Domnule psiholog: ”Sunt foarte anxios în legătură cu noul coronavirus și în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu mine, cu cei iubiți, cu colegii de serviciu, cu vecinii, cu comunitatea în care trăiesc și cu toată lumea în general. Ce pot să fac? Cum fac față acestei situații?”
Semnat, lumea întreagă.
Sunt îngrijorări cu care mulți dintre noi ne confruntăm în zilele acestea. Psihologul și autorul Guy Winch încearcă să răspundă la aceste întrebări și să ofere un mini ghid de urmat în situația actuală.
Coronavirus și anxietatea
Întradevăr pandemia alimentează frica și anxietatea în rândul populației. Dar, deși cele două provoacă același răspuns psihologic, frica și anxietatea sunt două lucruri diferite. Frica este reacția la un pericol specific și iminent, pe când anxietatea este reacția la un pericol vag, viitor.
Majoritatea răspunsurilor noastre emoționale legate de coronavirus se situează în categoria anxietății.
Pentru marea noastră majoritate pericolul este incert, ca un nor deasupra capului plin cu mulți de ”dacă”. Nu știm dacă vom fi expuși la virus sau nu; dacă vom fi expuși nu știm dacă vom avea simptome specifice sau nu; și dacă vom avea simptome specifice, nu știm dacă ne vom reveni sau nu.
Și din păcate, anxietatea ”hrănește” întrebările cu ” dacă….” și incertitudinea. Din cauza anxietății completăm toate incertitudinile cu cele mai rele scenarii ceea ce ne ține într-un stres continuu. Anxietatea este, prin definiție, o reacție psihologică exagerată care poate face ca situațiile cele mai incerte, cele mai improbabile și cele pe care le putem controla să pară incredibil de certe și de necontrolat.
Cum putem controla anxietatea?
Anxietatea tinde să le diminueze:
- sentimente ca deținem controlul,
- încredere în forțele proprii și gândire logică.
Acțiuni necesare pentru diminuarea anxietății:
- să încetinim răspunsul ”luptă sau fugi”,
- să recâștigăm o înțelegere mai realistă a pericolului,
- să ne folosim capacitățile intelectuale și emoționale pentru a face față în mod eficient.
Acestea fiind spuse avem de-a face cu o situație fără precedent creată de coronavirus. Probabil că mulți dintre noi ne vom confrunta cu momente în care vom simți anxietate, panică, furie. Dacă veți fi copleșiți de asemenea sentimente, nu vă învinovățiți că le simțiți – sunt normale. Totuși, luați în considerare strategiile de proprie întrajutorare pentru a ajuta la diminuarea frecvenței și intensității acestora. (precum cele de mai jos)
Sunt sigură că majoritatea dintre voi știți elementele de bază pe care trebuie să le faceți acum să vă păstrați sănătatea psihică:
- să vă informați din surse sigure precum știrioficiale ro (în România) și World Health Organization în afară,
- să vă dezinfectați mâinile sau să vă spălați des pe mâini cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun,
- să cereți ajutor de specialitate dacă aveți simptome specifice, etc.
Aveți grijă și de sănătatea voastră psihică!
Ședințe de Psihoterapie
Îți oferim experiența celor 15 ani de psihologie clinică
O modalitate importantă de a face asta este de a ține sub control anxietatea și a reduce stresul. Iată câteva sfaturi prin care puteți să țineți sub control anxietatea voastră legată de coronavirus:
1. Concentrați-vă pe ceea ce știți.
Atunci când vă surprindeți că anxietatea vă face să contemplați la scenarii ce încep cu ”dacă….”, rezistați și nu mușcați momeala. În schimb concentrați-vă pe fapte. De exemplu, în timp ce nu știi dacă te vei contamina, ceea ce știi este faptul că majoritatea oamenilor care contactează virusul au simptome ușoare sau care se pot trata. Sau, ceea ce nu știi este când anume se va termina criza, dar ceea ce știi este că există o cooperare fără precedent a specialiștilor care caută fără întrerupere un vaccin pentru acest a combate coronavirus. Ceea ce nu știi este când vei putea să îți vezi familia care trăiește în alte țări, dar știi că poți să ții legătura cu aceștia prin videocall pe skype sau facebook.
2. Concentrați-vă pe ceea ce puteți controla.
Când vă simțiți copleșiți de ceea ce se întâmplă, luați o pauză din ceea ce faceți, și concentrați-vă pe ceea ce este în controlul vostru. De exemplu, dacă sunteți în supermarket nu puteți controla dacă ceilalți clienți s-au spălat pe mâini dar puteți să vă puneți mănuși sau puteți deschide ușile cu cotul și vă puteți spăla pe mâini de îndata ce ajungeți acasa. Dacă vi s-a cerut să lucrați de acasă nu puteți controla când anume vi se va permite să vă întoarceți la lucru, dar puteți să faceți o listă cu sarcini pe care le puteți face de acasă, a de exemplu să faceți curățenie generală, să vă anulați abonamentul la sală pe care nu-l folosiți, să vă documentați în legătură cu un nou abonament de mobil, mai ieftin la care puteți trece, etc.
- CITEȘTE ȘI: Atacul de panica – Ce este si cum se maninifesta
3. Concentrați-vă pe ceea ce puteți face.
Atunci când vă simțiți neputincioși, concentrați-vă pe acțiunile pe care le puteți face în locul la cele pe care nu puteți. Dacă sunteți părinți și vă îngrijorați că cei mici sunt stresați sau anxioși, este foarte important să le spuneți să se concentreze pe ceea ce pot face și nu pe ceea ce nu pot. Știți ce pot face copiii și ar trebui să facă? Treburi casnice. Acestea sunt folositoare atunci când suntem stresați pentru că voi și copiii voștri puteți trece la acțiune și făcând acestea voi și copiii voștri va veți simți mai utili și se poate contracara sentimentul de neajutorare.
4. Ajută-te prin a-i ajuta pe ceilalți
Când vă simțiți paralizați din cauza sentimentelor dificile, un mod de a vă detașa este să îi ajutați pe cei ce au nevoie. S-a dovedit științific că bunătatea, altruismul și ajutorul dat altora îmbunătățesc starea de spirit. Interesați-vă de un vecin care este singur. Comunicați prin rețelele sociale cu cei care lucrează în domenii grav afectate de pandemia creata de coronavirus sau sunați un membru de familie în vârstă chiar și pentru simplul fapt să îl salutați.
5. Limitați-vă ”consumul” de știri
Situația se schimbă din oră în oră, ceea ce ne face pe toți să stăm lipiți de televizor sau de internet. Însă atunci când știrile au un impact emoțional destul de semnificativ este foarte important să găsim un echilibru între a ne informa și a nu deveni copleșiți de aceste vești. Alegeți-vă o perioadă a zilei (o oră anume – de exemplu ora 19.00 când majoritatea televiziunilor transmit cele mai importante știri ale zilei) când veți urmări evoluția situației și verificați doar atunci noutățile. În restul timpului încercați să faceți activitățile normale de zi cu zi.
6. Păstrați-vă perspectiva
În momentul de față poate fi dificil pentru oricare dintre noi – inclusiv psihologi! – să vedem luminița de la capătul tunelului. Dar această situație de urgență se va rezolva în cele din urmă. Nu știm dacă va dura săptămâni sau luni dar noi oamenii ne adaptăm ușor la situații noi și viața va reveni la normal în curând (deși este posibil să fie un ”nou” normal).
Lume, suntem puși la încercare acum fără discuție. Dar nu suntem neajutorați. Putem să preluăm controlul; putem face pași să controlăm starea noastră emoțională în momente de stres; și putem să comunicăm cu cei dragi și să păstrăm legătura cu aceștia. Și odată ce facem aceste lucruri vom trece peste situația asta câștigând ceva valoros, ceva ce numai prin încercări grele se dobândește – rezistență mai puternică, înțelegere și empatie.
Bibliografie: Dr. psih. Guy Winch
Autor: Consilier pentru dezvoltare personală Postea Mihaela
Echilbrul Tău vă așteaptă săptămânal cu articole provocatoare!
Te confrunți cu stări de anxietate?