zi o rutină contrazice ideea ieşirii din zona de confort, mă refer aici la o disciplină zilnică. Adică mănânci şi dormi bine, faci exerciţii de meditaţie şi respiraţie( sunt chiar foarte folositoare), puţin mai multă mişcare ca ieri şi, de ce nu, implică-te într-o acţiune de voluntariat care să-ţi aducă mai multă implicare. Cel mai bine ar fi să faci totul treptat, să-ţi observi şi analizezi paşii, şi să-ţi implici raţiunea în acţiunile zilnice.

Dacă eşti atent la tot ce faci, cu siguranţă stresul va fi în favoarea ta, fiindcă stresul este o forţă constructivă, care împinge mereu oamenii către un parcurs evolutiv.

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe retelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?