Valorile şi Convingerile

Pentru orice resursă umană, valorile şi convingerile reprezintă fundaţia peste care se pot turna informaţional stâlpii materializării bogăţiei.

Definiţia valorilor: Valoriile sunt stări emoţionale bazate pe experienţă noastră de viaţă, care ne fac să credem că sunt cele mai importante pentru noi să le experimentăm, sau să le evităm. Valorile sunt convingerile noastre despre ceea ce credem noi este bine şi rău, corect şi incorect.

Valorile pot fi clasificate că fiind de două feluri : valori intermediare şi valori finale.
Exemplu de valori intermediare: Maşinile, Proprietăţile, Deţinerea Unei Afaceri, etc.

Am vrut să clarific aceste lucruri, pentru că mi s-a întâmplat de multe ori să dau peste persoane care spuneau ferm şi hotărât că cea mai mare valoare a lor în viaţă o reprezintă Maşinile. Eronat total ! Maşinile reprezentau o trambulină spre ceea ce îşi doreau cu adevărat să obţină adică: Statut Social, Recunoaşterea Puterii, Respectul din partea comunităţii din care fac parte, etc.

Să revenim la bani şi să ne imaginăm că, suntem nişte oameni prosperi financiari. Vrem să călătorim un an în jurul lumii, să vizităm cât mai multe metropole şi să descoperim locuri noi, să stăm la hoteluri de 5 stele, să mâncăm caviar şi alte bunătăţi, etc. În fine, dorim să avem destulă putere financiară încât să nu fim condiţionaţi de foarte mulţi factori, deci mai pe scurt spus, să avem parte de Libertate şi Aventură.
În acest caz, banii sunt un drum spre ceea ce ne dorim să obţinem cu adevărat adică: Libertatea şi Aventură.

Deci banii au o valoare intermediară, iar valorile intermediare sunt doar o cale spre ceea ce dorim să obţinem cu adevărat.
Valorile finale personale, ne ghidează nouă comportamentul că oameni.

Exemple de valori finale personale: Respectul, Succesul, Libertatea, Sănătatea, Generozitatea, Seriozitatea, Bunăstarea, Aventură, Onestitatea.

Valorile finale personale ne guvernează stilul de viaţă, pentru că noi acţionăm ghidându-ne după ele.

Familia, religia, sistemul social-economic în care aţi trăit, şcolile în care aţi studiat, guvernele care au condus ţară în care v-aţi petrecut cea mai mare parte a vieţii, majoritatea oamenilor cu care v-aţi petrecut timpul, au avut un rol fundamental în cristalizarea propriilor dumneavoastră valori finale personale.

Referindu-se la valori, psihologul american Abraham Maslow spunea : ‘’Un muzician trebuie să compună muzică, un pictor trebuie să picteze, un poet să scrie, dacă vrea să cadă la pace cu el însuşi’’

Modul în care ne cunoaştem valorile finale personale şi modul de aliniere în care ne aflăm la un moment dat în raport cu ele, determina gradul nostru de împlinire şi de pace sufletească.

Dacă am face o ierarhie a valorilor noastre finale personale, ne vom da seama că putem lua decizii mult mai rapid.

Definiţia convingerii : O convingere este o părere fermă asupra unui lucru.

Convingerile noastre determina modul în care simţim că ne întâlnim valorile.
Convingerile ne pot limita sau ne pot elibera.

Convingerile noastre sunt puncte de vedere vis-a-vis de noi înşine, despre alţii şi despe situaţiile pe care le considerăm adevărate. Convingerile noastre sunt puncte de vedere emoţionale, şi nu bazate pe fapte. Adesea avem obiceul de a crede că ceea ce ne înconjoară deţine controlul asupra noastră şi că mediul în care am crescut ne-a modelat felul în care suntem acum. Ne înşelăm amarnic când credem acele lucruri. Convingerile noastre sunt cele care ne ghidează către rezultatele finale pe care dorim să le obţinem. Nu întâmplările din viaţă noastră ne modelează, ci convingerile pe care le avem în legătură cu aceste întâmplări.

Exemple de convingeri limitative :

  • Nu pot să ating libertatea financiară decât dacă fac chestii ilegale;
  • Nu pot să îmi creez cai spre a-mi ameliora situaţia financiară, atâta timp cât mă lupt zi de zi cu plătirea utilitatior şi a datoriilor către bănci;
  • Nu pot să devin bogat, atâta timp cât nu moştenesc nici o avere considerabilă;
  • Nu pot să fiu om onest, generos dar şi prosper în acelaşi timp;
  • Că să fii bogat este necesar că să munceşti pentru bani;
  • Oamenii supuşi şi modeşti sunt buni,bogătaşii sunt entităţi spirituale rele;
  • Bogaţii au foarte mult bani, dar au şi multe alte probleme suplimentare;
  • Dacă acum refuzi bogăţia , Dumnezeu îţi va asigura o adevărată bogăţie în rai;
  • Banii sunt ochiul dracului;
  • Bogaţii sunt nişte ticăloşi.

 

În urmatorul articol vom analiza toți acești factori care ne pot afecta convingerile.

 

 

Adrian Radu Raceanu
Student la Facultatea de Teologie , Universitatea Ovidius Constanţa

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni,
Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi!
Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău .
Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?