Valorile şi Convingerile – continuare

În articolul de astăzi vom continua să analizăm toţi factorii care ne pot afecta convingerile. Puteți citi prima parte a articolui dând click aici!

1. Familia ;

Să începem cu un exemplu din realitatea vieţii din România. Să presupunem că sunteţi un copil de 8 ani şi ajungeţi într-un cartier rezidenţial şi maşină în care va aflaţi trece pe lângă o vila cu piscină în faţă căreia se află un Hummer. P.S. Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce doresc să spun, încercaţi să nu va imaginaţi că va aflaţi în Strehaia şi că aţi trece pe lângă o pagodă.

Revenim la subiectul nostru, tu în inocenţa vârstei începi să admiri minunată privelişte şi brusc de simţi lovit de o serie de afirmaţii ale tatălui tău conform cărora oamenii care locuiesc în astfel de case sunt nefericiţi, ticăloşi şi au o groază de probleme.Te informez că din acel moment vei porni în lungul drum al vieţii încadrat de o programare mentală negativă dobândită din copilărie.

Aceste afirmaţii creează o programare sublimala şi subconştientă care va rămâne întipărită în mintea dumneavostră fără că să ştiţi. Va rămâne pe hard diskul dumnevoastră pentru o lungă perioada de timp şi chiar pentru tot restul vieţii dacă nu veţi fi conştient de aceste convingeri şi nu le veţi doborî.
Acuma dacă va regăsiţi în această situaţie, vreau să va înţelegeţi părinţii care în epoca comunistă au fost îndoctrinaţi şi oripilaţi cu convingeri una mai limitativă că cealaltă, creierul lor fiind îmbâcsit de adevărate meme care nu pot construi o mentalitate de învingători.
Memă este un termen introdus în anul 1976 de către Richard Dawkins și se referă la o unitate de informație culturală, capabilă de a se propaga de la o minte la alta.
După Dawkins, memele pot fi fragmente de idei, limbaje, melodii, linii ale modei, abilități, valori morale și estetice sau orice altceva. Mema se autopropagă ca o unitate de informație culturală, si se comportă sub multe aspecte asemenea unei gene (unitate de informație genetică).

2. Prietenii ;

A treia nevoie de baza a omului conform piramidei lui Abraham Maslow este nevoia de dragoste şi apartenenţa. Pentru a funcţiona în parametrii cât mai optimi o resursă umană îşi doreşte să aparţină unui grup de prieteni cu care să poată comunica la nivel afectiv profund.

Jim Rohn spune că venitul unui individ va fi media câştigurilor celor mai apropriati cinci prieteni.
Să spunem că aparţii unui grup de prieteni care au convingeri limitative de genul : Că să te îmbogăţeşti, trebuie să-ţi vinzi sufletul ; Că să ai succes în viaţă trebuie să fii fiu de senator sau de baron local.

Având în vedere contextul socio-politico-economic să spunem că şi tu, până la un moment dat ai avut astfel de convingeri. Totul până într-o zi. În acea zi s-a întâmplat ceva în viaţă ta ce te-a făcut să îţi schimbi mentalitatea şi să o iei înainte pe alte drumuri. Să zicem că ai hotărât să te dezvolţi personal pe toate planurile: spiritual, financiar, fizic, sentimental şi familial, şi ţi-ai doborât astfel de convingeri limitatoare. .Îţi dai seama că nu mai rezonezi deloc cu grupul de care odată aparţineai şi tu ai nevoie de ceva total diferit care te-ar motiva şi mai puternic pentru că ai apucat-o pe respectivul drum. Tu munceşti cu pasiune şi devotament pentru a-ţi realiza visul, şi într-o zi ei te invită la o bere. Tu, ori pentru că simţi că te sleiesc de energie ori se întâmplă să munceşti pentru visul tău, îi refuzi. La următoarea întâlnire, entuziasmat începi să povesteşti despre proiectul tău şi despre viziune ta asupra vieţii.

La început te întreabă dacă ai băut ceva de ai început să debitezi astfel de chestii, la următoarele două trei întâlniri, dacă văd că îţi menţii sigur pe ţine punctele de vedere încep să radă de ţine, şi după un timp încearcă să se lupta cu ţine pentru că nu le convine că tocmai tu începi să ieşi din turmă. Cum îţi poţi tu oare permite acest lucru ?
E adevărat, este necesar că să treci printr-un război puternic, dar fii optimist pentru că atâta timp cât îţi menţii dorinţa, ai credinţă şi perseverezi ai şanse mari să reuşeşti.

Mahatma Gandhi susţine şi el această teorie prinţ-o celebra vorba de duh :’’ Mai întâi te ignoră, apoi rad de ţine, după aceea lupta cu ţine, dar la sfârşit învingi!’’
Aşa că dacă doriţi să va desprindeţi de lipsuri şi să avansaţi în dezvoltarea personală a dumnevoastră este necesar să manifestaţi o vigilenţa în alegerea anturajului.

3. Sistemul de învăţământ ;

O să mă rezum la un exemplu scurt şi foarte întâlnit în vremurile tulburi ale crizei economice de acum cativa ani din Romania. Profesorul de matematică supărat pe guvernanţi că i-au scăzut 25% din salariu, începe să îşi descarce nervii la ora, îngăduind să lovească informaţional nişte tinere suflete care pot rămâne marcate pe vecie, de loviturile primite sub centură.

Loviturile la care mă refer sunt convingeri limitative de genul:

Este imposibil să fii moral şi bogat ;

Că să te îmbogăţeşti, trebuie să-ţi vinzi sufletul ;

Banii sunt ochiul dracului ;

Trebuie să fii fiu de senator şi să faci combinaţii că să reuşeşti în viaţă.

Domnilor profesori, va înţeleg supărarea dar gândiţi-va şi la minţile pe care le formaţi, dacă nu sunt bani pentru salarii, nu vor fi nici bani pentru «antivirusul» memelor voastre cu care aţi parazitat aceste minţi tinere şi inocente.
Societatea cheluieste miliarde de dolari pentru a ne proteja de viruşii biologici şi informaticii, dar mare majoritate a populaţiei nu a auzit încă de aceşti periculoşi viruşi ai minţii.

4. Oamenii cu care ne-am petrecut majoritatea timpului ;

Randy Gage în cartea să ‘’ De ce să fii fraier, bolnav şi falit şi cum să ajungi deştept, sănătos şi bogat’’ referindu-se la acest aspect, spune :’’ Nimic nu va va infecta mai rapid cu o imagine negativă despre lume decât timpul petrecut alături de persoane cu sisteme de convingeri dăunătoare.’’
Cum am spus şi la paragraful Prieteni, cu cât ve-ţi încerca să-i salvaţi pe unii dintre ei, cu atât ei se vor strădui, în mod subconştient să va tragă la fund. Asta-i tristul adevăr, dar eliberator totuşi.
La sfârşitul cărţii lui Robert Kiyosaki Cadranul Banilor, e un exerciţiu interesant în care eşti nevoit să clasifici cei 6 oameni cu care îţi petreci timpul în funcţie de cadranul în care activează. Să ne imaginăm că majoritatea sunt din cadranul « A ».

E un exemplu la modă în perioada acestei crize să fi nevoit să munceşti într-un loc de muncă unde majoritatea colegilor dumneavoastră nu au nici mai mică treaba cu educaţia financiară, modul de materializare al bogăţiei, legile spirituale ale banilor, etc. . În locul unde munciţi momentan nimeni nu doreşte să aveţi succes, şi simţiţi un blocaj comunicaţional în acel loc de muncă. Blocajul comunicaţional apare pentru că nu puteţi vorbi într-un mod natural şi entuziasmat referitor la viziunea dumneavoastră.

Unei astfel de persoane care tocmai a ieşit din convingerile negative este foarte sensibilă şi susceptibilă la recidivă şi de aceea un astfel de mediu aflat déjà în metastaza programării negative ar trebui părăsit cât mai rapid. Cu cât respectivă persoană coteşte mai repede spre potecă salvatoare, cu atât are şanse mai mari de a-şi proteja conştiinţa de memele dăunătoare care sunt periculoase pentru propria să bunăstare emoţională şi spirituală.

5. Religia ;

Să luăm că exemplu creştinismul. Datorită faptului că în Evul mediu s-a identificat pioşenia faţă de Divinitate cu sărăcia din cauza intereselor sistemului feudal care dorea să-i menţină pe oameni în starea în care erau, s-au propagat peste ani şi secole meme conform cărora «un creştin sărac este un bun creştin». A venit timpul să ne eliberăm de convingerea limitativă conform căreia sărăcia este o virtute.

Aş fi şi mai vehement, dacă v-aş spune că Randy Gage, un cunoscut guru al finanţelor personale, are porecla de Mesia Milionar deoarece el crede că sărăcia este un păcat şi că am fost născuţi să fim bogaţi. În opinia mea adevărat şi nu prea, fiecare dintre noi avem un drept divin la bani, dragoste, etc, şi dacă unii au un drept mai mic asta nu înseamnă că trebuie să-i blamăm sau să-i judecăm că ar fi păcătoşi. Tot ceea ce tre să facem este conştientizăm necesitatea dezvoltării educaţiei noastre financiare.

Iar planificandu-ne cât mai riguros finanţele personale şi acţionând pe măsură, sunt sigur că Dumnezeu ne va creşte încet încet acel drept divin.
La fel cum la fel de periculoase pentru mintea umană pot fi convingeri limitative conform cărora dragostea de bani, este originea tuturor relelor şi că este mai uşor că o cămilă să treacă prin urechile acului, decât că un bogat să se mântuie. Aceste convingeri impovereaza sufletul, adică acea părticică divină din noi.
Este adevărat că Biblia spune : Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona (Matei 6 :24) ?, şi Isus spune : Cât de greu le este celor ce se încred în bogaţii să între în Împărăţia lui Dumnezeu (Marcu 10 :24).
Aici este necesar să facem o distincţie. Mamona este bogăţia acumulată din dorinţa de a fi bogat, este bogăţia fără Dumnezeu. Adevărată gândire care aduce bogăţie este prin iubire de Dumnezeu şi îl aşază pe Dumnezeu mai înainte, că sursă a bunurilor noastre pământeşti.

Liderul spiritual indian Sri Aurobindo, în secolul al XX-lea, vedea banii că o resursă care ar trebui folosită pentru a rămâne reconectati cu Sursă Divină. Nu este necesar să renunţăm la ei dar nici să ne ataşăm excesiv de această parte materială : Toate bogăţiile sunt ale Divinităţii, iar cei ce le deţin sunt administratori, nu proprietari …’’Sunt cu ei astăzi, mâine ar putea fi în altă parte… Nu priviţi cu consideraţie la oameni pentru bogăţiile lor şi nu va lăsaţi impresionaţi de paradă, de putere sau de influenţă.’’

Lao Tzi referindu-se la posesiunile materiale spunea : ‘’Să fii bogat înseamnă să ştii când îţi este destul ceea ce ai, şi să fim sinceri cu noi înşine, acel «destul» este diferit pentru fiecare din noi.’’

Un renumit rabin din Polonia a relevat acest adevăr unui turist, care a fost surprins să vadă că rabinul trăia într-o singură camera unde avea înăuntru multe cărţi, o băncuţă şi o masă. Întrebat de turist unde este mobilă, i-a replică vizitatorului «Dar a ta unde este ?». În mod normal, turistul a ridicat din umeri, transmiţând nonverbal că era doar în vizită. Rabinul i-a răspuns «Ei bine, şi eu la fel».

Aşa că dragii mei, spiritualitatea şi bogăţia îşi au locul împreună, pe această planetă şi cel mai relevant citat al acestei afirmaţii este dat chiar de «tiranul ortodoxiei», Sf. Ioan Gură de Aur care spunea :’’ Eşti bogat ? Foarte bine. Eşti zgârcit ? Foarte rău. Nu cei bogaţi vor fi osândiţi, ci aceia care slujesc bogăţiei.’’
Adevărul este că nu putem evolua spiritual fără a avea o baza materială sigură, aşa că spiritualitatea şi materialismul nu merg paralel, deoarece amândouă reprezintă o reflecţie a divinului.

6. Sistemul socio-politico-economic ;

Proletari din toate ţările uniţi-va a fost sloganul principal al Partidului Comunist şi a afirmat caracterul internaţionalist al mişcării comuniste şi valoarea generală a ideologiei clasei muncitoare.

Istoria tuturor societăţilor de pînă azi este istoria luptelor de clasa. Această este chemarea cu care începe Manifestul Partidului Comunist.
Cam asta era ideologia de baza care a fost implementată în România de-a lungul a 44 de ani de regim comunist. Termeni că investitori, afacere personală, libertate financiară erau nişte utopii într-o societate infectată de memele clasei muncitoare, care au supraprogramat negativ o naţiune şi aşa destul de tăvălită de-a lungul istoriei.
Cred că nu ne-ar ajunge 10 împrumuturi de la FMI, pentru a susţine financiar un program de eradicare a memelor cu care a fost infectatata marea majoritate a poporului român.

Apropo de mame comuniste, permite-mi să îţi spun o întâmplare hazlie care mi-a povestit-o mama mea.
Cică prin anii 80 o prietenă de-a ei mergând cu maşină la o intersecţie, l-a luat pe capotă pe un domn. Femeia speriată, iese din maşină se aproprie de respectivul domn şi îl întreabă ‘’Stimate domnule, aţi păţit ceva ?, la care stimabilul domn îi răspunde iritat : Cum va permite-ţi tovarăşa să îmi spune-ţi domnule ? Eu pentru dumneavoastră sunt : Tovarăşe !’’
Mi se face părul măciucă când mă gândesc că sunt o groază de astfel de indivizi în ţară asta şi poate unii au ajuns chiar la conducerea acesei ţări sau sunt nişte mici mari baroni locali.

Sistemul capitalist nu e nici pe departe perfect, dar parcă o societate capitalistă nu e atât de mare focar de infecţie cu programare negativă la fel cum este o societate comunista.
Şi în capitalism expunerea prelungită la dată-sfera (televiziunea, radioul, filmele, cărţile, revistele, ziarele, Internetul) va poate infectă mintea cu foarte mulţi viruşi periculoşi ai minţii, dar sunt şi o groază de emisiuni, filme, cărţi, reviste, siteuri sau bloguri care va hrănesc creierul într-un mod benefic.

7. Guvernul;

Guvernele comuniste care au condus România până în decembrie 1989 v-au programat să credeţi că bogăţia este ceva rău, că orice demn urmaş al clasei muncitoare trebuie să se îngrijească în special de binele comunităţii din care face parte, şi că datoria să sfânta este să-şi sacrifice propria fericire pentru binele colectivităţii.

Să revenim în zilele noastre şi să luăm că exemplu ce se întâmplă în societatea democratică românească.
În plină criză economică când se iau măsuri de austeritate este un pretext excelent şi o oportunitate pentru partidele din opoziţie de a promite reţete gratuite pentru pensionari, salariaţi, asigurări de sănătate mai ieftine. Este clasic şi previzibil că această criză este o oportunitate majoră pentru partidele aflate în opoziţie, de a miza pe aceea politică a caşcavalului gratuit aşa cum îl denumeşte Randy Gage în cartea să De ce să fii fraier, bolnav şi falit şi cum să ajungi deştept, sănătos şi bogat !.

Singurul caşcaval gratuit este în cursa de şoareci care trebuie întinsă întreprinzătorilor (cum or fi ei unii bogaţi, alţii înstăriţi şi marea majorităţi reprezentanţi ai clasei mijlocie) adică să piardă procentajul mic de întreprinzători şi să câştige procentajul mare de votanţi faliţi şi plini de meme care se văd victime inocente şi care gândesc că este perfect normal că guvernul să folosească aceste tertipuri haiduceşti în stilul lui Terente.
Adică ei propun să sacrifice inovaţia, creativitatea şi schimbul valoare contra valoare faţă de anumite gratuităţi, bonusuri oferite unui muncitor-robot în colectivitate supra-programat social încărcat de nevoi şi adept al mentalităţii de tip mi se cuvine că aşa mi-a dat Statul şi pe vremea comunismului.

Un individ sofisticat, cult, cu spirit întreprinzător şi cu o conştiinţa corectă privind modul de materializare al bogăţiei, este considerat un individ periculos pentru un guvern. Cetăţeanul perfect pentru guvern este acela care are nevoi şi o educaţie financiară precară, care e plin de convingeri limitative de genul Banul este ochiul dracului, Bogaţii sunt nişte ticăloşi.
Şi acest lucru nu este valabil numai în România. Şi în S.U.A, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Germania şi alte ţări puternic dezvoltate. Acest individ în antiteză cu cel sofisticat poate fi controlat de guvern prin sistemul de distribuire a caşcavalului gratuit în scopul de a-şi menţine structura de putere.

‘’Tristul adevăr este că guvernul dumneavostră nu vrea să aveţi succes. … De aceea puteţi fi sigur că orice interacţiune cu guvernul va determina programare pentru a susţine acest lucru.’’ Randy Gage

8. Dată sfera (televiziunea, radioul, filmele, cărţile, revistele,ziarele, Internetul).

De ceva timp, campania să prostim poporul cu televizorul a început să atace din ce în ce mai periculos cu meme pline de convingeri limitative şi cu o programare cancerigenă referitoare la modul de conştientizare din punct material şi spiritual al bunăstării materiale.
Seriale TV că Dallas, Bold&The Beautiful, Young and the Restless, Dynasty nu fac altceva decât să portretizeze nişte bogătaşi adulteri, mincinoşi, puşi pe înşelătorii, nevoluati spiritual, şi de multe ori chiar plictisitori şi previzibili.

Acesta programare este minciună pe lângă programarea negativă a reality show-urilor de genul Big Brother, Pariu cu frică, Nora pentru mama, etc. Partea comună a acestor reality show-uri o reprezintă gradul de înjosire la care ajung oamenii pentru a apărarea la televizor şi pentru a câştigă un premiu consistent în bani care i-ar schimbă total viaţă.

Nimic nu întrece însă celebra emisiune Faci faţă, faci bani. Pentru a câştigă 1500 de RON pe o resursă umană trebuie să se dea cu capul de masă, să înceapă să mănânce din farfuria partenerului deodată pe nepusă masă, să folosească fel şi fel de cuvinte ciudate fără nici o noimă, să-i spună prietenei cele mai bune că este amanta soţului ei sau să-i spună soţiei că are o aventură cu prietenă băiatului cel mare. Este adevărat este destul de distractivă această emisiune, dar din păcate genul acesta de emisiuni fac că să va piardă respectul faţă de semenii dumneavoastră, şi prin urmare să va pierdeţi respectul pentru propria persoană.

Ce să mai zicem de binecunoscută emisiune By Monica Columbeanu în care prezintă viaţă de cuplu a celebrului cuplu Irinel şi Monica Columbeanu. Această emisiune a acţionat că un grup de meme interconectate (numite memeplex) asupra conştiinţei poporului român.Adică succesul în viaţă se poate obţine maritandu-te cu un milionar care îţi poate fi tată şi te-ai aranjat. Că de obicei memeplexurile se află în zona banilor şi a succesului, în acele domenii fiind implicate multe emoţii cu o forţă foarte puternică.

Apropro de filme, v-a plăcut Titanicul ? Mie mi-a plăcut foarte mult melodia My heart will go on cântată de Celine Dion şi m-a emoţionat puternic povestea de dragoste dintre Jack şi Rose.Dar să fim obiectivi dacă ar fi să analizăm acest film conţine o groază de meme care te fac să programezi subconştient că banii sunt răi, că bogaţii sunt ticăloşi, ba chiar este moral şi distractiv să fii sărac. Că exemplu elocvent scenă când Jack îi spune lui Rose : ‘’Haide jos, la clasa a III-a, să-ţi arăt ce-nseamnă o petrecere adevărată !’’ şi vedem petrecerea oamenilor săraci care dansează pe muzică irlandeaza beau whisky sau coniac în neştire, în antiteză cu atmosfera plictisitoare a bunăstării materiale de la clasa I.

A venit timpul şi să mai radem puţin. Îl las pe maestrul de ceremonii al depistării memelor şi convingerilor limitative, Randy Gage, să va relateze sfârşitul Titanicului: Şi acum să derulăm repede-înainte la sfârşitul filmului. Rose este în vârstă de vreo 180 de ani. Sărmana ei nepoata da-n brânci de atâta muncă pentru a o îngriji pe băbătie. Rose are un colier care valorează 40 de milioane de dolari şi pe care l-ar putea dărui nepoatei ei, că s-o aranjeze pe viaţă. Dar ce face cu el ? Îl aruncă la rechini- nici mai mult, nici mai puţin !

Ce să mai zic de muzică de la radio ? Păi pe timpul lui Ceaşcă urlă pe radio numai One way to the moon a lui Boney M, şi Another brick în the wall, şi era interzis să asculţi celebrele melodii Viitorul începe azi, Uteciştii de azi, comuniştii de mâine.
Am glumit. Era total invers.
Prin anii 70 o melodie difuzată şi pline de meme foarte puternice era celebra melodie Marinică zis codaşul. Adică pentru binele poporului şi a naţiunii eroina melodiei renunţă la dragostea ei pentru Marinică şi îl alege pe fruntaşul fabricii care era trecut la Aşa da la Gazeta de perete. Se consolida memă că între doi pretendenţi din clasa muncitoare trebuie să-l alegi pe ăla care face mai multe piese pe ora la strung deşi inima ta bate pentru acela mai nepriceput. Adică trebuie să-ţi sacrifici propriul tău bine pentru binele societăţii.

Despre memele care se regăseau în ziarele guvernării comuniste nu am cuvinte. Merge-ţi la biblioteca judeţeană şi cereţi la arhivă un ziar de dinainte de decembrie 1989. O să rămâneţi consternanţi de limbajul de lemn prezent în respectivele gazete. Fenomenul lingvistic este anticipat de către George Orwell în romanul O mie nouă sute optzeci şi patru dar mai cu seama în eseul Politics and English Language şi The Principles of Newspeak. Limbajul de lemn este o trăsătură a regimurilor totalitare şi era utilizat în mod determinat pentru a masca realitatea şi pentru a impune formelor de comunicare socială şi membrilor societăţii, posibilitatea de ai manipula pe alţii, de a le induce moduri de gândire conforme cu ideologia. Era imposibil că să găseşti convingeri folositoare care clădesc pentru o resursă umană o mentalitate de succes .

Revenind la zilele noastre,ce să mai spunem de celebrul ziar cu tiraj de peste 164.000 exemplare Can Can unde se face o adevărare revoluţiei a conştiinţei. Corect dar spre involuţie.

Apropro de cărţi, citeam tot în cartea lui Randy Gage despre romanul lui John Grisham Avocatul străzii. Este vorba de un avocat dintr-o firma juridică importantă, care se întâlneşte cu un boschetar. În cele din urmă avocatul demisionează şi se duce să muncească într-un birou juridic pentru sărmani. Partea cea mai tare a cărţii acum vine: divorţează, îşi schimbă Lexusul cu o rabla, şi se mută într-un apartament micuţ, neîncălzit şi nemobilat pentru a vedea exact modul de viaţă al clienţilor săi.

Bine că este o carte de ficţiune, ea oricum a devenit bestseller. Tot respecul pentru imaginaţia lui John Grisham dar sincer să fiu astfel de cărţi devin bestseller-uri pentru că oamenilor săraci le place să citească orice îi descrie pe bogaţi că fiind opresori, necinstinti şi nefericiţi.

Să va lumineze Dumnezeu conştiinţa pentru a avea valori şi convingeri folositoare !

Adrian Radu Raceanu
Student la Facultatea de Teologie , Universitatea Ovidius Constanţa

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?