Workshop de psihosexologie

«La inceput, a dominat doar iubirea strict sexuala. Mai tarziu, mai ales in Evul Mediu, a fost incurajata, sub influenta bisericii catolice, iubirea pur spirituala si pura, metafizica. Totusi, omul cultivat pretinde unirea celor doua forme : sexualitatea fizica si erotismul spiritual. Acesta este idealul de iubire modern» – Emil Lucka

Relatia de cuplu este diada in cadrul careia partenerii traiesc la cea mai mare intensitate atat fericirea si implinirea personala, cat si cele mai acute sentimente de frustrare. In sens comun, cuplul reprezinta doua obiecte, activitati sau persoane care sunt percepute a fi alaturate una alteia.Totodata, cuplu, reprezinta din punct de vedere social, o pereche alcatuita din doua persoane pe baza unei legaturi constante sau a unei apropieri intamplatoare.

  Relatia de cuplu insa nu poate fi definita in termeni atat de simpli, intrucat fiecare relatie are notele sale particulare care ii creeaza autenticitate si unicitate.

  Despre relatia de cuplu, modalitatea in care o putem dezvolta si imbunatati, despre construirea si dizolvarea relatiilor, s-au scria mii de carti. Toti am trecut prin aceste experiente a relatiilor satisfactoare si nesatisfacatoare, prin efortul de a imbunatati anumite relatii si prin suferinta unor relatii esuate.

  Totusi, de ce suntem atat de dependenti de relatii? Suntem dependenti de relatii pentru ca traim intr-o societate care se bazeaza pe interrelationare si relatii, pentru ca relatiile noastre ne definesc, ne umanizeaza, ne aduc fericirea si implinirea, unifica lumea.

  Desi exista persoane pe care singuratatea este o optiune satiscatoare, majoritatea oamenilor cauta relatii functionale ca piatra de temelie in viata lor.

  Atunci cand vine vorba de imbunatatirea functionalitatii, o mare parte din partenerii unei relatii se gandesc ca lucrurile s-ar imbunatati in relatie daca cealalta persoana s-ar schimba. Problema care apare frecvent este aceea ca si celalalt gandeste exact acelasi lucru despre partenerul sau. Asadar, ce este de facut ?…..

  Pentru ca relatia de cuplu implica armonizare si efortul pastrarii armoniei, cel mai important lucru pentru imbunatatirea relatiilor este asumarea responsabilitatii rolului care revine fiecarui partener in relatie.

  «O relatie reprezinta un dans, nu o plimbare singuratica. Este vorba de armonie, nu de doi oameni cantand fiecare un solo in acelasi timp» – Robin Prior si Joseph O’Connor.

In cadrul acestui workshop de psihosehologie participantii au dobandit abilitatea de a utiliza cateva dintre instrumentele folosite in vederea armonizarii prin iubire a relatiei de cuplu:

Tehnici de interventie in psihosexologia cuplului

Cuplul si problemele sexuale ale unui cuplu, pun adesea probleme serioase psihoterapeutilor si consilierilor care au nevoie de multa rabdare si tact in momentul in care intervin in cadrul acestei categorii de clienti.

In aceste cazuri mai mult ca oriunde, este esentiala atmosfera si deschiderea care sa fundamenteze relatia terapeutica si crearea acelui climat care sa ii confere o incredere totala in psihoterapeut.

TEHINCA REPREZENTARII CU AJUTORUL CREIOANELOR

 Aceasta tehnica, prezentata in cadrul acestui workshop de psihosexologie, are menirea speciala de a activa enmisfera nedominanta si provine din terapia familiala sistemica ( Virginia Satir), cunoscuta si sub denumirea de constelatia familiala.

 Scopul exercitiului este constientizarea conditionarii si invatarea unor noi pattern-uri. Desi aceasta tehnica nu va rezolva relatia, va schimba in mod cert perceptia persoanei care lucreaza si care e responsabila de evolutia relatiei.

 1. Se alege o relatie- problema, unde lipseste ceva
 2. Se evalueaza situatia: Cum se poarta personajele? Ce anume te nemultumeste? Cum te simti? Care e starea interioara?
 3. Se aleg creioanele pentru reprezentarea personajelor si a relatiei existente intre ele, apoi se reprezinta cu ajutorul creioanelor si parintii in relatie
 4. Se intreaba clientul: Din punct de vedere grafic, cu ce seamana aceasta reprezentare? + feedback
 5. Identificarea in copliarie ( cat mai timpurie) a unui eveniment in care clientul a trait o stare asemanatoare
 6. Se reprezinta cu ajutorul creioanelor personajele din acea situatie si se pozitioneaza parintii si in aceasta reprezentare
 7. Se intreaba clientul : din punct de vedere grafic, cu ce seamana aceasta reprezentare? + feedback
 8. Se cauta asemanari si deosebiri din punct de vedere grafic intre cele doua reprezentari
 9. Ancorarea unei stari resurse si asociere cu acea stare + alegerea unui simbol
 10. Se merge la situatia din trecut si inviti clientul sa faca modificari. Cum sunt pozitionate acum creioanele? Cu ce seamana acum grafic?
 11. Se merge la situatia din prezent si se repeta intrebarile pasului anterior
 12. Se verifica daca acum reprezentarile sunt ok
 13. Ce resurse trebuie sa aduci in prezent in aceasta relatie pentru a fi multumit(a)?
 14. Se reasociaza clientul cu starea pozitiva si isi ia resursele necesare
 15. Se verifica daca e ok pozitionarea si lasi clientul sa schimbe pana cand este complet multumit.

 

TEHNICA „LINIA TIMPULUI”

Aceasta tehnica prezentata in cadrul acestui workshop de psihosexologieeste utilizata in NLP pentru diverse situatii problematice- eliminare unei decizii care ne limiteaza, pentru a identifica diverse strategii potrivite atunci cand un obiectiv este greu de atins, in vederea eliminarii unor trairi anxioase legate de sexualitatea cuplului , etc.

  Linia timpului se dovedeste a fi o tehnica extrem de utila intrucat cu ajutorul acestei reprezentari, clientul observa cursivitatea vietii lui, determinismul anumitor comportamente, stari si accesarea mentala a unor evenimente trecute sau viitoare se realizeaza cu usurinta.

  In ceea ce priveste linia timpului exista trei perspective din care noi o putem privi :

– IN TIME (IN TIMP) este acea linie a timpului pe care persoana o percepe ca trecand prin ea, vede trecutul si viitorul in spatele sau fata ei, iar momentul prezent este acel loc unde se afla persoana respectiva. Asadar, evenimentele sunt trecute pe o linie verticala , iar timpul trece prin corp. Despre cei acre isi reprezinta astfel linia timpului se spune ca traiesc din plin evenimentele vietii lor, ca nu prea reusesc sa respecte termenele-limita, ca sunt orientati catre trairile lor si ca sunt persoane emotionale

– THROUGH TIME (PRIN TIMP) este linia care persoana o reprezinta ca o linie orizontala, aflata in fata ei, la capete se afla trecutul si viitorul, iar in fata persoanei este prezentul. Despre persoanele care isi reprezinta astfel linia timpului se spune ca sunt persoane organizate, mentale, care sunt orientate spre obiective si isi planifica foarte bine activitatile. Deseori acest gen de persoane se uita frecvent la ceas, respecta termenele date si sunt observatori la ceea ce se intampla.

– BETWEEN TIME (INTRE TIMP) este o combinatie intre primele doua astfel incat persoana isi reprezinta linia timpului intr-un triunghi in care prezentul este reprezentat de locul unde se afla persoana, iar trecutul si viitorul de afla in stanga si dreapta persoanei. Acest gen de persoane sunt presate de timp, traiesc in deplina asociere cu prezentul si uneori intampina dificultati in evocarea unor evenimente trecute sau proiectand in viitor.

Cum se lucreaza cu LINIA TIMPULUI ?

In functie de obiectivele terapeutice, se pot folosi mai multe variante, insa tehnica prezinta urmatorii pasi de baza:

CHANGE PERSONAL HISTORY (SCHIMBAREA ISTORIEI PERSONALE)

 1. Se identifica situatia problema a clientului
 2. Se reprezinta de catre acesta pe podea linia timpului – trecut, prezent, viitor
 3. Din pozitia de observator ( clientul nu este prezent pe linia timpului) se localizeaza situatia problema pe linia timpului
 4. Din pozitia de observator, se identifica acele lucruri care i-au lipsit in acel moment persoanei pentru a face fata situatiei mai bine decat a facut-o « Ce resurse ti-au lipsit in acel moment ?«
 5. Identificam pe linia timpului o situatie in care persoana a avut din plin acele resurse
 6. Se pune un bilet in acel moment si invitam persoana sa retraiasca situatia in care a fost plin de resurse. Il intrebam ce vede, ce aude, unde este, cine mai e in jur, cum se simte., etc si sa ia cu el simboluri ale acelor resurse
 7. Revenim in pozitia de observator
 8. Aducem clientul in momentul situatiei problema si aducem simbolurile resurselor
 9. Revenim in pozitia de observator si verificam daca persoana mai are nevoie si de alte resurse
 10. Daca spune ca da, se reiau pasii anteriori
 11. Daca spune ca nu, parcurgem linia timpului din situatia problema pana in prezent cu resursele reaccesate si simbolurile acestora
 12. Se parcurge linia timpului din prezent pana in viitor plin de resurse

Puteti cere mai multe informatii despre acest workshop de psihosexologie pe blogul nostru. In cazul in care doriti sa fiti organizatori ale workshopurilor lucrative pe care sa le sustinem ne puteti contacta telefonic: 0723.77.42.00 / 0745.77.42.70.

Psiholg clinician Tony  Rafailă

Sunteti asteptati zilnic cu informatii si articole noi de catre Echipa Platformei de Psihoterapie Online Echilibrul Tau!

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?