Ziua Mondială a Salutului

Salut! Bună! Ce faci? Bună dimineaţa! Bună ziua! Bună seara! La revedere! Noapte bună!

Bine v-am regăsit la Ziua Mondială a Salutului, 21-Noiembrie-2019!

Salutul este o etichetă internațională.

Atunci când intrăm într-o încăpere, când ne întâlnim cu cineva pe stradă sau în orice loc public, salutul este prima carte de vizită, este cel care crează între oameni prima conexiune, relaționare, impresie (bună sau nu).

Să ținem cont că nu în toate țările primul salut între cunoscuti și prieteni trebuie să fie foarte strict, exagerat de riguros sau formal. Daca la noi poate fi considerat nerespectuos in anumite conjuncturi să spui când te intalnești cu cineva Ce faci!?/Cum esti!? În alte țări vorbitoare de limba engleză How are you!? este perfect natural, politicos și plin de considerație față de cel căruia i te adresezi pentru că semnifică totodată un salut de întâmpinare și o întrebare plină de atenție despre cum (mai) este persoana respectiva, cum se simte în general, este bine!?

Salutul implică comunicare verbală (vocal, în scris ) și/sau non-verbală (strângerea de mâna, îmbrațișarea, sărutul pe obraz) în funcție de locul întâlnirii (public, privat, virtual/online) și de gradul de familiaritate dintre cei care se salută (cunoștințe vechi, prima întâlnire, prieteni, colegi, etc.).

Ca și reprezentanţii altor tradiţii culturale, românii se salută, cel mai frecvent, invocând și cadrul temporal al dialogului: „Bună dimineaţa!”, „Bună ziua!”, „Bună seara!” Răspunsul este unul  de egalitate sau de simetrie: „Bună dimineaţa!”, „Bună ziua!”, „Bună seara!” și nu implică neapărat continuarea comunicării, mai ales pentru oamenii care își continuă drumul și relaţia lor s-a limitat la confirmarea apartenenţei interlocutorilor la un spaţiu comun.

Salutul se alege adecvat perioadei zilei când îl folosim:

  • Între 00:00~11:00 folosim saluturi de dimineaţă
  • Între 11:00~18:00 folosim saluturi de zi
  • Între 18:00~00:00 folosim saluturi de seară

Feluri de salut aparte, tradiţionale, transmise de la o generaţie la alta, în alte ţări/culturi:

  • Salutul prin aplaudare: Zimbabwe și Mozambique
  • Frecatul feţei: Noua Zeelanda
  • Scosul limbii: Tibet (provine dintr-o convingere din istoria Tibetului, când a fost condus de un rege foarte rău care avea limba neagra; acest gest confirmăcă sunteţi o persoană bună)
  • Să îţi duci o mână la inimă: Malaesia
  • Femeile nu dau mâna cu bărbaţii: India.

Când călătorim este cel mai sigur să ne informăm de tradiţia salutului din ţara pe care urmează să o vizităm. Chiar dacă avem cele mai bune intenţii și vrem să ne adaptăm și să fim sociabili, este posibil, ca străini, să nu fie recomandat să imităm localnicii (salutul local tradiţional venit din partea unui străin se poate să fie considerat nepoliticos).

Și în final să nu uităm de altruism și să fim și noi, la rândul nostru atenţi, empatici și să răspundem tot cu compasiune celor care se preocupă de Cum suntem!?

”Nu spuneti prietenilor despre indigestia dumneavoastra deoarece Cum esti!? (How are you!?) este un salut, nu o intrebare.” – Arthur Guiterman

 

Bibliografie: Salutul în practica etichetei tradiţionale – Varvara Buzilă

Alte surse:  https://www.agerpres.ro/documentare/2018/11/21/ziua-mondiala-a-salutului

 

Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Alina Dospina

Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!

Dragi prieteni, Ne onorează faptul că sunteți mereu alături de noi! Ne face plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook Echilbrul Tău . Daca v-au plăcut articolele noastre nu uitați să dați Like și Share pe rețelele de socializare folosind pictogramele de mai jos.

Site Optimizat de Agent Promovator

CONTACTEAZĂ-NE

Îți vom raspunde în cel mai scurt timp.

Se trimit datele

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?